От гледна точка на криминологията не трябва да казваме колко ни е страх, но мога да кажа, че съм обидена. Това е унизително – да полагаме усилия, да попълваме декларации, да спазваме срокове, а накрая никой да не положи усилия да не се публикуват данни, които не би трябвало.

Така съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова отговори на въпроса на члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева дали се чувства уязвена и уплашена, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува на сайта си декларацията за имуществото ѝ, без да заличи адреса ѝ и данните на мъжа, с когото живее и на детето ѝ. Файлът с декларацията на Тодорова беше озаглавен „NE SE CHISTIIIII“, като официалната позиция на ИВСС е, че това е сигнал, че има технически проблем с обезличаването на чувствителната информация, а не указание тя да не бъде скрита, както повелява законът.

Днес Тодорова беше изслушана от Съдийската колегия на ВСС, като идеята беше на заседанието позицията си да изрази и главният съдебен инспектор Теодора Точкова, но тя е в отпуск. След като съдийката говори пред ВСС, той излезе с декларация.

В нея се казва: „Съдийската колегия намира за недопустимо публикуването на незаличени лични данни в имуществената декларация на Мирослава Тодорова на сайта на ИВСС“.

„Независимо от причините за допуснатия от ИВСС пропуск, налице е грубо нарушение на Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на данните. Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на Мирослава Тодорова и на нейното семейство, както и срещу независимостта ѝ като съдия“, заяви колегията. В декларацията се подчертава, че ВСС приема с тревога оповестяването на лични данни на магистрат и заявява своята непримиримост към подобни действия.

Освен това СК настоява да се предприемат административни мерки, за да не се повтаря този случай. В декларацията се подчертава, че ИВСС „като орган съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи, и натоварен с функции по установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с повишено внимание да пази и отстоява техните права и достойнство“.

Тодорова беше изслушана от колегията по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който разказа как негов колега наказателен съдия му споделил, че когато крадец влязъл в дома му, изпитал облекчение, че престъпникът не е човек, когото е осъждал. И каза, че споделя тази случка, за да подчертае сериозността на огласяването на информация за това къде живее един наказателен съдия с детето си.

Самата Мирослава Тодорова каза, че е решила да говори пред Съдийската колегия, защото ако не дойде, „това ще е съучастие в девалвацията“ и за да подчертае сериозността на случилото се с нея. „Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвика загриженост, е тревожно послание. Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора, ако не приемаме, че това е достатъчно сериозно, за да предизвика реакция, значи не гледаме сериозно на собствената си дейност. От това до правния нихилизъм крачката е само една“, заяви тя.

Съдийката разказа пред ВСС, че е пробвала да отвори декларацията си от различни компютри в съда и винаги заличаването на данни от нея е било възможно. Нещо повече – тя е попълнена в същия формат, като на всички съдии от СГС. „Това го казвам, не за да подклаждам световната конспирация, а защото е обективна даденост. И защото колегите трябва да сме сигурни, че когато декларираме данни, те няма да бъдат огласени по начин, който да поставя в риск нас и семействата ни“, обясни тя.

Пред членовете на колегията Тодорова разясни, че главният инспектор Теодора Точкова ѝ се е обадила едва след интервюто, което съдийката даде за бТВ. „Наистина ми се струва недопустимо, несериозно никой да не ме потърси толкова дни. Създава се впечатление, че държавата е на автопилот по въпроси, които не представляват интерес на реалната власт“, заяви тя.

Попитана от Атанаска Дишева дали се чувства като обект на особено третиране и ако е така, защо, Мирослава Тодорова отговори, че наистина се чувства така „заради множеството съвпадения, които са се случили“. „Вече беше оповестено, че съм била в тефтерче в графата „Да се удари“, сега файлът с декларацията ми е озаглавен „Не се чисти“. Няма как да забравя и че съм единственият съдия проверен за две години по сигнал на главния прокурор“, каза тя.

След изслушването ѝ членовете на Съдийската колегия единодушно приеха декларацията, в която изразиха възмущението си от случилото се със съдия Тодорова.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Натъжен
Натъжен
01 август 2019 11:21
Гост

Поредната малоумна история. Най-тъжното е, че се ползват някакви олигофренски приоми, защото явно само това може да се измисли от олигофрените, които отговарят за определени неща в клетата държава. Толкова е тъжно, че вече не е смешно.

Павлин
Павлин
30 юли 2019 22:48
Гост

Голяма работа! Че и декларация приели. Кажете какво предприемате като действия да се предотврати този инцидент и да се установи виновното лице. Нали киберпрестъпност разследват тази седмица. Да ви намерят и на вас един Кристиян и да се приключва въпросът.
Съдиите – наказателни или каквито и да са – да не би да са в програма за защита на свидетелите и адресите им да са тайна?
„Посегателство срещу независимостта ѝ?“ Че вече зависима ли е или какво точно се опитвате да кажете с тези глупости? Обърнете се към Прокуратурата, ако сте толкова алармирани. Да ви знам в магистратите…

лекса
лекса
30 юли 2019 18:40
Гост

Интересно ми е дали кояджиков ще участва в избора на главен прокурор, тъй като е заинтересован и пристратен, тъй като жена му – спаска кинчева е прокурор във ВКП? реално ще трябва да избира шефа й!

Николай
Николай
30 юли 2019 14:29
Гост

Какъв е смисълът от декларация, която да пълни папките на деловодството?!?! Нещо по-реално като ефект?!?!

Интереса клати феса
Интереса клати феса
30 юли 2019 12:31
Гост

Държавата ни наистина е на автопилот. Може би само лобистките закони правят изключение.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 12:12
Гост

Да им имам заглавията на файловете. Така преди време се вдигна страшен шум с един, озаглавен „ГЕРБ“. Трябва да си пълен идиот, за да дадеш указания да не се чистят данните чрез името на файла.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 12:06
Гост

Поздравления за изказването на съдия Тодорова. Като всеки човек в такова положение навярно и тя изпитва определен страх.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 12:03
Гост

При такива технически проблеми с обезличаването на чувствителната информация е редно лицето, което отговаря за това да си поеме отговорността. Не преглеждат ли данните преди да ги публикуват?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 12:07
Гост

Как ще прегледаш толкова декларации буква по буква. Има програма, която прави това, но явно нещо се е бъгнала.

неизвестен
неизвестен
30 юли 2019 12:18
Гост

Това не може да бъде оправдани. Дават се много пари, за да не се бъгва програмата.

Николай
Николай
30 юли 2019 14:27
Гост

Как се е бъгнала само в един случай? И то точно в този? Не съм по конспиративните теории, ама и наивността не ми е любима…

адвокат
адвокат
30 юли 2019 17:42
Гост

Много от т.н. „теории на конспирацията“, са всъщност стара практика на ретроградните меркантилни и властолюбиви елити по цял свят, обслужвани от техния слугитаж. Нашите политици, като най-изявени дупедавци от слугитажа, вече продадоха националните ни интереси, в резултат на което от 9 милиона се стопихме на 5. Следва разиграването на етническата карта, образуването на анклави в някои части на страната и загуба на територия. Беше го казала българската пророчица Слава Севрюкова. Вината за всичко това е в самия народ, който си гледа пъпа, вместо да направи това, което е крайно време да се направи. А всички добре знаят какво ! Но… Покажи целия коментар »