Арестът е много по-тежък и вредящ, отколкото самият затвор. Има само един затвор за жени – в Сливен, а мъжете имат затвор в почти всяка област. Това е дискриминация.

Това заяви в първото си интервю откакто преди пет месеца беше задържана за подкуп бившата кметица на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчева.  Пред бТВ (виж цялото интервю тук) тя и заместничката ѝ Биляна Петрова казаха, че са невинни и никога няма да сключат споразумение с прокуратурата.

За да илюстрира тезата си, че задържаните жени са дискриминирани, Иванчева направи сравнение между нея и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който е подсъдим заедно с нея и Петрова. Той, според прокуратурата, е посредничил срещу дял двете да вземат 500 000 евро подкуп за придвижване на преписка на инвеститор . Тримата бяха арестувани на 17 април с белязани пари, като в Дюлгеров бяха намерени 14 000 евро, а в колата, в която пътуват Иванчева и Петрова – 56 000 евро.

„Дюлгеров си е в София и може по всяко време да се вижда с адвокатите си. Има право на отворен коридор, комуникира, движи се, може да посещава лавка, има топла вода, стои на работно осветление. Ние стоим на аварийно осветление по 23 часа, затворени, без възможност да се проветрява, без слънчев лъч. Ние нямаме топла вода“, каза Десислава Иванчева. А Петрова допълни: „Много съжалявам, че не допускат камери в ареста“. Тя определи помещенията, в които са с Иванчева, като „съвременен концлагер“. „Това е една течаща разпадаща се сграда. При тези условия трябва да готвиш зашитата си за делото на живота си“, каза Петрова.

Тя коментира случилото се на първото заседание по делото срещу тях двете и Дюлгеров във Специализирания наказателен съд. Тогава съдия Иво Хинов им даде възможност да избират дали докато тече процесът да останат в ареста в София или в затвора в Сливен. „Това е като изборът коя ръка да ти отсека – лявата или дясната. Там има по-добри битови условия, но без достъп до защитата, но тук реално здравето ми се уврежда“, каза Петрова.

Двете отрекоха да са искали подкуп и после добавиха „за себе си“ и помолени да уточнят какво имат предвид, заявиха: „Искали сме единствено площадки, озеленяване, саниране“.

Иванчева и Петрова повториха многократно, че са невинни и че рано или късно ще го докажат. „Накрая ние ще съдим тези, които ни съдят“, каза бившата кметица на „Младост“, която заяви, че е загубила вяра в полицията и прокуратурата, но вярва на съда. По думите ѝ лошите условия в ареста са вид инквизиция. „Всички арести са в такова състояние. Идеята е държавата  психически да те смачка и ти решиш да сключиш споразумение, вместо да се бориш“, каза Иванчева.

„Никога споразумение“, заяви Биляна Петрова.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 септември 2018 17:17
Регистриран

Тези жени са невиновни.Посредникът е за затвора/пишете какво го е мотивирало да посредничи на бизнесмен./“Младост“ си посочиха сами кмета и го избраха-затова им скроиха „шапката“показно пред цял народ-нека не се хаби народа, а да е послушен.Сега какво-ами ето какво-жените ще осъдят РБ в Страсбург за :лоши условия в затвора, за неоснователно задържане с непропорционална мярка, за решено дело в неразумен срок, за….вероятно,оправдателната присъда.Но все пак нашите момчета трябваше да се „упражнят“върху нечии глави КАК СЕ ЛОВИ КОРУПЦИЯТА В РБ“?!Е, знаем че няма да стане по този начин, но нали се създава Европейска прокуратура.А ГЕРБ умира да бъде похвален, че има… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 септември 2018 10:12
Гост

Това, което наричате тятър се е осъществило след като корупцията е била уловена. Смесвате нещата, пък се изказвате по същество.
Лошо говори не за някой друг, а за вас като човек с претенции че разбирате работата на всички, че се изказвате по дела, които не познавате!

асд
асд
16 септември 2018 23:24
Гост

Точно така – НИКОГА СПОРАЗУМЕНИЕ !!!! Дано успеете да преборите тази гнила машина!

Наоум
Наоум
16 септември 2018 22:01
Гост

Как невини,бялазаните пари какъв х.й търси у жапката,мамкави протажна,народа от глад умира,недейте ги съжелява

Mariya
Mariya
16 септември 2018 14:34
Гост

Ще оставя един много неуместен коментар, но той само ще е отражение на действителността в България.

Г-жа Петрова ако види в какво окаяно състояние са бизнес помещения; сгради с петзвездна оценка на качество и ВИП-услуги, вероятно ще се радва, че в килията си не намира пълзящи животни, застояла блатна утайка около воден басейн и тиня, вместо измит под, както и всякакви други гнусотии. Май да се занимаваш с хотелиерство и фитнеси в България, не е най-печелившият бизнес.

А какво е в килията, щом по платените места е така… не ми се мисли.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2018 10:24
Гост

Тая, била голяма работа бе… Започнала да се изявява вече и като борец за правата на затворниците/арестантите. Да и том има хляб, госпожо…
Да се смее ли човек, да плаче ли… Абе жалка история.

въпросителни
въпросителни
16 септември 2018 10:20
Гост

Извън въпроса дали са виновни или не, въпросите, които поставят, са напълно основателни. Какво пречи в затворите да има обособени арестантски помещения за жени, ако толкова не може да се ремонтира едно такова в следствените арести?

станислав петров
станислав петров
16 септември 2018 10:23
Гост

разбирам ти въпросите, но има и друг – какво налага да стоят вече 5 месеца в ареста -нека да им го заменят с домашен, ако преценят, но не виждам нещо, което да обосновава толкова продължително задържане за това престъпление на две жени, при внесен ОА