Най-накрая политическият часовник на ДПС се срещна с реалния ход на времето. Предложенията на ДПС отчитат реалността, че промените в Конституцията са неизбежни, те отговарят на дългогодишни международни критики и дългогодишни искания на професионалната общност у нас за промени“. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание идеите на движението за промени в основния закон, които вчера бяха огласени от лидера Мустафа Карадайъ в Брюксел.

ДПС предлага да има два отделни съвета – Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите като и двата да се състоят от по 13 души. Седем от членовете в съдийския съвет да се избират от професионалната квота, а шестима – от парламента. В прокурорския пък се предлага да е обратното – шестима да се избират от професионалната квота, а седем – от Народното събрание. Според движението председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, както и главният прокурор не трябва въобще да са членове на съветите, същото се отнася и до министъра на правосъдието.

Наред с това от ДПС предлагат да има и един общ съвет, който да решава въпроси, свързани с бюджета и стопанската дейност, като Мустафа Карадайъ обясни, че това се налага, защото в повечето случаи съдилищата и прокуратурите споделят една сграда.

Друга идея на ДПС е свързана с главния прокурор. Според движението надзорът за законност, който в момента осъществява обвинител №1, трябва да му бъде отнет и да се възложи на съответните по-горни инстанции в държавното обвинение.

ДПС въвежда и фигурата на разследващия прокурор за главния прокурор. За другите двама големи в съдебната система – председателя на ВКС и председателя на ВАС, разследването може да се проведе от прокуратурата. „Но дискомфортът е за главния прокурор, ако го разследва подчинен. Затова предвиждаме разследващият прокурор да е обвинител, избран чрез жребий, чието кариерно развитие не зависи от главния прокурор. И след приключването на разследването този разследващ прокурор евентуално да премине във Върховния касационен съд“, обясни Мустафа Карадайъ. Подобна идея е залегнала в Плана за възстановяване, който България представи пред Брюксел.

Не на последно място от движението предлагат да се въведе и възможност за индивидуална конституционна жалба, както и изборът на конституционни съдии от парламента да е с квалифицирано мнозинство.

Днес Христо Иванов коментира, че утре парламентът ще избере състава на временна комисия за промени в Конституцията. По неофициална информация се очаква именно той да я оглави. „Целта на комисията е всички заедно да намерим консенсус и да се обединим около едни общи и необходими за България промени, а не да си задаваме въпроса дали те ще подкрепят нас, или ние тях“, заяви Иванов.

Миналата седмица депутати от Демократична България, „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ предложиха създаването на такава комисия и Иванов обясни, че като идеята е Конституцията да бъде променена преди избора на нов състав на Висшия съдебен съвет. Мандатът на сегашния изтича на 3 октомври, а по закон процедурата за нов избор се обявява не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест преди изтичането на мандата, т.е. това трябва да стане между 3 февруари и 3 април.

Христо Иванов изтъкна още, че фокусът са съдебната реформа и върховенството на правото и най-вече препоръките за промени в структурата на ВСС – мнозинство на съдиите, избрани от съдии в Съдийската колегия и на представители на парламента в Прокурорската колегия (виж повече тук).

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:54
Гост

­­­Г­­­о­­­р­­­е­щ­и­ ­­м­о­­м­­и­­ч­­е­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­ч­а­­­к­­­в­­а­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?68544

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 14:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 19:48
Гост

Адвокат без един клиент и без един ден в съдебно заседание.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 21:30
Гост

Това предполатам е въпрос от “Стани богат” за 500 лева?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 21:56
Гост

500 лв. са първа сигурна сума, а в този човек няма нищо нито първо, нито сигурно.

Г-н Самсон
Г-н Самсон
02 февруари 2022 14:25
Гост

Не разбирам как след провала на промените в Конституцията през 2016г., направени от Христо Иванов, същият сега отново иска да я променя. Това означава, че той индиректно признава провала си от 2016г., но не признава, че след като веднъж си се провалил е доста нагло да искаш пак да се упражняваш върху Основния закон.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 19:05
Гост

Промените в Конституцията през 2016 г. бяха провалени от днешните конституционотворци – ДПС в съдружие с ГЕРБ. Затова и Хр. Иванов подаде оставка тогава, нещо ви убягва паметта услужливо.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 19:50
Гост

Така си е. На крива ракета космоса й пречи. Имаше „исторически компромис“ тогава, а сега какво има?

Г-н Самсон
Г-н Самсон
02 февруари 2022 23:01
Гост

Подаде оставка, но след промените в КРБ и преди промените в ЗСВ. И нещо повече- проектът за изменение на КРБ беше именно на Христо Иванов. Така че не правете услужливи внушения, които нямат общо с истината.

Ивица
Ивица
02 февруари 2022 12:57
Гост

Да де ама ДПС е подкрепяно от Гешев и това са само приказки за пред масите, които разправят от ДПС.

Радев
Радев
02 февруари 2022 12:56
Гост

Като идеите са добри какво да кажеш – на черното бяло ли?

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 12:56
Гост

Практически заради разпокъсания вот се стигна до там, че ДА България управляват под някаква форма. Защото реално погледнато те не са с много голяма подкрепа от народа.

Качев
Качев
02 февруари 2022 12:55
Гост

Иванов е бита карта за мен. както и цялата му партия.

987
987
03 февруари 2022 0:29
Гост

Следващия път партията на Христо Бойкикев изобщо няма да влезе в парламента!

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 12:55
Гост

Смешното е друго. Как така всички партии с обявили лидери, че си подават оставките, в карйна сметка не получиха оставка на лидерите си. Нинова, Иванов. Бързо се промениха нещата, като станаха депутати и министри.

Калина
Калина
02 февруари 2022 12:54
Гост

Иванов се изчерпа бързо, бързо.

Бошев
Бошев
02 февруари 2022 12:54
Гост

Такава бе идеята на коалицията – да се вземат най-добрите идеи от всяка партия. Дори и опозиционна такава.

Аненоски
Аненоски
02 февруари 2022 12:54
Гост

Ами ако зачетете програмите на всяка от големите партии преди избори ще видите, че само на ДПС нещата са написани адекватно и могат да се прилагат. Оставяме на страна псевдо глупостите за патриотизъм, Ердоган и какво ли още не от страна на партии, като Атака, Възраждане, ВМРО. Като политики ДПС са най-добре организирани и адекватни. Което не значи естествено, че трябва те да управляват де.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 12:59
Гост

Програма всеки може да напише. Да краде най-безочливо като тях – никой!

Harsu
Harsu
02 февруари 2022 12:52
Гост

Катеогирчно съм против да се правят промени по идея на Христо Иванов.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 12:52
Гост

Наистина не разбирам как младите и образованите в центъра на София подкрепят този човек.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:00
Гост

Вие, крепостните селяни на ДПС никога няма да разберете младите и образовани хора, които излязоха по улиците и площадите и предизвикаха промяната.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 13:11
Гост

Събуди се или спри да ядеш кето хляб с изкуствено месо, че изглежда дава отражение върху мисленето.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:31
Гост

Избирателите на ДПС масово не ядат месо, пият козе мляко и ходят до големия град 2 пъти годишно

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 12:42
Гост

Каквото и да излезе от устата на този човек относно нормативна уредба, е или некомпетентно или сервилно, или чиста лъжа….

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 12:57
Гост

Е, то от престъпника от „Магнитски“ Делян Пеевски и обръчите от фирми на ДПС какво друго може да се очаква… Винаги, когато им е изгодно, тези мафиоти получават катарзис, последно когато искаха да се приобщят към партиите на промяната, за да седнат пак на държавната хранилка, но за щастие не им мина номера.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 13:01
Гост

Стига си тролил!

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:32
Гост

Проскубания бухал най-после се е погледнал в огледалото и е казал на себе си това, което всички тук му повтарят.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 февруари 2022 18:06
Гост

Мхм, добре, „г-н всички“, който се пише Анонимен, щот няма едно правно аргументирано мнение в този сайт.