Временната парламентарна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса приключи работата си, без да приеме окончателния доклад за установените факти и обстоятелства около Божанов и данните за връзките му и влиянието в съдебната система.

Това стана, след като днес председателят Никола Минчев констатира, че в залата са само петима членове на комисията и не може даде ход на заседанието заради липса на кворум. На минали заседания също нямаше кворум, но тогава Минчев обясняваше на депутатите, че те могат да бъдат проведени и да бъдат изслушани поканените гости, но не могат да се гласуват решения. Парламентът обаче прие наскоро изменения в правилника за дейността си, с които заседания на комисиите изобщо не могат да се провеждат без кворум. Така днес работата на комисията за дейността на Нотариуса приключи без краен акт за това какво е установила.

Последните заседания бяха бойкотирани от представителите на ГЕРБ и ДПС, които след провала на ротацията на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ приеха, че комисията е „предизборен цирк“. На изслушвания не дойдоха бившият главен прокурор Сотир Цацаров и настоящият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Така за парламента темата за Нотариуса изглежда приключена. Вчера обаче тя беше продължена от организацията „Антикорупционен фонд“ (АКФ), която първа осветли дейността на Божанов преди две години. От АКФ съобщиха вчера, че публикуват справка на ГДБОП от 2022 г., в която са събрани множество показания и доказателства за престъпната дейност на Божанов, разговорите и контактите му с магистрати и адвокати, но в справката бяха заличени имената на тези, които до сега не са били обявявани публично за свързани с Нотариуса.

Документът от 28 страници обясняваше подробно за компроматите, които според показания на свидетелка, Мартин Божанов е събирал за хора от съдебната система. Те се изразявали в записи със сексуално съдържание, които държал на флашки в апартамент, а след това и в новата му къща. Според показанията на свидетелка Божанов използвал за същите цели и имот в Гърция, който предоставял на магистрати, но в къщата имало инсталирано видеонаблюдение, с което били заснемани интимни сцени на ползващите я магистрати и след това записите били използвани за контрол над тях.

От публикуваните данни става ясно още, че от 2005 г. Божанов е бил регистриран в 3 РУ на МВР в София като доброволен сътрудник, категории „Доверено лице“ и „Информатор“, като към 2022 г. е бил в категория „Доверено лице“. Тази информация беше искана настоятелно и от комисията в парламента, но от МВР така и не я предоставиха.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кънев
Кънев
30 април 2024 21:58
Гост

И тук някъде между другото госпожа Куцкова назначена за заместник от Нотариуса, удобно пропусната в доклада на Генерала, вече е чиста и неопетнена.
Готова да служи на новата власт!

https://mobile.frognews.bg/article/293729/

Нещастници
Нещастници
30 април 2024 21:04
Гост

Жалки като опустялата територия, никой не го е еня. Наздраве

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 април 2024 13:02
Гост

Май все пак ще се окаже, че всичко е било предизборен кьорфишек – каквато им реформата в Конституцията, такава и временната „инквизиционна“ комисия за разследване (?) на факти и обстоятелства около дейността и смъртта на Нотариуса.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 13:22
Гост

Разбира се, почти всяко едно действие на ДБпп и НПО-тата покрай тях е с тази цел, всичко е пропаганда и целта винаги е била една овладяване политически на прокуратурата, затова и цялата пропаганда на „ханализатори“ активисти от НПО–та – „съдебно реформатори“, само че не разбраха, че играта се играе от големи играчи ГЕРБ и ДПС няма да допуснат никого в тази ниша, камо ли да е човек на тези клоуни и удобно с политическата квотичка във ВСС те ще имат преимущество и накрая Христаки и неговата команда „експерти“ без стаж като Славов просто ще осъзнаят, че са ги наиграли!

ДП/с/ в началото
ДП/с/ в началото
30 април 2024 14:48
Гост

„Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред. Парламентът е натоварен от Конституцията и хората с най-голяма отговорност за укрепването на правовата демократична държава и ние като народни представители им го дължим“, коментира Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Не е от сега.Само че си мислеха че до тях няма да
Не е от сега.Само че си мислеха че до тях няма да
30 април 2024 15:09
Гост

Прокурори и Съдий вземат решения по свое вътрешно убеждение,като тълкуват фактите и доказателствата както им възложат тези които им формират вътрешното убеждение.Вече за всички е ясно как и къде се формира това вътрешно убеждение.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 19:09
Гост

В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на „й“

Анонимен
Анонимен
01 май 2024 12:28
Гост

За „Кирелиметодий“ не сте ли чувал? Това е в множествено число, щото са двама.

Хари
Хари
30 април 2024 12:40
Гост

Поредната тегава история.

Лозан
Лозан
30 април 2024 12:36
Гост

Е, как така от МВР така и не са предоставили информцията?

Zaki
Zaki
30 април 2024 12:34
Гост

Въобще не се учудвам, че за парламента темата за Нотариуса изглежда приключена.

Симо
Симо
30 април 2024 12:35
Гост

Така е по-лесно, защо да си уложняват живота.

Anonimen
Anonimen
30 април 2024 12:33
Гост

Напълно очаквано от коалиция ГЕРБ – ДПС.

Гери
Гери
30 април 2024 12:32
Гост

Пълна излагация!

Чилев
Чилев
30 април 2024 12:01
Гост

„Браво“ на управляващите

Темелкова
Темелкова
30 април 2024 12:00
Гост

ГЕРБЕРСКИ прииоми за да се съсипе всяко правосдие

Илиева
Илиева
30 април 2024 11:59
Гост

Позорно. Пак се бламира истината

Павлова
Павлова
30 април 2024 11:59
Гост

Очаквайте, ако си изберете ГЕРБ и ДПС на предстоящите избори, такива теми, като Нотариуса, някакви други елементи, като Вълка и подобни да се замитат мощно и нищо да не разбере обществото. Изборите са доброто срещу злото. Доброто било смотано, непрофесионално и тем подобни. Може, но е далеч по-добре от мафията ГЕРБ-ДПС-БСП!

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 11:58
Гост

Поредната пародия от страна на управляващата коалиция ГЕРБ – ДПС

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 11:57
Гост

Поздравления. Много сте смешни

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 11:55
Гост

Това не е редно.Трябваше да се постараят повече. Сега гледат да не правят нищо за да не ги разбират

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 11:54
Гост

Гледат да замитат. Защото после се гласят ГЕРБ и ДПС да дойдат да управляват и да не се разбере нищо.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 11:54
Гост

ГЕРБ са деструктивни