Отпечатаните милиони долари, за които 48-годишният печатар Илия Ненов и 54-годишната Даниела Андонова бяха арестувани, а след това освободени от съда, не са реквизитни пари, както твърдят адвокатите им.

Това е заключението на експерт от Българската народна банка (БНБ), на когото прокуратурата е възложила да изготви техническа експертиза на 100 от иззетите банкноти.

Миналата седмица Ненов и Андонова бяха обвинени за държане на подправени парични знаци, за което могат да получат от 2 до 8 години затвор, както и за намерените материали за производството им. Преди това от прокуратурата обявиха, че в отдадено под наем на фирма хале на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, били открити около 4 000 000 неистински долара, около 3 600 000 евро, релефни изображения и фотоплаки.

В съда обаче адвокатите на обвиняемите казаха, че въпросните банкноти могат да бъдат използвани само като реквизит за сватби и кръщенета и нямат стойност, поради което Андонова ги складирала в мазето на жилището си. Печатарската машина, на която работел Ненов, била „Хайделберг“ от 1987 г. за двуцветен печат.

Съдия Милен Михайлов от градския съд освободи и двамата обвиняеми срещу „подписка“, след като се позова на експертна справка по делото, според която банкнотите са отпечатани на незащитена хартия, чиито водни знаци, защитни нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията. Не са използвани и печатните техники на високия и дълбокия печат за серийните номера и изображенията.

Според съда не е ясно дали банкнотите изобщо са годен предмет на подобни престъпления и дали не са само копия на 100-доларови банкноти.

„Те са фалшиви, но не са подправени парични знаци“, заяви съдията.

Днес от прокуратурата обявиха, че според експерта на БАН изобщо не може да става дума за реквизитни пари, а банкнотите са неистински. Серийните им номера били направени на цветен лазерен принтер, но за разлика от истинските банкноти, които съдържат 8 цифри, при тези били само 7.

„Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак“, е посочил експертът е и добавил, че и техниката на отпечатването е била идентична с тази при производство на истинските пари.

От прокуратурата подчертават също, че обвиняемият печатар Ненов е имал трудов договор с фирма, на която едноличен собственик е висшето учебно заведение, а управител е бивш негов ректор . Държавното обвинение напомня още, че на разследването са съдействали и представители на „Сикрет сървиз“ в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Tolerasten GROBSPar
Tolerasten GROBSPar
22 март 2021 23:49
Гост

A 500-те милиона в чекмеджето на Тиквата Борисов ИСТИНСКИ ЛИ СА или също са били РЕКВИЗИТ? ТОВА Е ПО-ВАЖЕН ВЪПРОС, НАЛИ?

Въпрос
Въпрос
22 март 2021 22:57
Гост

Вещото лице, като оня в Казанлък ли го „напътстваха“ каскетите за да даде „правилното“заключение?
Явно много „разбира“ от правни квалификации по НК и от парични знаци които БНБ не емитира и не печата!

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 19:34
Гост

Да питам съдия Михайлов колко пари реквизит си е поръчал за сватбата.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 19:30
Гост

СГС с тези войни където ги води с прокуратурата, отдавна е загубил усещането за справедливост. И се чудят после защо ги ограничават като възможни за гледане от тях дела. Само корумпета и промити мозъци.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 22:02
Гост

Изключая ВКС, в СГС и САС и донякъде в СРС правораздават най-качествените и безпристрастни съдии у нас. Докато и студентите по право знаят, че Специализираните съдилища са подлоги на Прокуратурата и създадени с цел да уважават всичките й безумни искания за „Задържане под стража“ по абсурдни обвинения, защото иначе никой нормален съдия не би ги допуснал. Така че, уважаеми Пеевски трол, никой съд не води войни, а просто ако делото не е в Спецсъдилищата, с цялото си сияние лъсва голият г*з (разбирай пълната неадекватност) на Прокуратурата, както в случая.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 18:50
Гост

Намериха си и удобен експерт. Каскета не се отказва от напъните да си прави ПР. Но май не е чувал, че едно л*йно колкото повече го ръчкаш, толкова повече мирише.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
22 март 2021 16:40
Гост

Кухата каскетна лейка обявава за голям успех „разбиването“ на домашен цветен лазерен HP принтер за печатане на фалшиви пари. Очакваме още по-голямо зрелище при следващата акция по разбиването на лимонададжийницата на бай Георги от Горно Нанадолнище, в която се съхраняват капачки за бутилки, наподобяващи оригиналните на Coca Cola. Абе, компютри, компоти… то все едно и също за прости милиционери и каскети, важното е PR кампании и медиен шум да се вдига.

В допълнение
В допълнение
22 март 2021 15:36
Гост

А съдията от СГС защо не е прочел изискванията за реквизити ами побърза да ги пусне. Все си мисля, че някой печата луди милиони за сватби и кръщенета. Търсенето определя предлагането. Я някой да ми каже колко пъти са ви трябвали реквизитни пари за каквото и да е. И що за търсене трябва да има, за да отпечаташ 4 000 000 образци, с номимал от 100 долара това са 40 000 банкноти. За коя сватба някой си поръча 40 000!!!броя банкноти. И то в момент, в който и сватбите са забранени. Явно някой пак отърва правосъдието по смешния начин.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 18:57
Гост

А сега очаквам и паспортът на Силвестър Сталоун и фалшивите шофьорски книжки да се окацат реквизити. Слагаме една цифра по-малко в номера на СУМПС и тя не ефалшива, тя е реквизит…за сватбата ще я ползвам само…мдаа.

Любител
Любител
22 март 2021 14:35
Гост

В банка не могат да ги пласират, но можеше доста балъци да изгорят. А между впрочем и копирането на банкноти на цветен ксерокс и опита за разпространението им се наказва.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 14:11
Гост

Много големи суми. При това съдържат само 7 цифри.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 14:09
Гост

Е, хем нямат стойност, хем Андонова ги складирала в мазето на жилището си.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 14:09
Гост

Е, нали трябва да ги пласира после.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 14:07
Гост

Щом се говори за фалшифицирането на американската валута, много бързо се задвижиха нещата.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 14:07
Гост

Ясно е като бял ден че това е поръчка. Особено за тези суми…

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 14:05
Гост

Тези са пълни аматьори. Даже и хартията им не е като хората.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 13:46
Гост

Серийните им номера са с една цифра по-малко и са напечатани на обикновена хартия. Дори да не отговарят на изисквания за реквизит, какво?! Някой от прокуратурата чел ли е изобщо НК и знае ли как се формира вина?

Manoleva
Manoleva
22 март 2021 13:38
Гост

Гешев се измъкна от позора, а ?

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 13:38
Гост

Те защото парите дето се печатат тук имат някакво покритие. И те не са с нищо по различни от тези, които се принтират в държавната печатница. Нямат никаква стойност и обезпеченост в злато.

Димитрова
Димитрова
22 март 2021 13:40
Гост

Те и тия на САЩ нямат. В държавния резерв държат много кюлчета злато, но те не възлизат на стойност в паричните копюри, които са в обръщение в САЩ. Реално парите на САЩ нямат никаква стойност. Хартия. Просто се казва, че са фалшиви пари ако си си ги принтнал в мазето. Ако ги принтира държавата не са менте. А всички те са хартия. Нямат никаква стойност. А реално парите са пари ако имат златна стойност. Ако са обезпечени със злато. Никъде не са.

Stratiev
Stratiev
22 март 2021 13:37
Гост

Като се има предвид какъв скандал и излагация беше това за Гешев, че са реквизит за театрите, то може и да кажат после експертите всичко.

Кунепчиев
Кунепчиев
22 март 2021 13:37
Гост

Да де то толкова шум, защото са долари. Иначе нямаше да се разправя никой с тях. Ама сакън да не им съборим икономиката с тия 4 милиона….

Кирчева
Кирчева
22 март 2021 13:36
Гост

Абе ако са реквизит все някъде можеше да се остави виден знак, че са реквизит. Не да са досущ същите. Ако са за сватби и кръщенета и за театъра, никой не ти гледа дали има оставена примерно синя линия, че са реквизит. Айде за киното трябва да си мязат на истински.

Englishman
Englishman
22 март 2021 13:35
Гост

Като са евра и долари няма ли да поканим и експерти от ЦРУ, Европол, Форт Нокс и други за да определят дали това са релани пари или са реквизит…

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 13:34
Гост

Сега ще се занимаваме само с печатарите ли? Защото явно те на документи не работят за мафията. Ами ако това са менте пари ще спре цялото обвинение с тях или ще се разбере кой ги е поръчал. Защото надали двама печатари по над 50 години ще принтирам милиони. Можеха за техните нужди да им стигнат и 200 000 долара примерно.

Spiro
Spiro
22 март 2021 13:34
Гост

Е според мен е редно да се разбере защо са правени тези пари и за кого. Защото това са големи суми.

Demireva
Demireva
22 март 2021 13:33
Гост

Добре бе и фалшиви пари да са не е ли редно да се види на кого му трябват тия милиони? Ако си принтиш пари няма да принтираш милиони според мен. Освен ако не ти трябват за големи и крупни зделки.