През втората половина на септември Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще излезе с решение по повод публикуваните от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) лични данни на съдия Мирослава Тодорова и близките ѝ. Това заяви председателят на КЗЛД Венцислав Караджов пред „Лекс“.

Той поясни, че е образувано производство, създаден е екип, който събира документи. Извършена е и проверка намясто в инспектората. „Има направени известни констатации, но събраните факти трябва да се анализират и тогава ще бъдем готови с решение“, уточни Венцислав Караджов.

Председателят на КЗЛД напомни, че съвсем наскоро комисията е приключила две много тежки проверки – в НАП и в Банка ДСК. Същевременно има и други проверки, а екипът ни не е голям, поясни Караджов.

При обявяването на имуществените декларации на магистратите в средата на юли се разбра, че Инспекторатът към ВСС е публикувал личните данни на съдия Мирослава Тодорова – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурираха и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете. Освен това файлът с декларацията на съдия Тодорова беше „кръстен“ „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

По този повод председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска Съдийската колегия да изслуша главния инспектор Теодора Точкова.

Тя не се яви пред кадровия орган, а изпрати становище. В него се казва, че публикуването на личните данни на съдия Тодорова е случайно събитие и изключение. Наименованието на файла Точкова обясни с невъзможността на експерт да премахне тези данни, които не трябва да се публикуват. Главният инспектор поднесе извиненията си на съдия Тодорова и посочи, че се извършва проверка като ще бъдат предприети дисциплинарни мерки и такива, които да гарантират, че случилото се няма да се повтори.

Съдийската колегия изслуша обаче съдия Мирослава Тодорова, която заяви, че е обидена. Поясни, че е унизително да полага усилия, да попълва декларации, да спазва срокове, а накрая никой да не изпълни задължението си да не се публикуват данни, които не би трябвало да се разгласяват. „Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвика загриженост, е тревожно послание. Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора, ако не приемаме, че това е достатъчно сериозно, за да предизвика реакция, значи не гледаме сериозно на собствената си дейност. От това до правния нихилизъм крачката е само една“, каза още тя.

Съдийската колегия излезе с декларация, в която заяви, че е допуснато грубо посегателство срещу личната неприкосновеност на съдия Тодорова и семейството ѝ, както и срещу независимостта ѝ като съдия с публикуването на личните данни в имуществената ѝ декларация.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:48
Гост

­­­Г­о­­­р­­е­­щ­и­ ­м­о­м­­и­ч­е­т­­а­ ­­в­и­ ­­о­­ч­­а­к­в­а­­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?30603

Тенденция
Тенденция
04 септември 2019 15:47
Гост

Ако е вярно това, което Тодорова смята за случая, значи положението у нас е много сериозно, а съдебната система е на крачка от това да бъде подчинена от определени кръгове.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 17:41
Гост

Интересно дали Инпекторатът ще бъде глобен, подобно на НАП. Тук е доста по-различен казусът, но според мен глобата не би трябвало да е под въпрос, пък била тя и минимална. Само предупреждение ще е несериозно и още повече ще налее вода в мелницата, че Тодорова е репресирана.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 15:19
Гост

Нормално е съдия Тодорова да е обидена. Въпросът е как се стигна до тук и дали наистина виновниците ще си понесат последствията.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 15:21
Гост

Въпросът по-скоро е дали това е умишлено, или е просто нехайство. Всеки администратор е длъжен да преглежда материалите преди да ги качва на сайта. Какво ще се случи, ако се качи съдебен акт без заличени лични данни?

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 15:17
Гост

Становището на Теодора Точкова си е чисто измиване на ръце. Дали пак няма да се стигне до такава „случайност“?