Да се създаде Съвет за криминологични изследвания към Министерския съвет, предлага министърът на правосъдието Крум Зарков.

Съветът ще е експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините, които я обуславят и за разработване на мерки за тяхното предотвратяване и ограничаване. Той ще организира извършването на криминологични изследвания, ще обсъжда препоръки и становища за промени в нормативната уредба и ще дава предложения за такива, като подпомага Министерския съвет при провеждането на наказателната политика.

Председател на съвета ще е министърът на правосъдието, а членове – представители на науката и практиката и на различни институции и организации.

Както е известно до 2008 г. имаше Съвет за криминологични изследвания към министъра на правосъдието. Преди това той беше към Главната прокуратура, като първият е създаден през 1967 г.

Крум Зарков многократно, още като депутат, е поставял въпроса за липсата на анализи за престъпността, от които да се ръководи наказателната политика на държавата, вместо да се залага на непрекъснато увеличаване на репресията.

„В основата на всяка наказателна политика са ефективността на наказателната правораздавателна система и особено справедливостта при наказването за извършени престъпления, се сочи в мотивите към проекта. За да е адекватна и отразяваща обществените разбирания за престъплението и наказанието, тя трябва да се фокусира не само върху наказателната репресия, която е последващият отговор на държавата при извършено престъпление, но и върху възможностите за ограничаване на престъпността и причините, които я обуславят. Защото наказанието като най-тежка мярка на държавна принуда не може и не трябва да бъде главно, а последно средство, използвано от държавата в противодействието на престъпността“, изтъква и сега в мотивите за създаването на съвета Зарков.

И подчертава, че провеждането на ефективна наказателна политика, както и нейното преосмисляне не е възможно да се случат без достатъчни по обем и обективни криминологични данни за състоянието на престъпността у нас – те са необходими за превенция на престъпността, чрез изучаване на причините, която я пораждат и предлагане на мерки за тяхното предотвратяване  и ограничаване. „Научно обоснованите криминологични анализи са и в основата на пропорционалната мяра на наказателна репресия при извършено престъпление, която да постигне справедливост за жертвата и извършителя, и да отговори на обществените очаквания за такава справедливост“, се казва още в мотивите.

Съветът ще има няколко основни функции.

Предлага се той да организира  извършването на криминологични изследвания на:

  • общата престъпност и видовете й в страната, в региони и населени места;
  • процесите на криминализация и виктимизация в обществото, причините за тях и предлага анализи и прогнози с оглед превенцията и контрола;
  • личността на правонарушителите, причините за криминализация и предлага мерки за ресоциализация и реинтеграция;
  • жертвите на престъпления, причините за тяхното виктимизиране и предлага мерки за превенция и подпомагане.

Наред с това съветът ще приема методиката на конкретните криминологични изследвания, ще организира извършването на изследвания на общественото мнение за наказателния закон, ще предлага въз основа на резултатите от криминологичните изследвания промени в нормативната уредба, както и анализи и прогнози с оглед превенцията и контрола на престъпността, и различни мерки, свързани с тях.

Дейността на съвета ще се подпомага от секретариат в Министерството на правосъдието.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:03
Гост

­­­Г­­­о­р­е­­­щ­и­­­ ­­м­­­о­м­­и­­ч­­е­т­­а­­ ­в­и­­ ­о­­­ч­­а­­­к­в­­­а­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?76757

Да помисли и да пита преди да рипа
Да помисли и да пита преди да рипа
18 септември 2022 18:52
Гост

Хубаво да се прави такъв орган , но защо към МС ? Би трябвало да е или кум ПРБ или към МП какво ше чини към премира . Та вижте Кирчо .???? Кой Зане какви ше ги забърка това юридическа материя и не ред и да си е кум тези които се занимават с наказателно право – МП и ПРБ другото е поредното му комсомолско изхвърляне като за КОмпиту

Вялата школа на д-р Моро
Вялата школа на д-р Моро
18 септември 2022 8:41
Гост

Тия болести се предават по наследство.

И се лекуват само със сярна киселина, по възможност в лицето което липсва.

Старата школа
Старата школа
16 септември 2022 19:48
Гост

Да ви светна по въпроса, явно уважаемият Крум Зарков НЕ е особено наясно с историята на бившия съвет Съвета по пеналистично и пенитенциарно право към Прокуратурата на НРБ в годините на социализма , който беше създаден през 1967 г., под инициативата на главния прокурор, тогава Иван Вачков, и под инициативата на университетските преподаватели – проф. Иван Ненов (Наказателно право), проф. Стефан Павлов (Наказателен процес), проф. Костадин Лютов (Наказателно право) и проф. Иван Вакарелски (Криминалистика и криминология). Съветът имаше за цел да подпомага съдебната системата и МВР в борбата им с престъпността, която в годините на социализма също беше висока (колкото… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 септември 2022 16:19
Гост

Хубаво е запретнал ръкави Зарчо, работяга е младежът.

Уж мъж пък бебе
Уж мъж пък бебе
18 септември 2022 18:48
Гост

Абе не хубаво неграмотен човек да запретва ръкави . Само бели прави и то без спирно, а след него кой и Коко ше поправя ! Да писта дядо си генерал Кацамунски -следовател, прокурор, съдия и адвокат/един от Митрейците / как и какво е било, стига е импровизирал !

Виктаминизирането на Зарката
Виктаминизирането на Зарката
16 септември 2022 14:39
Гост

Идеален. За жертвеникът в долината на синовете на Еном.

И как хубаво ще стане. Пълно изгаряне. Като в Шри Ланка. По-добре руснак да ти спре газта, отколкото германец да ти я пусне, нали така Зарка?

Саламбо
Саламбо
16 септември 2022 14:44
Гост

Убавец е Зарката. УБАВЕЦ!

Зарко Крумов
Зарко Крумов
16 септември 2022 14:32
Гост

Колкото по-некомпетентно е едно лице, толкова по-голям е шансът му да стане министър в България…

Мами Блу
Мами Блу
16 септември 2022 14:42
Гост

Абсолютно. Точната диагноза.

Така е то когато фатмак ни е президент. А старшинката от Банки бе 13 години Велик кормчия!

Кадри, кадри и пак кадри. Които нищо не решават.

Чуждопоклонници
Чуждопоклонници
18 септември 2022 18:59
Гост

Е с какво са по- добри например – Милиционер- прокурор от Разград или хасковски каун завършил Мг и уж Храрвард ….. всички са макари е казал /Бай Ганьо/ и е бил прав, а те го доказват . Всичките – Кримчовци, Бижанковци, Кирчовци, кокорчовци, Лорери, Деляндобревци, Бойковци, Калинки от всякъде , Бачварки … вижте ги , но не само и чуйте ги какви недоразумения са тез дет ни управляват и се упражняваха върху нас . Нищо ново не казах, но таква е истината

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 14:24
Гост

И като се създаде, какво? Ще цъфнат налъмите, а френският соросоид – внук на комуниста ген. Кацамунски, ще напише нов НК, който да замени комунистическия от 68 г.???? Или….?

re:
re:
16 септември 2022 14:45
Гост

Важното е да сме на софрата. Кат Мама.

А после? Сярната.

Чуждопоклонници
Чуждопоклонници
18 септември 2022 19:10
Гост

Дядовия му НК на ген. лейтенант Леонид :))) хм Кацамунски . Момчето като един комсомолец се напъва , но няма опит и капацитет за такова нещо защото просто не в работил нищо юридическо

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 13:35
Гост

Науката е свято нещо, в основата на знанията и опита, обаче наука под ръководството на политици, както е замислено, няма да е от полза, защото е страшно идеологизирана наука, обслужваща властта, която я ръководи и финансира. Освен това, както е представен проекта в статията ще излезе, че става въпрос за анализи, статистика и доклади по някакви измислени от политиците проблеми, а не тези, които вълнуват хората, юристите, магистратите и пр.професионални общности. Май са останали още мамини синковци на Столетницата, за които ще се търси бюро и сътрудничка, т. е. нищо полезно за науката.

ДемиургЪт
ДемиургЪт
16 септември 2022 13:24
Гост

По-велика тъпня не бях чул. Евала!

Контрапредложение от Позитано 20
Контрапредложение от Позитано 20
16 септември 2022 13:22
Гост

Предлагаме Зарков да мине на щат в ДАП-а. Щото БДЖ не остана.

Сярна киселина. Плаче момчето, плаче!
Сярна киселина. Плаче момчето, плаче!
16 септември 2022 13:14
Гост

Майката си е е.ало.

Преливане от пусто в празно.

гуд олд коп
гуд олд коп
16 септември 2022 11:26
Гост

По-д0бре да съществува такъв орган, отколкото функциите му да се осъществяват от съмнително НПО като „ЦИД“

Temida_M
Temida_M
16 септември 2022 11:21
Гост

Пак търсят работа на някого. Ад предлагам да не е Съвет, а Агенция да се създаде и да назначат на работа на 500 експерти да правят анализи. Така ще се намери работа за поредните безделници

магистрат
магистрат
16 септември 2022 10:48
Гост

Като чета мненията тук и направо се хващам за главата – за каква изобщо наказателна политика можем да говорим, без ясна основа, на която да се стъпи. Без да харесвам Зарков е крайно време да се върне научният подход при криминализацията, а и да се предприемат мерки така че да се предотвратява престъпността, а не само да се наказва.
12-те години бойковизация в мисленето доведе до това – емпирично, просташко, лаишко отношение към всички сфери на живота.
Неслучайно и Института по криминалистика и криминология стана само по криминалистика….

Лайна дер фон
Лайна дер фон
16 септември 2022 13:16
Гост

Оди се Пери бе Каун!

Кренвирш
Кренвирш
16 септември 2022 10:30
Гост

Поредното дебилно предложение.

Чакардъчко
Чакардъчко
16 септември 2022 10:30
Гост

И това как точно ще помогне за справяне с престъпността и по-голямото разкирване? И аз предлагам да станем космическа сила и да добиваме Уран от Луната. Така ще забогатее целият ни народ и такива, като Зарков няма да съществуват вече в политиката. Къде да го предложа? Аз решавам! На кой да се обадя?

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 10:28
Гост

Е много добра идея, след като журналисти почнаха да се занимават с въпросите, които се изучават от криминологията, да дават съвети как да се противодейства на корупцията, мисля че е добре не журналисти, а най-малкото юристи да се занимават с тези въпроси – криминология, противодействие на корупцията. Че тук стана хептен да не разбираш нищо, но да си мислиш, че да разбираш и да даваш акъл държавата как да се справи с проблемите.

Стаматков
Стаматков
16 септември 2022 10:28
Гост

Излага се Зарков. Хайде да спре да ръси тъпизми.

Пожелавам му
Пожелавам му
16 септември 2022 12:47
Гост

Да пита дядо си, имаше ли СКИ към Главна Прокуратура, с какво се занимаваше и докога.
Малък е и се излага. Да бута Корнела и да играе партиен строител на Позитано 20

Кирил
Кирил
16 септември 2022 10:27
Гост

Този вече взе да се излага.

Методий
Методий
16 септември 2022 13:18
Гост

Толкоз си може момчето. На мама.

Мамин Крум
Мамин Крум
18 септември 2022 19:14
Гост

И на Дядо си генерала

Мавродиев
Мавродиев
16 септември 2022 10:27
Гост

Както и да ги местите ида ги снаждате – въпросът е да няма корупция.

Щърков
Щърков
16 септември 2022 10:27
Гост

Глупост. Велика глупост!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 10:26
Гост

Хайде да питаме първо следователи, полицай, креминалисти дали са съгласни и тогава да видим какво ще се случи. Защото тези предложения без да се пита никой специалист са крайно тъпи. Това не са ви пионки в скапания шах.

Петров
Петров
16 септември 2022 10:26
Гост

Е, колко често се случва да няма справедливост при наказването за извършени престъпления.

Михаил
Михаил
16 септември 2022 10:27
Гост

Доста. Надали този Съвет ще промени нещата.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 10:26
Гост

Тоест разследването на престъпления да е нещо, като политически акт? Тоест да се решава съвсем лесно кой да е освободен от отговорност след претъпление, но след плащане на тлъсти суми на политици и кой да отнесе цялата строгост на закона!

Spaner
Spaner
16 септември 2022 10:24
Гост

Това може и да помогне, може и да забатачи още повече положението

Кики
Кики
16 септември 2022 10:23
Гост

Добра идея! Дано да се осъществи.

Anonimen
Anonimen
16 септември 2022 10:23
Гост

Въпросът за липсата на анализи за престъпността така и не се реши.

Арнаутов
Арнаутов
16 септември 2022 10:22
Гост

За мен идеята е супер.

Чилев
Чилев
16 септември 2022 10:22
Гост

Много неща предлага. Разработи се нещо червения…

На мама момчето
На мама момчето
18 септември 2022 19:17
Гост

Ми предлага . Нощем сънува и сутрин ни го свежда . Без да св мисли много , много . Как точно се реализират такива неща как ще резонират не се мисли важно е да има предложения и да кипи безсмислен труд