Съдия Веселина Няголова от Софийския районен съд (СРС) се познавала с адвоката на бившия премиер Кирил Петков – Стоян Мадин и били в близки отношения, поради което не била безпристрастна.

С тези мотиви защитата на Бойко Борисов поиска отвод на съдийката от делото, което Петков води срещу предшественика си. Искането за отвод беше направено от адвоката на Борисов – Менко Менков. Според защитника Няголова и Мадин били колеги в районната прокуратура и в съда преди той да стане адвокат. Адвокатът на лидера на ГЕРБ отбеляза, че Мадин е конституиран като защитник на Кирил Петков, сред като делото вече е било разпределено на съдия Няголова, а по други дела Петков бил представляван от други адвокати. Защитата се позова и на множество публикации в различни сайтове за близките отношения между съдията и адвоката.

Адвокат Мадин се противопостави на искането за отвод и определи публикациите, които са повод за искането, като „полицейски записки“, предаде БНТ. Съдия Няголова отказа да се отведе, като отхвърли и останалите възражения на защитата на Борисов.

На днешното заседание Кирил Петков се яви лично, но се забави при влизането в залата, защото даваше изявление пред журналисти. Това обаче стана повод адвокат Менков да отбележи, че в началото на заседанието съдия Няголова е казала, че е коректно частният тъжител да бъде изчакан. Менков попита откъде съдът знае, че Петков говори с журналисти пред сградата.

След отказа за отвод делото продължи с разпити на депутата от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев, бившия зам.-министър на енергетиката и шеф на КЕВР Станислав Тодоров, както и бившата депутатка от ПП Мирослава Петрова.

Кирил Петков заведе иск за клевета срещу Борисов, след като той и представители на ГЕРБ обявиха, че фирми, свързани с „Продължаваме промяната“ са се облагодетелствали от доставките на природен газ, тъй като са купувани през посредници на „Газпром“. Искът на Петков е за 10 000 лева, но той е частичен, като общата му стойност е 500 000 лева.

„Тук съм, за да опровергая една голяма лъжа от последните месеци – че има посредници при доставките на газ за България. Сигурен съм, че днес г-н Борисов няма да се появи на това дело, както съм и абсолютно сигурен, че лъжите, свързани и с “Мариците”, и с това, че зимата ще бъде студена и гладна, и с това, че бюджета сме го счупили, а всъщност се оказа, че дефицитът е 2.9 тази година – всички тези лъжи трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надеждата, че има политици, които се борят за каузата“, каза днес Петков.

Лидерът на ГЕРБ пък му отговори от профила си във „Фейсбук“: „Рано или късно Кирил Петков ще трябва да спре само да “говори”, а да започне и да “отговаря”. Корупцията и кражбите трябва да се показват и разследват. Всички факти по газовите сделки, по цените на бензина и нафтата, по Джемкорп и т.н. на кабинета “Петков” са предадени на разследващите и по тях работят българските служби. Затова не се чуди къде съм, КирилЕ!“.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колегаа
Колегаа
10 януари 2023 14:04
Гост

Стоян Мадин е и асистент по международно публично право в ЮФ на СУ! Вкараха го с връзки за асистент, защото друг асистент по МПП в същия факултет е депутат от ПП! Уредиха го по партийни връзки!

съдия
съдия
10 януари 2023 13:52
Гост

И за шоумена се чудя, и за голмайстора! Не съзнават ли, че и двамата са излишни.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2023 14:25
Гост

Той е не само виден гол майстор в спалнята с чекмеджетата, но и шоумен от джипката!

Анонимен
Анонимен
10 януари 2023 12:23
Гост

Чудя се голмайстора Тиквеси от Банкя дали го е страх и затова за пореден път не се появи на терена или просто е претръпнал, защото вече има няколко влезли в сила осъдителни присъди за клевета.

Анонизамен
Анонизамен
10 януари 2023 9:07
Гост

Как намират сили, време и желание да ходят по съдилища, а не могат в НС да свършат нищо смислено. Да не говорим, че пак няма да стигнат до конституирането на ВСС. Нали съд. реформа искат! Закриха Спец., мрънкат нещо по Гешев и го ритат леко, колкото да го гъделичкат, а не можели да се разберат ПП и ГЕРБ за борбата с корупцията. На мен ми се струва, че са се разбрали – избори до дупка, глад, мизерия и зависимости или с една дума – робство.

Справедливост
Справедливост
10 януари 2023 11:38
Гост

Проблемът на съдебната власт е, че няма справедливост.

А няма справедливост щото “Ние сме съдебната власт, Лозане!”

Анонимен
Анонимен
10 януари 2023 12:26
Гост

ОПГ ГЕРБ+ДПС предпочитат да хвърлят страната в хаос и избори до дупка пред това да им бъде търсена отговорност за безбройните престъпления. От последното могат да се крият години наред, но не могат да избягат. Затова колкото по-бързо бъдат пратени при бай Ставри, толкова по-бързо страната ни ще може да тръгне напред и нагоре.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2023 8:54
Гост

Двамата костюмирани „императориски пингвини“ са с люта схватка помежду си, опитът на по-възрастния (Максимус), се изправя срещу енергичността на по-младия (Спартак) очакваме с нетърпение кой ще излезе подбедител. Премислил много от действията си, докато е в изгнание старият пингвин излиза на арената, зареден с нови сили, за да продъжи мисията си по усвояване на ловните територии на колонията. Това обаче е оспорено от нов претендент за престола, който е готов на всичко, за да се наложи, знаейки, че ако отстъпи, ще бъде изгонен отвъд океана и историята ще го запомни като пингвинът беглец, а това не недопустимо. Максимус или Спартак,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2023 10:43
Гост

П.С. Желателно е горното да бъде мислено прочетено с гласа на Морган Фрийман за максимален ефеткт.

Адвокат
Адвокат
10 януари 2023 8:37
Гост

Мен ме интересува откъде е изкопан тоя Мадин, защо е напуснал като съдия и към кое лоби в съдебните среди принадлежи!?

Анонизамен
Анонизамен
10 януари 2023 9:00
Гост

Не можа да се справи като съдия. ССБ са му на сърце, затова е адв. на К.П.

Адвокат
Адвокат
10 януари 2023 12:05
Гост

Щом е от лобито на ССБ веднага съм готов да му направя профила- преди да напусне съда е подписал поне три декларации, две протестни писма на сесебейците, участвал е в протестите 2020, поне в едно телевизионно предаване, член е на поне едно НПО, активен участник в усвояване на грантове, най- вероятно за защита правата на подсъдимите, домашното насилие и нещо друго за усвояване.

съдия СГС
съдия СГС
10 януари 2023 13:40
Гост

Дори не съзнаваш колко верен е профила ти, това вероятно се дължи на еднотипното проявление на този тип неолиберали и едностранчивото им мислене.

Риформа
Риформа
10 януари 2023 8:30
Гост

Спиране на всички дела със страни действащи и бивши политици докато не изпълнят задълженията си да конституират нов ВСС! Айде те като не си вършат работата, да видят малко отпор и от съда! Много мекушави тия съдийки бре…дай му дата юни месец!

Нов
Нов
10 януари 2023 15:30
Гост

Че тя съдебната система не иска нов ВСС, този си и харесва…

N ски съдия
N ски съдия
09 януари 2023 22:33
Гост

Защо частичен иск ,при положение ,че по н.ч.х.д. не се дължи държавна такса ???

Бунтар
Бунтар
10 януари 2023 3:41
Гост

Такса се дължи, проверете Тарифата. Отдавна е това изменение.

Престъпната тиква от Банкя
Престъпната тиква от Банкя
09 януари 2023 21:03
Гост

Корумпираната тиква е доказан престъпник с влезли в сила осъдителни присъди за клевета по други дела. Сега просто го хвана страх.

Анонизамен
Анонизамен
09 януари 2023 19:52
Гост

Кирето ще попълни една декларация и готово. Циркаджии! Нищо смислено не може да се види и чуе в този съдебен процес и съдията е най-малкия проблем. Правят ни на маймуни! Само зрелища, а керванът си върви.

Да попитам
Да попитам
09 януари 2023 16:43
Гост

Първичните заседания на районния съд с предимство ли са тъдява?

Щото „Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отнемането на четири лиценза на „Еврофутбол“ и „Национална лотария“.“, пък нещо го няма в „правния“ портал.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2023 16:31
Гост

Съдията е дал основания вече, делото да падне на по горната инстанция.

Да си премерим корупцията
Да си премерим корупцията
09 януари 2023 15:53
Гост

„чекмеджето“ и къщата в Барселона срещу Джемкорп и МЕТ Може да добавите и приватизацията на Пловдивски панаир: „С решение №773 от 10 ноември 2006 г. правителството на Сергей Станишев приема Стратегия за преструктуриране на панаира и дава ход на процедурата чрез увеличаване на капитала. На 4 декември 2006 г. Гергов внася искане към Пловдивски окръжен съд… Същата седмица заседава и съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ с председател Корнелия Нинова (зам.-министър), в който се взимат три важни решения:…На 18 декември 2006 г. министър Румен Овчаров светкавично разглежда всички обстоятелства и взема Решение РД-21-325/18.12.2006 г. като принципал и собственик на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 януари 2023 15:42
Гост

В часа на заседанието – 10, всички са вътре в залата и съдийката заявява, че ще „изчакат“ частния тъжител и процесуалния му представител, докато те бодро дават интервюта отвън. Първо, откъде знае, че ще закъснеят, но ще се явят и второ, основателна причина ли е за закъснението ли е, даването на интервюта за медиите. При положение, че ако частният тъжител или процесуалния му представител не се явят, тя трябва да прекрати делото. Върви после, че разправяй, че нямало пристрастия.

Няма го
Няма го
09 януари 2023 16:32
Гост

Според мен всички напъни за реформи са с една цел, овладяване както на прокуратурата, така и на съда, не че е тайна де, но тези, които ни се представят за спасители и реформатори и те са същите и приказките, че проблемите били структурни и принципни, проблемите са с оглед на личността, когато дойде нашия човек, тогава прокуратурата ще стане най-добрата и най-независимата, а ако пък работата не върви тогава, ако в съда не е нашия човек тогава той ще е най-корумпиран и най-атакуван. Борбата е за контрол, както от едните, така и от другите, правосъдие – справедливост това са само… Покажи целия коментар »

Киро е същия като Боку и той летя за кеф до Солун
Киро е същия като Боку и той летя за кеф до Солун
09 януари 2023 15:34
Гост

тук все пак трябва да юристи, а не политици. коментираме ЧХ-то, т.е. страните и съда. Не виждам Киро да е с нещо по- различен от Боко. И двамата са маскари и двамата се обграждат с лелички, а не с специалисти. Сигурно подценяват жените и си търсят такива , които им се връзват на плямпането

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 януари 2023 15:12
Гост

Ох, новата година започва със зрелища, на които и древните римляни биха ни завидели….

Виктор
Виктор
09 януари 2023 14:49
Гост

Е, точно Борисов ли ще ни говори за корупцията и кражбите?

Въпрос
Въпрос
09 януари 2023 14:36
Гост

По милиционерско-ловна-ложна линия искащият отвод с колко съдии и прокурори се „познава“?

Анонимен
Анонимен
09 януари 2023 15:01
Гост

Искайте записи от камерите на ловните му хижи и ще се даде отговор на въпроса.

Нов
Нов
10 януари 2023 15:35
Гост

Ако това е основанието за искане на отвод, Менков не трябва да припарва в съдебната зала….

гледаме.... ще ходя за пуканки или семки
гледаме.... ще ходя за пуканки или семки
09 януари 2023 14:15
Гост

От написаното в материала съдът е неубедителен. правилно е поставен въпроса за отвод и трябва да се изчисти още в началото. Съдията има право да си направи или да не си направи отвод. Негова е преценката. Щом се счита за непредубеден и че обществото ням да остане със съмнения за това, че е била колега с адвоката на ищеца всичко е Ок. Но все пак остава да витае сянката на съмнение….. Нека видим как ще се държи и как ще се произнесе. Според мен трябвало е да си направи отвод, но така е преценила. Не ясно остава защо е дала… Покажи целия коментар »

san Diablo
san Diablo
09 януари 2023 15:30
Гост

Плюскай си семките и пуканките не си компетентен да обсъждаш решение на съдията.

Тиквата и съдебната реформа
Тиквата и съдебната реформа
09 януари 2023 14:14
Гост

Основание за отвод – поръчкови материали в жълто-кафявите „медии“ на Пеевски. Мафията с цялата си наглост иска да си избере удобен състав.

Жереми
Жереми
09 януари 2023 14:13
Гост

Защо? Да сменят съдията за да може да се назначи послушко и приятел на съдията на Борисов ли?

Симо
Симо
09 януари 2023 14:57
Гост

Правят си сметка без кръчмар.

Побега
Побега
09 януари 2023 14:12
Гост

Чудят се от ГЕРБ за какво да се хванат. Когато има в съда, прокуратурата и къде ли още не приятели и близки на „футболиста“ от Банкя, проблем няма. Когато обаче знака е обратен се вика до небето. Чака се да дойдат хора пред съда да протестират в защита на Борисов ли?

Килинска
Килинска
09 януари 2023 14:11
Гост

Пълни глупости правят и двете партии.

Мавродиев
Мавродиев
09 януари 2023 14:09
Гост

Аз незнам защо не вземе някой да съди Борислав Михайлов и Лечков за ликвидиране на родния футбол!!!

Анонимен
Анонимен
09 януари 2023 14:22
Гост

най-адекватният коментар от писаниците дотук за едно калпаво ЧХ

Чочо
Чочо
09 януари 2023 15:05
Гост

Защото това дело е обречено. Нищо няма да направят.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2023 9:08
Гост

Така е,покрай световното се опитах да обясня на детето си, че е имало времена когато сме били четвърти в света, а то си мислеше, че го будалкам…!!!

Мина
Мина
09 януари 2023 14:08
Гост

Ами циганска работа.

Stamatov
Stamatov
09 януари 2023 14:07
Гост

И тия щели да се договарят за правителство или поне да пробват, спред Ицо Иванов. Как не. те лидерите се съдят за клевета.

Джелев
Джелев
09 януари 2023 14:07
Гост

Абе и Петков ги наприказва поредните приказки за балами пред съда. Той бил там за да се бори за народа. Айде стига с тия заучени реплики, бе пич.

Джелев
Джелев
09 януари 2023 14:10
Гост

Така де, забравих да добавя, че и на Борисов глупостите са пословични. Да ми говори, като, че ми е роднина и умбашия.

Капалина
Капалина
09 януари 2023 14:06
Гост

Защо Петков е там, а Борисов не? И съда ли му е под нивото?

Дичо
Дичо
09 януари 2023 15:16
Гост

Tо пък едно ниво! Забрави кога тичаше след топката с филия мас в ръка. Ама иначе ни дрънка глупости, че сам си отглеждал картофите.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2023 15:38
Гост

Защото присъствието му не е задължително по закон. Това първо. И второ – защото му е под достойнството да се явява срещу Алангро Куролацията от Кенъдъ. Други въпроси имаш ли?

Нов
Нов
10 януари 2023 15:39
Гост

Ритнитопко-то и достойнство? Че той тоя нИ мой я написа тая дума без правописни грешки, бря… Объркал си се нещо…

Малинска
Малинска
09 януари 2023 14:06
Гост

Както и съда каза това е пълна глупост