Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отказа да наложи наказание на Деян Вътов от районния съд в Пловдив и по второто предложение за уволнението му, поискано от шефа на съда Иван Калибацев.

Преди около три месеца СК не наложи наказание на Вътов по друга дисциплинарка, образувана по предложение на Иван Калибацев (виж още тук). Остава още една, която все още е висяща.

На заседанието днес не стана ясно в какво точно се състои твърдяното нарушение, тъй като дисциплинарните производства се разглеждат при закрити врати. Беше посочено само законовото основание, а именно чл. 187, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, в който се казва, че нарушения на трудовата дисциплина са закъснение, преждевременно напускане на работа, неявяване на работа или неуплътняване на работното време.

Повече подробности за какво всъщност става дума дава самият Деян Вътов в свой синал до председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Апелативен съд-Пловдив Магдалина Иванова и на Окръжен съд-Пловдив Розалия Шейтанова, както и до Съюза на съдиите, в който казва, че е подложен на недопустим натиск от страна на Калибацев (виж повече тук).

Вътов разказва, че през 2021 г. срещу него били образувани две дисциплинарни производства по искане на Калибацев. Те били насрочени съответно на септември 2021 г. и януари т.г. Той се явил лично и с упълномощен от него процесуален представител.

И на двете открити заседания Калибацев се опитваше да ми държи сметка защо присъствам, без да ползвам платен годишен отпуск. Според него, явявайки се на дисциплинарни производства, образувани по негови искания, съм нарушавал разпоредбите на Кодекса на труда, по-конкретно чл. 187, ал. 1, т. 1 КТ. Така по искане на Иван Калибацев спрямо мен бе образувано трето поред д.д. №2/2022 г. по описа на СК на ВСС, с искане да бъда дисциплинарно освободен от длъжност, тъй като „самоволно се явявам на дисциплинарни производства“, без да ползвам отпуск и без да съм командирован“, разказва Вътов.

Той допълва, че третата дисциплинарка срещу него е била образувана за това, че си позволил да обжалва заповедта на шефа на РС-Пловдив, с която е лишен от допълнително трудово възнаграждение.

Днешното решение на Съдийската колегия на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

За напрежение в отношенията между Иван Калибацев и няколко съдии от РС-Пловдив стана ясно миналата година, когато в Съдийската колегия постъпи сигнал от шестима магистрати (виж тук). Беше възложена проверка на ИВСС, който не откри нарушения. В началото на годината обаче Деян Вътов описа още притеснителни случаи в съда. ССБ поиска Съдийската колегия незабавно „да преустанови съучастието си в подчиняването на съдиите на председатели на съдилищата чрез привидно законни дисциплинарни производства“. А 187 магистрати излязоха с подписка в подкрепа на Вътов.

Образуваха дисциплинарка срещу съдията от СРС Васил Петров за пост с волтеровото „Убий гадината“

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския районен съд Васил Петров за негов пост във Фейсбук.

За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева, която е председател и докладчик.

Днешното решение е вследствие на произнасяне на Върховния административен съд (ВАС), който отмени първоначалния отказ на СК на ВСС да образува дисциплинарка срещу Васил Петров, защото предложението за това е на Инспектората на ВСС. Към онзи момент имаше съмнения за това дали действията на ИВСС са конституционносъобразни, защото е с изтекъл мандат. Но след като Конституционният съд даде превес на непрекъснатото функциониране на конституционноустановени органи, ВАС започна да отменя всички откази на двете колегия да образуват дисциплинарни производства срещу магистрати по предложения на ИВСС.

В конкретния случай повод за предложението е пост на Васил Петров във Фейсбук по повод закриването на специализираните съдилища, научи „Лекс“. Тогава той написа следното: „Специализираните съдилища и съдии могат да се създадат и убият по волята на законодателя. Няма конституционно задължение за преназначаване на съдиите и служителите там. Убий гадината!“.

И понеже последните думи предизвикаха реакция, два дни по-късно Васил Петров публикува нов пост: „Колега днес ми доложи любопитния факт, че в периода 1924-1926 г., за да вземеш държавния изпит по право, се е изисквало да вземеш и изпит по един западен език. Не е нужно обаче да знаеш френски, а само малко обща култура и уроци по философия в училище, за да знаеш, че изразът „Убий гадината!“ е превод на Волтеровото Écrasez l’infâme!, което сега се употребява в общия мисъл на „Победи невежеството!“. 

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гешо каскета
Гешо каскета
04 август 2023 19:03
Гост

А съдия Щерева от СГС толерира това, поне като й прочетох коментара под поста на Васил Петров

Старата школа
Старата школа
14 декември 2022 16:34
Гост

Сега вече всеки първи записва докторантура… е, много е лесно в днешно време, но едно време, за да те допуснат до докторантура – трябваше да си мега специалист в областта, в която искаш да защитаваш докторат. Особено преди 89-та година – да си член на БКП – беше задължителен елемент, и други ти подобни истории. Имаше ВАК – съветският цербер му викаха, защото беше съставена по Съветски модел, ама там бяха едни от най-изтъкнатите представители на научното познание в България и кандидат-докторантите по 5-6 часа ги тормозеха на публичната защита, а сега в рамките на 20-30 минути защитава два-три реда… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
14 декември 2022 6:40
Гост

Непрекъснато се срещат откровени прояви на злоба и всякакви квалификации.

Както и да е – накрая ще остане само Съдебната охрана на входа на съда и това е – със цялото ми уважение към служителите, както казва Хампарцумян – простолюдието.

Хората отиват в съда, за да си вземат стари нотариални сделки, делби, осиновявания, не на разходка.

Всичко това трябва да се издаде и от съдията на състава, защото ще започнат номерца.

Адвокат
Адвокат
14 декември 2022 6:06
Гост

Пловдив съм бил на 1-2 дела, – при това нямам преки и непосредствени впечатления, за София знам и виждам какво е неприятно, архивът работи забавено, има опашки, нищо че може и по-ефективно.

Обобщено, съдът е станал доста скучно място за кариера.

Това са ценни кадри, Васил Петров е доктор по право, ако не друго, научните кадри сме разсеяни, аз мога с месеци да изглеждам унесен и отвеян, особено по тежко дело за евикция, например.

Всъщност, дори при Цар Борис Трети е имало свобода на словото, колкото и да е било неприятно като строй, с всичките жълти звезди.

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 6:24
Гост

Че то с новите правила за академично израстване всеки който пожелае от улицата може да стане доктор, дори и без особен научен принос-достатъчно е да напише в дисертацията ,че дадения въпрос е „важен“, и това се приема за научен принос, тоест основание да го направят доктор. Преди защитата беше пред 25 членен специализиран научен съвет-и процедурата беше дълга, трудна ,тягостна, в някои случаи дори до 6-7 години-въпреки,че законовия срок е три годишен, сега защитите на дисертациите са пред научно жури, което жури негласно се одобрява от самия кандидат докторант. Знам за случай в СУ -със свободна докторатунтура, приключила за няколко… Покажи целия коментар »

Разкажете за наборната военна служба на Калибацев!
Разкажете за наборната военна служба на Калибацев!
14 декември 2022 6:00
Гост

Лицето Калибацев в кое поделение отслужи наборната си военна служба, задължителна за наборите до 1988г.

За кое поделение му е мобилизационното назначение по закона за резерва?

Адвокат
Адвокат
14 декември 2022 6:00
Гост

Това е отблъскващо, в крайна сметка един съдия се отглежда с едно – 5-10 години и изведнъж – почват нещо. Като бивш военен, аз си спомням, че имаше едно толерантно отношение, при това при социализма съм отслужил. А сега имаме един общ морал, никакви етични норми не могат да ме задължат да слушам определена музика, да не си изказвам мнението, да бъда пионерче, чавдарче и скаутче. В частност, съдът не е губерния на Н-ският людоед, нито могат да те изкарват пред строя в повече, освен за алкохол, като и това е глупаво, ако е свършил работата, защо трябва да се… Покажи целия коментар »

нарцисизъм по- голям от магдалината на правосъдиет
нарцисизъм по- голям от магдалината на правосъдиет
13 декември 2022 23:39
Гост

https://www.ivankalibacev.com/#c13

Ето това преставлява Калибацев, който си е създал собстсвен саийт предизборен. Та той е невороятен нарцис . само прочетете и всико е ясно ……. вижте публикувал е дори основното си училище само детскаата градина липсва. Но по интресно е кариерното му развитие роден и учил в Петрич и ЮЗУ (Магнаура-2 ) започнал само за няколко месеца в ръсе като младши и хоп преметен във Пловдив и почти от тогава само началник еехххххх , че кеф и точно този взелда оплюва ВСС вместо да им целува ….

Анонимен
Анонимен
14 декември 2022 6:05
Гост

А кога и в кое поделение той отслужи наборната си военна служба? Без съмнение е служил в армията-той е от военнозадължените набори.

Гражданин
Гражданин
13 декември 2022 23:08
Гост

ВВС да накаже съдия? В смисъл в България? „Виждал съм, но няма“

Гражданин
Гражданин
13 декември 2022 23:24
Гост

В България за да съществува нарушение на съдия първо трябва да е подаден сигнал от подходящия човек, после пък да има медийно внимание, но и това не значи че в крайна сметка наказание няма да има (в този случай ВСС два пъти не са го направили). Пък и дори да накажат някой съдия за пред медиите, ако не е лов на вещици, нищо не пречи и няма да е безпрецедентно след това да го отменят тихомълком. Както става обикновено.

Жоро
Жоро
13 декември 2022 21:44
Гост

ТОЗИ КАНИБАЛцов трябва да е огромен комплексар. Да не би да е получил “ юридическо образование“ в школата в Симеоново. Методите му ми напомнят за моя ротен старшина в ШЗО- Влаца. От тогава не бях виждал толкова злобен и ограничен индивид. За съдия Вътов се застъпват колегите му и отзивите в мрежата са като за един честен и принципен млад човек, който отказва да подари на едни схемаджии стотици хиляди ллевове, свързани с наследството на Златю Бояджиев. Там е заровено кучето, от там произлиза цялата злоба на КАНИБАЛцев!!!

трета възраст магдалината на правосъдието
трета възраст магдалината на правосъдието
13 декември 2022 17:21
Гост

Е сега е момента да се види кой го е предложил това момче за поста на началник. кой го предложи и и кой избра. Нека си изкаже мнението сега всеки който го е гласувал този началник и ако е необходими нека си оттегли доверието поне морален акт, Но няма как да е без Мари Магдалин да е тази номинация минала

калибац калибац и сме си в тинята
калибац калибац и сме си в тинята
13 декември 2022 17:15
Гост

Този Калибац не за тази система да си ходи в МВР! Що за глупости? Не го ли е срам? Защо занимава цялата държава със себе си, като не може да управлява хора да си стои в къщи или да се мести в МВР, там умират за такива като него. Това, че се провали на изборите за ВСС не му ли проговори, какво е отношението на колегите му

ала бала
ала бала
13 декември 2022 16:44
Гост

Ами този Калибацев, защо няма дисьиплинарка?

Кое е новото
Кое е новото
13 декември 2022 14:24
Гост

Ами то това което става в Пловдив, става почти навсякъде и става с благословията на определени хора от ВСС.Между другото главният тормоз се налага от Чолаков чрез хората му по място, човекът си мисли, че е божество някакво.Доста са минали, заминали, заровени, забравени, но поука никой не си взема…..

Tremolinas
Tremolinas
13 декември 2022 14:21
Гост

Много добре. Стана ясно, че човека явно не се е провинил

Кикиш
Кикиш
13 декември 2022 14:21
Гост

Според мен е редно да се спре. Явно тива ВСС няма да го накажа

Боби
Боби
13 декември 2022 14:20
Гост

Пълна каша

Kiki
Kiki
13 декември 2022 14:12
Гост

Явно няма д го накажат. Да спрат да се мъчат

Стамат
Стамат
13 декември 2022 14:11
Гост

Страшна драма.

Боби
Боби
13 декември 2022 14:17
Гост

Заприличва на турска сапунка.

Тити
Тити
13 декември 2022 14:11
Гост

E, как ще пускаш платен годишен отпуск, за да присъстваш на заседание.

Мики
Мики
13 декември 2022 14:12
Гост

Пълен субекттивизъм е това.

Ървин
Ървин
13 декември 2022 14:10
Гост

Тук не мога да преценя ВСС или Калибациев са виновни и по-криви

Йоан
Йоан
13 декември 2022 14:10
Гост

Калибациев е ужасен човек явно

Георги
Георги
13 декември 2022 14:08
Гост

Иван Калибацев е много упорит с тази досциплинарка.

Хари
Хари
13 декември 2022 14:09
Гост

Вече ми мяза на лично отношение.

Бориславов
Бориславов
13 декември 2022 14:23
Гост

Лоша работа. Нарочи ли те шеф…

Йоан
Йоан
13 декември 2022 14:22
Гост

Абсолютно да