Катастрофата на автомагистрала „Тракия“, при която загинаха шестима души, а други 22-ма бяха ранени, е станала вследствие на изпреварване на автобус на „Юнион Ивкони“ от лек автомобил „Рено“. В резултат на това между двете превозни средства се получило съприкосновение, което довело до излизане на автобуса от пътя и обръщането му в канавката. Така вътрешният министър Валентин Радев описа какво точно се е случило малко преди обяд днес на автомагистралата в района на Вакарел. Радев уточни, че причините за инцидента са изяснени с наблюдаващия прокурор.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че образуваното досъдебно производство е по чл. 343, ал. 4 от Наказателния кодекс – за причиняване на смърт на повече от едно лице при катастрофа вследствие на нарушение на правилата за движение по пътищата. Разследването се води от Софийската окръжна прокуратура (СОП) като на място са изпратени екип от полицаи от Областната дирекция на МВР-София, които работят под ръководството на дежурен прокурор и на зам.-шеф на СОП.

Създадена била организация за незабавно назначаване на необходимите експертизи, най-вече съдебномедицински, предприети са всички действия за изземване на документация та на фирмата – превозвач, собственик на автобуса, „Юнион Ивкони“, провеждат се разпити на свидетели, продължава и огледът на местопроизшествието.

При катастрофата са загинали пет жени и един мъж. 22-мата ранени са транспортирани до шест столични болници. Някои от тях са в тежко състояние.

Автобусът притежава валиден технически преглед и карта за допълнителен преглед, съобщиха от Министерството на транспорта. По техни данни превозното средство е с първа регистрация от 14 август 2017 г., а шофьорът има всички необходими документи за извършването на обществен превоз.

Според изпълнителния директор на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов автобусът се е движил с 96 км/ч, скоростта е засечена през джипиес система на компанията. Атанасов добави, че превозното средство е чисто ново, а самият шофьор е поел курса от Сливен. Преди това три дни е бил в почивка.

Министерският съвет обяви 14 април за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Кабинетът изказа съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от правителствената пресслужба.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Помня
Помня
13 април 2018 17:57
Гост

Повтаряща се трагедия

ТИР
ТИР
13 април 2018 17:04
Гост

Стига с тази непредпазливост, бе! Щом си създал условия за тежък инцидент – например неправилно изпреварване с висока скорост на магистрала, значи е умишлено. Непредпазлива може да е баба ми, ако изгори манджата. Другото е престъпно намерение.

Пешеходец
Пешеходец
13 април 2018 16:59
Гост

Българските шофьори са едни от най-лошите, защото от деца им втълпяват, че ако караш внимателно и спазваш закона, не си никакъв мъж!

саня
саня
13 април 2018 17:52
Гост

Напълно съм съгласна! Пълно е с комплексари!