С представители на управляващата коалиция, „Воля“ и един независим депутат парламентът сформира „комисия за разглеждане на проект на Конституция“. БСП и ДПС, които вече заявиха, че няма да подкрепят проекта на ГЕРБ за нов основен закон, отказаха да се включат в състава ѝ, макар че беше предвидено всяка от партиите да има по трима представители в нея.

Така вместо 18, в нея влязоха 10 души. Депутатите приеха, че комисията „обсъжда и анализира проекта за Конституция и ще дава конкретни предложения за промени в него“. Предвидено е да действа два месеца.

Както „Лекс“ писа, председател на комисията стана депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. 42-годишната юристка е зам.-председател на правната комисия и пореден мандат народен представител от партията. Беше и министър на здравеопазването.

Приех да съм председател на Времената анкетна комисия за Конституцията с ясното съзнание за отговорността, която ще нося, заяви Атанасова.

И обясни, че целта на комисията е да обсъди максимално прозрачно и експертно всички предложения. „Имам намерение да поканя всички, които имат предложения или становища. Ще предложа създаването на експертен съвет към комисията, в който да участват представители на всички професионални организации на юристите и представители на академичната общност. Ще поканя всички НПО на дебат относно промените в частта съдебна система, което и смятам, че ще е отговор на констатациите в доклада за върховенството на правото. Ще поканя всички извънпарламентарни партии и сдружения за дебат и за размяна на мнения и становища“, каза Атанасова.

Освен нея от ГЕРБ в комисията влязоха Красимир Ципов и Тома Биков. Юристът Ципов е дългогодишен депутат от партията и в две правителства на Бойко Борисов беше зам.-министър на вътрешните работи. Журналистът и политолог Биков пък влезе в политиката с „България на гражданите“, но след това стана съветник на вицепремиера в предходното правителство Румяна Бъчварова и сега е първи мандат депутат от ГЕРБ.

Патриотите получиха зам.-председател на комисията – завършилия „Промишлено и гражданско строителство“ Искрен Веселинов. А като членове в нея влязоха юристът Христиан Митев и завършилия българска филология Борис Ячев.

От „Воля“ влезе 69-годшният юрист Симеон Найденов, когото преди година издигнаха за конкурент на бившия главен прокурор Сотир Цацаров в процедурата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия. Както и инженерът и бивш съдружник на съпругата на Веселин Марешки Пламен Христов и Елена Пешева, която като своя професия в биографията си в парламента е посочила „мениджър“.

Заради номинацията на единствения независим депутат в комисията – завършилия Висшия химикотехнологичен институт Спас Панчев, от БСП определиха процедурата като цирк. Причината за това беше, че кандидатурата на Панчев беше издигната от секретаря на парламентарната група на ГЕРБ Станислав Иванов.

„Може ли секретарят на ПГ на ГЕРБ да предлага от името на независимите Спас Панчев? Циркът е пълен. Независимите са 15 човека и могат те да си определят представител“, заяви Филип Попов от левицата.

В това Народно събрание няма как да бъде сформирано мнозинство за промени в Конституцията, тъй като за него се изискват 160 депутати, а БСП и ДПС имат блокиращите 97 гласа. ГЕРБ искат свикване на Велико Народно събрание, но за вземане на решение за това също са необходими 160 гласа, с които според досегашните заявки управляващите не разполагат. Обсъждането на проекта за нов основен закон може да започне най-рано на 2 ноември, тъй като тогава изтича минималният срок от два месеца от внасянето му, който предписва Конституцията. А най-късната дата за начало на разглеждането му е 2 февруари 2021 г.

Според шефката на новата комисия до средата на ноември Венецианската комисия ще даде спешно становище по проекта на Конституция.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:22
Гост

­­­Г­­­о­р­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­е­­т­­а­ ­­­в­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­­в­а­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?48169

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 17:04
Гост

Пратете й охранител от НСО! Те знаят какво да правят с Деса Дуловска! Конституцията ше се пренапише за 1 нощ :)))))

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 14:43
Гост

Тази дано е наясно с отговорността, която ще носи.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 14:43
Гост

Циркът наистина е пълен.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 12:25
Гост

Не им прави чест, че БСП и ДПС я бойкотират.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 10:07
Гост

Стат бардак с нови к>рви не се прави…

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 12:27
Гост

В БГ всичко е възможно.

Коко-Роко
Коко-Роко
02 октомври 2020 9:46
Гост

Чукча не читател, чукча писател …

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 9:44
Гост

Работата като майтапа с книгите – повече конституции е написал, отколкото е прочел

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 14:36
Гост

То пък едни конституции. Скалъпени набързо.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 9:42
Гост

Ма какво разбира тя от писане на подобно нещо бе ?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 9:44
Гост

А те другите щото са много в час. Само им дай да въртят далавери. Примерно искат да слагат техни фирми да изпълняват Европроекти, само дето като фирмата не отговаря на изискванията и общината ако я избере, после общината ще плаща неустойки. После да не се чудите защо малки общини, като Търговище, Видин, Тополовград, Добрич са бедни и мизерни. Щото кметовете са мишкари иклякат пред тия „големци“ от парламента. Сиреч – депутати избрани от конкретния регион и после в същия тоя регион натискат техните фирми да бъдат избирани, че да си делнат едни пари. Тия конституция не знаят какво е, ще… Покажи целия коментар »

адв. Маринков
адв. Маринков
02 октомври 2020 9:41
Гост

Никак неи вярвам и смятам, че трябваше да се допитат до много по-широк кръг от специалисти и запознати с материята. Не прости депутати

Тошков
Тошков
02 октомври 2020 9:41
Гост

Видимо въпроса с конституцията се използва за лични облаги от дадена партия. Много тъжно

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 14:38
Гост

Кога ли не са се възползвали депутатите за лични услуги.

Englishman
Englishman
02 октомври 2020 9:40
Гост

Това доказва, че няма широка дискусия около новата конституция. Ако ще пишеш нова конституция, то всички трябва да са ОК с това и в същото време да не е проблем да вземеш отговорник за процеса да е някой от друга партия. Но ти не! Запънал се ГЕРБ да я напише.

Стаматова
Стаматова
02 октомври 2020 9:40
Гост

Трагедия

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 14:39
Гост

Пълна!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 9:39
Гост

Ако само ще координира хората кой какво да прави и има лидерски умения съм ОК. Но ако тя ще е поредния човек пишешщ конституция…

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 9:39
Гост

Явно доказателство, че цялостно въпроса с конституцията се приема малко на майтап от управляващите.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 9:38
Гост

Ясно. Конституцията се прави за да си спасят задниците. Няма да стане!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 14:40
Гост

Прави ли? Скалъпена е набързо просто.