Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) напомни на всички съдии, прокурори и следователи, че срокът за подаване на ежегодните декларации за имущество и интереси е до 15 май.

Декларациите може да се подадат в ИВСС на хартиен носител или по електронен път. На хартия трябва да са придружени с електронно копие на CD или USB флаш памет и могат да бъдат подадени лично в служба ,,Регистратура“, по пощата или в пощенската кутия на ИВСС до входната врата на сградата на инспектората на ул. ,,Георг Вашингтон“ № 17 в София.

Подаването на декларациите по електронен път става на e-mail: declaration@inspectoratvss.bg, като те трябва да са подписани и с квалифициран електронен подпис.

Имуществените декларации се подават по нов образец, утвърден от главния инспектор на ИВСС, който е достъпен в раздел „Образци“ на интернет страницата на инспектората.

На страницата на ИВСС са публикувани и указанията за попълване и подаване на декларациите (виж тук).

Едновременно с декларацията за имущество и интереси може да се подадат и декларации-съгласие по чл. 62, ал. 5, т. 1 от Закона за кредитните институции за разкриване на банкова тайна от магистратите, от техните съпрузи или от лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и от непълнолетните деца.

Декларациите-съгласие се подават по утвърдени от главния инспектор образци, без да е необходима нотариална заверка на подписа на декларатора.

От ИВСС призовават магистратите да подават декларациите си по пощата, в пощенската кутия на инспектората или по електронен път, за да се предотврати струпването на хора в регистратурата.