„Актуални проблеми на частното право“. Под този надслов Институтът за държавата и правото при Българската академия на науките организира конференция, с която ще отбележи 110 години от рождението на академик Любен Василев.

Тя ще се проведе на 16 и 17 септември 2021 г. и в нея ще вземат участие учени от БАН и от юридическите факултети в страната.

Организаторите обаче отправят покана за участие в научния симпозиум и към всички практикуващи юристи, които имат интерес към изследванията в областта на правото и които желаят да представят доклад по избран от тях проблем на частното право.

Срокът за подаване на заявления за участие е 12 септември, като повече информация за събитието може да научите тук. С оглед развитието на епидемиологичната обстановка събитието ще бъде организирано в хибридна или изцяло онлайн форма.

Академик Любен Василев е български юрист, роден през 1911 г. в Шумен. Почива през 1971 г. От 1948 г. до 1971 г. е ръководител на катедрата „Гражданскоправни науки“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а от 1950 г. до 1971 г. е директор на Института за държавата и правото при БАН.

Любен Василев е автор на научните трудове „Гражданско право на Народна република България“ (1956 г.), „Облигационно право. Част 1.“ (1956 г.), „Облигационно право. Отделни видове облигационни отношения. Част 2.“ (1958 г.), „Българско вещно право. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ (1995 г.).