От 1 юни българите ще пътуват до Гърция и Сърбия без задължителна 14-дневна карантина след това. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с колегите си от региона и уточни, че при пътуванията в съседните страни ще се попълва само декларация. Същата мярка се очаква и за пътуващите до Румъния, но се чака решение на румънския парламент.

„Пускаме свободно, без карантиниране, бизнес, семейни връзки, дипломатически, хуманитарни и транспорт. Със сърбите същото“, каза Борисов.

Пътуващите до Гърция и Сърбия обаче ще попълват декларация с имена, данни за контакт и удостоверение, че даденият гражданин не е под карантина, няма симптоми на коронавирус и пътува на свой риск. Борисов сравни документа, който ще се изисква, с този, който се попълваше на временните КПП при излизане от областните градове. От понеделник отпада карантината и за всички шофьори на тирове и автобуси, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков.

Премиерът уточни, че точната дума е „премерен риск“.

„Да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира някакви приходи в хората, съответно в бюджета“, каза Борисов и анонсира, че от 1 юни може да се мисли и за отваряне на закритите пространства в ресторантите и заведенията.

От 22 май пък се възстановява работата на детските ясли и градини. Това обявиха министрите на здравеопазването и образованието Кирил Ананиев и Красимир Вълчев.

Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки. Възлага се на кметовете на общини да създадат нужната организация по откриването им в зависимост от спецификите на общините.

„Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат крайната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опазят здравето и животът на децата“, каза Ананиев.

Образователният министър обаче обяви: Най-сигурната и безопасна среда е в дома, затова апелираме родителите децата да останат вкъщи. Препоръчваме, ако имат възможност, да не пускат децата си на градина или на ясла“.

Той каза, че не правено проучване сред родителите и около 38% от тях са готови веднага да ги пуснат децата си на градина, но повечето се колебаят.

„Общините ще вземат решение до 1 юни кои градини да отворят, по-голямата част ще отворят следващата седмица, очакваме малко да отворят в петък“, каза Вълчев.

По думите му се очаква средна посещаемост от 10-11 деца в група, а в големите градове – между 12 и 18 деца в група.

Важна препоръка е по-голямата част от времето си децата да прекарват навън. „Не може да има дистанция вътре в групите между децата. Ще се осигури дистанция между групите, между учителите и родителите, но не и вътре в групата. Учителите ще имат маски и шлемове“, обясни образователният министър.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хриси
Хриси
19 май 2020 11:48
Гост

Поредната изцепка на тандемът Кирил Ананиев и Красимир Вълчев.

Йори
Йори
19 май 2020 11:50
Гост

А заповедта на Ананиев, с която беше допуснал предварително изпълнение на 8 негови предходни заповеди?

Жаки
Жаки
19 май 2020 11:40
Гост

Лека полека се завръщаме към нормалната обстановка. Вече София стана по-оживена.

Лили
Лили
19 май 2020 11:41
Гост

Да, родителите работят. А кой ще ни гледа децата? Не всеки има възможност за платени детски заведения.

Рики
Рики
19 май 2020 11:38
Гост

Е, за какво ги отварят тогава. Половинчата работа.

Ал Пачино
Ал Пачино
19 май 2020 11:39
Гост

Гледай, но не пипай! Пипай, но не вкусвай!

М. Кирилов
М. Кирилов
19 май 2020 11:31
Гост

Истинска простотия. Не знам до кога ще можем да живеем с тия полуограничения и в тоя разкрач

Любенова
Любенова
19 май 2020 11:31
Гост

Да живее „новото нормално“, което на практика е ненормално

Борислава
Борислава
19 май 2020 11:31
Гост

Хората на 21-ви век не търпят ограничения. В този ред на мисли никой няма да иска да се ограничава много дълго време, но те това ще направят + ограничения и по Коледа и по Нова Година, защото все пак мионалата година си празнувахме свободно празниците през Декември. Сега е добре да ни стегнат и покрай тях и да ни забранят събиране за Нова Година в апартаменти повече от 3ма човека. И накрая като излезе ваксината всички доброволно ще тичаме да ни в сложат за да можем отново да живеем нормално. Това за мен е хипер плана.

Фараон
Фараон
19 май 2020 11:29
Гост

Ето защ не разбирам оптимистите, които излизат и ходят по 10 километра пеш по София и после викат – еми връща се нормалното. Кое нормално се е върнало? Мога ли утре да реша, че искам да ида малко в Мадрид на разходка и да разгледам града и да си купя билет и да ида? не. Я няма да има авиокомпании, я ако реша да ида и има билети ще трябва да вися с часове по летищата да ми ровичкат всички дупки. Кое му е нормалното?

Неман
Неман
19 май 2020 11:28
Гост

Определено ще живеем по този нелеп и странен начин с месеци тепърва.

Фреди Ф
Фреди Ф
19 май 2020 11:27
Гост

И все пак трябва животът ни да продължи.

Kiro
Kiro
19 май 2020 11:37
Гост

Да, обаче сега е моментът да прояви здрав разум и да спазваме мерките. Иначе ни очаква нова вълна.

Пенова
Пенова
19 май 2020 11:27
Гост

Получава се този прецедент сега, че реално властта иска да спазваш закона, НО ти дава възможност да не го правиш. Следователно не става ясно кога си в нарушение и кога не. Можете да ходите, но ако може да не го правите. А ако го правим в нарушение ли сме?

Трендафилка
Трендафилка
19 май 2020 11:26
Гост

Е можете ли да им имате доверие после ?

Radosveta
Radosveta
19 май 2020 11:26
Гост

Такава идиотщина само не бяха измисляли още

Деница Р
Деница Р
19 май 2020 11:25
Гост

Имаше готини вицове в мрежата за това, че общо взето съвета е да ходим на работа, но ако може да не го правим, вируса е опасен и ще измрът хора, но ако може да не измираме, също така молбата на властите да не се притесняваме, ще стоим вкъщи до когато трябва да стоим у дома, ще са затворени моловете и стадионите докато са затворени… ето това са обясненията на всички власт имащи във всички страни