Човек на може би най-високата позиция в държавната администрация е „прередил“ чакащи за трансплантация след обаждане по телефона, за да получи нов черен дроб. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, след като разкри подробности за незаконна схема за донорство в бившата правителствена болница „Лозенец“.

Според министъра схемата е действала от 2019 г. до края на април 2021 г., през което време в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си“, каза Кацаров и подчерта, че това е престъпление. По думите му, агенцията „Медицински надзор“ е извършила проверки и е получила информация от Израел, че става дума за фалшиви самоличности. Информацията постъпила в здравното министерство, но нямало реакция.

„Цялата тази документация, след като я съберем и окомплектоваме, още днес ще я представим на МВР за по-нататъшни проверки“, добави здравният министър.

По думите му през април за последно е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор, но без да бъде спазена точковата система за определяне на реципиента.

При обявяване, че има трупен донор се прави анализ на генотипа и от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка на най-спешните реципиенти. Това е направено от „Медицински надзор“, имало е трима души с най-висока оценка, като е избран един с 54 точки и е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА.

„Вместо това, последва обаждане по телефона за четвъртия в листата с 14 точки, който при първоначалното изчисляване на точките дори не е бил включен в списъка, защото статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Въпреки добавянето като спешен, той пак остава четвърти с 14 точки. Трансплантиран е обаче той – в болница „Лозенец“. Този човек е заемал може би най-високия пост в държавната администрация“, каза Кацаров. Той не съобщи името на човека, като посочи, че законът му забранява и не потвърди информацията на сайта „bird.bg“, че става дума за бившия главен секретар на Министерския съвет Веселин Даков. Попитайте предишния министър за пререждането, препоръча Кацаров, насочвайки към Костадин Ангелов.

Здравният министър каза още, че ръководството на болницата вече е сменено заради източване на здравната каса.

„Резултатите от проверка показват, че за ноември болницата е отчела над 60 пациенти като лекувани там, без да са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите. Обяснили са вземането им като техническа грешка. Не може да има 60 технически грешки. Това, както го наричат на жаргон, е източване на здравната каса“, заяви Кацаров и добави, че от НЗОК са сезирали прокуратурата, защото подписите на някои от тези 60 пациенти са били фалшифицирани. Болница „Лозенец“ е отчела и много лоши финансови резултати и с дефицит от 21 млн. лв.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
защо няма арестувани?
защо няма арестувани?
03 юни 2021 12:54
Гост

Защо няма арестувани лица за това беззаконие-предреждане на база притежаване на власт? Отказът на прокуратурата да реагира е също престъпление.

Всичко ли по тези ширини се случва с подлост, а не по каналния ред-когато ти дойде редът?

Хари
Хари
03 юни 2021 12:49
Гост

А иначе болница „Лозенец“ е прехвалена отвсякъде. Какви специалисти, какъв персонал…

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 12:48
Гост

Дежурният пеевски трол се е постарал като за последно. Разгледал е много въпроси и е оплюл много хора, съгласно опорните точки на Недялко с мегафона и в съответствие с традициите на лайнометните медии на Шиши, но е пропуснал да коментира един-единствен въпрос – не е ли престъпление от правна гледна точка и отварително деяние от житейска гледна точка извършеното.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
03 юни 2021 12:30
Гост

Изборите ще са жестоки, щом и в тоя форум напъплиха платените тролчета и то на статия за болнични нарушения, евентуално престъпления.
Иначе разбира се, да дават материалите за проверка и ако има престъпления да си носят отговорността. Поназнайвам това-онова за трансплантациите от личен опит и хич не ме изненадват тия „новини“ …

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 12:44
Гост

Ха-ха-ха! Да дават за проверка за престъпления на #КОЙ? Толкова много доказателства има за престъпната дейност на Пеевски през годините, но Главния каскетолог не дава косъм да падне от главата му! Същото беше и при разкритията на Илчовски в парламента – гамените на хунтата тире депутати от ГЕРБ направиха всичко възможно да не бъдат чути разкритията му с аргумента „Пратете материалите на прокуратурата“, защото много добре знаят какво става със сигналите срещу „нашите хора“ в Прокуратурата. Добре, че са САЩ и Кьовеши, за да разрият тази кочина!

Пижо Пендин
Пижо Пендин
03 юни 2021 13:23
Гост

САЩ и Кьовеши не могат да ни вкарат в затвора престъпниците. Ние трябва си го свършим това и искаме или не единственият начин минава през прокуратурата за съжаления, а ако ще гониш някой трябва да се прави по устав.

Златимир
Златимир
03 юни 2021 12:01
Гост

Много реваншистко поведение. И оня Оскар явно активиран от Цветанов и Манолова атакува на лягане и ставане. Нищо няма да излезе от тези техни „проверки“, но пък се създава шум преди изборите. Да си каже слабо интересуващия се българин, че видиш ли – колко много нарушения откриха за 2 месеца от служебното правителство. Но ако задълбаеш виждаш, че често говорим за кьор фишеци. Но нищо де. Те и ГЕРБ не са стока.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 12:51
Гост

Да, но вършат много повече работа от гербаджии. Онези просто си прокарваха лобистките закони.

JJ Oper
JJ Oper
03 юни 2021 11:59
Гост

Никой от кабинета на Радев не ми вдъхва доверие. Със стари моми не се прави нов бардак.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 11:59
Гост

Да бе, те тия преди него са схемаджии, ама видиш ли сега БСП кадрите на Радев са чисти и свестни хора. Глупости.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 11:58
Гост

Тоя да вземе да обясни защо като встъпи в длъжност имаше по 80-100 случая на ден от Ковид, а сега гонят 300 случая. Защото разбишка ваксинационния календар и зелените коридори.

Spiro
Spiro
03 юни 2021 11:57
Гост

Истинска пародия. Кацаров се занимава само с доноси и пуснал тролове по фейсбук да обясняват и пускат някакви платени статии от Капитал от преди година. А тия хора са свързани с частните болници. Самият Кацаров много подкрепя частното здравеопазване.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 11:58
Гост

Той още при Семерджиев създаде сегашния вид на Здравната каса. Превърна болниците в пазари.

Авигел
Авигел
03 юни 2021 11:57
Гост

Ама да не е разкритие, като тия за Александровска. Че там излизат по медиите да ни обясняват как имало нарушения, ама като четеш доклада на МЗ и виждаш, че примерно заплатите през 2012 са били средно 800 лв, а през 2020 са повишени на 1710 лв. средна заплата. И това е за 1600 човека. В сщото време и разходите за ремонта от 2017 са спадали всяка година. Смисъл чистени са просрочени разходи. Та малко и там не е много ясно имало ли е нарушения или не, както казва Кацаров.

Daniel
Daniel
03 юни 2021 11:55
Гост

Връзкарството в страната си е на почит. Не би ме изненадало.

Spiro
Spiro
03 юни 2021 12:55
Гост

Стига, бе! Грехота е да предварваш някой човечец само защото не е на висока позиция в държавната администрация.

Ananieva
Ananieva
03 юни 2021 11:55
Гост

Ако е така, то трябва да се докаже и да има наказания. Няма как.

Мики
Мики
03 юни 2021 12:56
Гост

Колкото се доказа за Пеевски. А той си е чист престъпник.

Аналог
Аналог
03 юни 2021 11:55
Гост

Абе разкрил той. Пълен каруцар е тоя здравен минситър.

Димо
Димо
03 юни 2021 12:57
Гост

Смяташ ли, че ще лъже ургулешката. Това да не са хората на Боко.