След празниците ИТН ще внесе предложение за закриване на временната комисия за промени в Конституцията, която се ръководи от съпредседателя на ДБ и коалиционен партньор на партията на Слави Трифонов – Христо Иванов.

Под формата на процедурно изказване, депутатът от ИТН Иво Атанасов, който миналото лято беше предложен за министър на правосъдието в един от неуспелите проектокабинети на формацията, повдигна въпроса с комисията и направи лични коментари за Иванов.

Както е известно, комисията за промени в Конституцията беше бойкотирана от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ и така и не заработи. Идеята на избрания за неин председател Христо Иванов беше да не се внася предварително подготвен проект за изменения в основния закон, а всички парламентарни сили първо да установят по кои въпроси имат консенсус. В отсъствието на опозицията това обаче няма как да стане (повече виж тук).

„На 3 февруари гласувахме временна комисия за конституционни промени. От справка на сайта на Народното събрание и от разговори с колеги народни представители тази комисия не е провела нито едно заседание. Ще използвам думите на г-н Славов, че дейността на тази комисия е от изключителна важност за функционирането на държавата и ще обясня защо, ще обясня и защо вие не изпълнявате своите правомощия по конституция. Председател на тази комисия е г-н Христо Иванов. Аз не съм уверен, че председателят на комисията има желание за конституционни промени“, заяви днес от парламентарната трибуна Иво Атанасов.

Депутатът от ИТН коментира думите на Иванов, който преди дни каза, че дейността на комисията трябва да бъде рестартирана.

„Не може да се рестартира нещо, което не е стартирало. Ако той има предвид рестартирането на реформите, които направи като правосъден министър и в резултат на тези реформи сега сме поставени в патовата ситуация да се молим на г-н Гешев да напусне поста си, това не е правилно и не е в интерес на гражданите. Не съм уверен, че като председател на тази комисия, Христо Иванов може да изпълни задачите, за които е съставена. Имам вътрешно усещане, че човек, който е участвал в правителството на Борисов и не е успял да направи конституционни реформи, който му е казвал г-н началник и е правил чупки в кръста, може да изпълни функциите на комисията“, продължи изказването си Атанасов.

И заяви, че на 3 май, когато ще станат три месеца от създаването на комисията за промени в Конституцията, ИТН ще внесе предложение за закриване на комисията и „поемането на функциите ѝ от правната комисия, която мисля, че ще се справи по-добре“.

Отговорът на Христо Иванов беше кратък. Той каза, че още в първия работен ден след Великден ще поиска да бъде свикан коалиционен съвет заради разногласията сред партньорите заради помощта за Украйна. „И на този съвет представителите на ИТН ще имат възможност да поискат моята оставка от комисията, а аз на драго сърце ще им я връча“, каза той.

И допълни: „Опитвах се да намеря начин да изпълним оригиналния замисъл на тази комисия и в нейната работа да се включат и представители на опозицията, за да може наистина тя да изпълни своето предназначение да бъде неутрална платформа за диалог. Нека политическите органи на коалицията да решат дали има смисъл в тия опити или няма смисъл изобщо да продължаваме с тях. Аз, разбира се, ще бъда много доволен ИТН да закрие конституционната комисия. Всичко хубаво“.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
21 април 2022 15:38
Гост

Така се започва. Спецът беше пръв, след него Комисията и НС! Да ме извинява Гео Милев. Може би е по-добре да се закрие МС. Нали, НС ще им върши работата,а пък МС ще се занимава с европрокуратурата и „защитените“ свидетели.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 15:49
Гост

Малко си объркан.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 17:23
Гост

Абе не малко, а доста е объркан

Аспарух
Аспарух
21 април 2022 12:40
Гост

Христо Иванов се доказа като един лаладжия. Добре, че бяха кукловодите да му кажат да направи цирка в Росенец и да влезе в НС. Конституцията ни е калпава, но тези нямат и потенциал да я оправят.

Чепилов
Чепилов
21 април 2022 12:39
Гост

Никаква файда от тази комисия.

Нешев
Нешев
21 април 2022 12:39
Гост

В спора се ражда истината. Но вие само спорите без резултат. Реабилитирате ГЕРБ.

Мария
Мария
21 април 2022 12:38
Гост

От цялата работа само ГЕРБ печели от вашите караници!

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 12:38
Гост

Да я закриват!

Ники
Ники
21 април 2022 12:09
Гост

Дали Христо Иванов ще подаде оставка?

Лозан
Лозан
21 април 2022 12:09
Гост

Силно ме съмнява.

Nina
Nina
21 април 2022 12:37
Гост

Никаквъ шанс, според мен.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 12:38
Гост

Няма да го оставят да подаде оставка. Той е боготворен от „умните и младите“, като някой инфлуенсърки с големи форми, които не спират да ни облъчват колко е велик Христо Иванов, а не седнат да си направят дете и да не се занимават с глупости.

Симо
Симо
21 април 2022 12:06
Гост

Напълно съм съгласен, че сме в патова ситуация да се молим на г-н Гешев да напусне поста си.

Хари
Хари
21 април 2022 12:08
Гост

И за чупките в кръста. Точно казано.

Людмил
Людмил
21 април 2022 12:36
Гост

Какво визирате? Изкажете се нормално?

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 12:36
Гост

А в каква ситуация да сме. То е ясно, те не могат да се разберат за нищо.

Гери
Гери
21 април 2022 12:05
Гост

Не зная въобще за какво е тази комисия? Все едно ще променят Конституцията през ден.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 12:36
Гост

Нали тия новите само от комисии разбират. Ама кел файда и от това.

Фики
Фики
21 април 2022 12:04
Гост

Да я закриват. Тя и без това не върши нищо.

Анонимен
Анонимен
21 април 2022 12:36
Гост

И аз така мисля