Студенти по право от всички висши училища в България могат да участват в конкурс за есе на тема „За качеството на законодателния процес – какво може да се подобри“.

Той е организиран за четвърти пореден път от Фондация „Български институт за правни инициативи“ и посолството на Нидерландия в България, съобщиха организаторите.

Участниците трябва да представят писмена авторска работа, която не е публикувана и не е предложена за публикуване в печатно или електронно издание. Кандидатите трябва да изпратят също автобиография и документ за специалността, формата и курса си на обучение.

Есетата трябва да са написани на български, да са в обем от 3 до 5 страници във формат Microsoft Word, Times New Roman 12, разредка 1.5.

На заглавната страница на всяко есе трябва да бъдат посочени трите имена на автора, адрес, имейл адрес и телефон за връзка. Есето трябва да отговаря на академичните стандарти за писане на подобен вид, да има ясна структура, теза и аргументи.

„Есетата трябва да проблематизират правните и политическите аспекти на законодателния процес в България, както и да дадат субективна преценка на участника за качеството на този процес. Участниците следва да направят преглед на съществуващата законодателна рамка, както и анализ на различните процедури, по пътя на които един проектозакон бива обективиран в правния мир. Важно е те да представят и своите виждания за подобряването на законодателния процес, като вземат предвид и достиженията в други държави. Демонстрирането на познания в други хуманитарни области (като например, но не само: философия, социология, политология и др.) ще бъде оценено високо“, посочват организаторите.

Есетата ще бъдат оценявани от авторитетно жури, като съставът му ще бъде обявен след приключване на крайния срок за кандидатстване, който е 30 ноември. Студентите трябва да изпратят есетата си на адрес – оffice@bili-bg.org1.

На победителите ще бъдат присъдени парични награди от 500 лева за първо място, 400 за второ и 200 лева за трето, а освен това ще получат и правна литература.