Главният инспектор да може да иска съдействие от главния прокурор за събиране на доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които след това да бъдат присъединени към преписките по проверките на интегритета на магистратите, които извършва Инспекторатът към ВСС. Такова предложение за промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ) е отправила Теодора Точкова до Министерството на правосъдието, съобщават от ИВСС.

Тъй като Инспекторатът към ВСС не разполага с разследващи функции – конституционната му функция е контролно-установителна, а не разследваща, е удачно разследващите органи, след възлагане от главния прокурор, да събират и предоставят на Инспектората доказателствата“, се е мотивирала главната инспекторка.

До това изненадващо законодателно предложение се е стигнало след извършването на няколко проверки на почтеността на магистрати.

От 1 януари 2017 г. ИВСС има правомощие да извършва такива проверки. От тогава до края на март т.г. са били получени 82 сигнала от граждани срещу съдии, прокурори и следователи, а инспекторатът се е самосезирал в други пет случая. Проверка е била извършена в 26 от случаите, от които към момента само една процедура е все още висяща.

В 21 от проверките не са установени данни за нарушения, докато в четири са констатирани данни за извършени дисциплинарни нарушения. „При два от случаите са извършени действия, с които е накърнен престижът на съдебната власт, а при другите два – е нарушена независимостта на прокурор и е накърнен престижът на съдебната власт“, уточняват от ИВСС без да съобщават имената на магистратите.

От там посочват, че малкият брой случаи на установено нарушение се дължи най-вече на факта, че Законът за съдебната власт не предоставя на ИВСС нужните инструменти за изпълнение на правомощията му по проверките за интегритета на магистратите – за събиране на доказателства, с които да бъдат установявани и доказвани нарушенията.

И дават следния пример: „Ако нарушението е заснето при видеонаблюдение в дом или на обществено място, Инспекторатът към ВСС не разполага с процедура, по която годно да събере видеозаписа и да го присъедини към доказателствата по преписката. Инспекторатът няма право да изисква свидетелски показания и документи – по закон може само да изпраща покани до лицата да дадат сведения или да представят документи по случая, без те да са задължени да го направят“.

За да се отстранят тези „несъвършенства в ЗСВ и за да бъдат проверките за интегритет на магистратите ефективни“, Теодора Точкова е предложила промени в съдебния закон.

Все още не е ясно дали Министерството на правосъдието ще възприеме предложенията на главния инспектор, тъй като на практика, за да започнат да събират доказателства по реда на НПК за нуждите на ИВСС, прокурорите ще трябва да образуват наказателно производство за всяка проверка за почтеност.

Точкова е предложила още една промяна в ЗСВ. Тя се отнася за регламентиране на процедурата, по която подателите на сигнали могат да отстраняват пропуските в тях и последиците от отказ да сторят това – тогава сигналите няма да бъдат разглеждани. Сега тези въпроси са уредени във Вътрешните правила на инспектората, но не и в ЗСВ, уточняват от административния орган.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LoveIsInTheAir
LoveIsInTheAir
28 март 2018 17:52
Гост

Излезе ми черна точка на интегритета, да се притеснявам ли?

Papi
Papi
28 март 2018 21:34
Гост

Направо трябва да се друсаш от нерви. Но всичко е точно 🙂

съдия
съдия
28 март 2018 13:42
Гост

Направи всички да ни вкарват в затвора, по НПК, разбира се…

фантазьорка
фантазьорка
28 март 2018 13:41
Гост

това пък как го измислиха – прокурор да събира доказателства по нпк за проверка на административен орган! развихрено въображение имат в инспектората

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 17:40
Гост

По-скоро мозъчно увреждане имат там. Да видим как ще реагират в МП