Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Това обяви пред бТВ бившият шеф на дирекция „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието Катя Матева.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че именно нейни сигнали, са им били препратени от президентството преди година, но по тях не е образувано разследване, тъй като не са открити данни за престъпление.

Матева днес отказа да съобщи в ефир с какви доказателствата за корупция във ВМРО разполага и каза, че не е давала съгласие да бъдат огласени сигналите ѝ до президента Румен Радев и до премиера Бойко Борисов, които е подала през 2016 г. „Да, имам доказателства. Не искам да ги обявявам в ефир, защото ще загубят стойността си„, каза тя.

Матева беше уволнена от поста си в министерството в края на септември 2017 г., където е работила 12 години. Като каза, че причината е било твърдение за извършено от нея престъпление по служба, а същевременно посочи, че към заповедта за дисциплинарното ѝ уволнение няма мотиви. Не била и викана в прокуратурата да дава обяснения.

Попитана за твърдението в сигнала ѝ, че Каракачанов вземал от всеки македонец от 550 до 1500 евро, тя отговори: „Това не е донос, има си компетентни органи които могат да преценят дали това е така или не. В конкретния случай е преценено, че няма данни да е извършено такова престъпление. Не е моя работа да събирам доказателства“.

Матева отхвърли обвинението на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика, като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония. И отрече да има някаква връзка с ДПС. Назначена е в дирекцията през 2005 г. като държавен експерт, когато министър на правосъдието е бил Георги Петканов.

Като цитира данни, че за 15 години (от 2001 г. до 2016 г.) – 1200 души от Турция са получили българско гражданство. Те не са от български произход, а деца на български изселници. През същия период гражданство са получили 70 000 от Македония,  31 000 от Молдова, 5200 от Русия и от Израел около 4000 души.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите ѝ практиката за подкупи за получаване на гражданство е добре известна.

„Имаше натиск, постоянен – върху доста хора. След като видях, че след всички сигнали, които подадох, тези хора още повече се издигнаха – особено Каракачанов – той е силов вицепремиер с огромен ресурс, реших, че е абсолютно безсмислено да продължавам и моята битка за спазване на закона е била наивна, по донкихотовски“, каза Матева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 12:13
Гост

Матева да ги казва тези доказателства и да се приключва. Какво е това разтакаване.

Мунчо
Мунчо
02 ноември 2018 12:01
Гост

А защо разследването на сигнала е отнело цели 2 години? Не се ли формираше тогава коалицията….

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 11:44
Гост

Точно Красимир Каракачанов предложи арестувания и обвинен за корупция Петър Харалампиев за председател на Агенцията за българите в чужбина.

Митко
Митко
02 ноември 2018 11:41
Гост

Започнаха да си вадят кирливите ризи. Кой знае още какво ще излезе наяве.

Мишо
Мишо
02 ноември 2018 11:39
Гост

Това е много сериозно обвинение.