Ще има ли партия „Няма такава държава“? Този въпрос ще получи отговор съвсем скоро, тъй като Върховният касационен съд (ВКС), който има последната дума, днес обяви, че ще излезе с окончателно решение по казуса в законовия, макар и инструктивен, срок. А това означава, че ще се произнесе до 21 януари 2020 г., тъй като тогава изтичат 14 дни от подаването на жалбата на Слави Трифонов срещу отказа на Софийския градски съд (СГС) да впише „Няма такава държава“ като политическа партия.

Пред върховните съдии Ваня Алексиева (председател на състава и докладчик), Николай Марков и Галина Иванова днес застанаха трима адвокати на партията на Трифонов и прокурор Радосвета Раева. Всички призоваха ВКС да регистрира „Няма такава държава“. Те оспориха мотивите на съдия Татяна Костадинова от СГС, която отказа вписването ѝ. Основният аргумент на първата инстанция беше, че символът, избран от партията – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, е като българския флаг, а това е забранено от Закона за политическите партии (ЗПП).

Адвокат Иво Атанасов направи анализ на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, който гласи: „Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения“. И посочи, че как точно изглежда националният флаг е регламентирано в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България и именно от описанието, направено там, трябва да се ръководи съдът при преценката си дали партия го използва в символите си. Там ясно е посочено, че то има правоъгълна форма, а в символа на „Няма такава държава“ не е така. „Забраната е ясна и не може да се тълкува разширително – недопустимо е само точно възпроизвеждане на знамето“, каза адвокат Атанасов. И посочи, че ако е целял друго, законодателят е щял да запише, че се забраняват и сходни, подобни, близки или аналогични на флага изображения, но не го е направил. Той цитира и практика на Централната избирателна комисия, която приема, че националното знаме е използвано неправомерно за предизборна агитация, само ако е точно такова, каквото е регламентирано в Закона за държавния печат и националното знаме.

Но не цитирането на практиката на ЦИК накара върховните съдии да реагират, а позоваването пред тях на практика на Софийския градски съд. Другият адвокатите на „Няма такава държава“ Николина Деспотова изтъкна като аргумент пред тях, че има практика на СГС, че не е нарушена забраната в чл. 5 ЗПП, ако символът не възпроизвежда точно националния флаг.

Това накара съдия Ваня Алексиева да попита защо пред върховен съд се цитира практика на долните инстанции и каква сила има тя за него. „Тази практика е била водеща за нас при регистрацията“, отговори адвокатката.

Действително СГС е допускал регистрация на партии, които използват цветовете на знамето в символите си. Така е при БСП, „Атака“, „Националния фронт за спасение на България“. Когато отказа да регистрира „Няма такава държава“, съдия Костадинова посочи това в решението си, но изтъкна, че само при една от партиите описанието на символа, което внушава използване на знамето, но специално подчерта, че „това не може да е основание за всеки следващ съд да допусне такава регистрация, защото принципът за равенство на политическите субекти пред закона е принцип за равното прилагане, а не за равното неприлагане на закона за тях“ (повече за решението ѝ можете да си припомните тук).

Прокурор Раева също заяви, че партията на Слави Трифонов отговаря на изискванията на закона, за да бъде регистрирана и че той забранява само употребата на националния флаг точно както е описан в Закона за държавния печат и националното знаме. И тя също подчерта, че има партии, които използват цветовете му в последователността „бяло, зелено, червено“. Представителят на Върховната касационна прокуратура заяви, че да се приеме, че законът забранява внушението за употреба на флага от партиите, ще означава различно третиране на равноправни субекти при еднакви обстоятелства. Затова заключи, че отказът на градския съд да регистрира партията на Слави Трифонов, е в нарушение на основни принципи на демократичната държава – за равноправието и за политическия плурализъм.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:40
Гост

­­Г­­­о­­р­­е­щ­­­и­­ ­­­м­о­м­­и­­ч­­­е­­­т­а­ ­­­в­­­и­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­в­а­­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?36033

16-ти април
16-ти април
17 януари 2020 9:20
Гост

Хахаха Вече „Няма такова предаване, няма такъв водещ, няма такава популярност, няма го … и поръчаното бело…..“ ХАХАХАХАХАХА дръжте се братя, още малко и ще се отървем от такива като бившия водещ, дето едно дете не изгледа …. една болница не построи, една детска градина… Ама кой ще ти плаща пенсията после бре юроде? Нали деца трябват! Ти какво стори за да допринесеш за своето благополучие?! Айде ОБРАТНО В УЧИНДОЛ! С двеста!

Като се замисля
Като се замисля
16 януари 2020 18:48
Гост

Професор Таджер има една статия, в която доста убедително защитава позиция, че съдебната практика, когато е непротиворечива и последователна представлява източник на правото, като правния обичай. По тази причина, макар конкретния случай да не е такъв, въпрос на върховен съдия „мен какво ме бърка практиката на по-долните съдилища“ много не върви.

адвокат
адвокат
16 януари 2020 16:58
Гост

Слушайте сега, драскачи форумни – ако не го регистрират, ще обжалва пред ЕСПЧ, и ще твърди противоречива практика на ВКС по сходен казус,което нарушава правната сигурност,дискримнира го,и т.н.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 20:06
Гост

Хахахах. Няма противоречива практика на ВКС по сходен казус. Толкова явно сте запознат.

адвокат
адвокат
17 януари 2020 7:52
Гост

Обаче няма да обжалва пред ЕСПЧ, защото резултат би имал едва след около 5 години.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 9:10
Гост

Просто ще си промени логото на партията (което на всичкото отгоре е изплагиатствано от украинската партия „Гражданска позиция“) и ще го регистрират. Не е голяма драма.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 15:29
Гост

Който поне малко е запознат с практиката на ВКС по сходни казуси, вече знае, че решението на СГС ще бъде потвърдено от ВКС. Останалото е политически театър и ПР акции.

анонимен
анонимен
16 януари 2020 12:47
Гост

До следващите избори ще успеят ли да ги регистрират 🙂

анонимен
анонимен
16 януари 2020 12:48
Гост

Ами… ще стане като с Джок Полфрийман – там уж два месеца, а те минаха три и отгоре

анонимен
анонимен
16 януари 2020 12:43
Гост

Честно, не мога да определя дали е заяждане, или наистина има проблем със знамето. И двете ми се струват вероятни. Затова ще замълча и ще изчакам ВКС

възмутен
възмутен
16 януари 2020 12:43
Гост

Начи, разбирам, че върховните се дразнят, когато им се цитира практика на окръжен съд, ама поднесеното в прав текст „защо пред върховен съд се цитира практика на долните инстанции и каква сила има тя за него“ е обидно спрямо колегите им, които си работят съвестно по делата, без значение дали цитираната практика е правилна или неправилна.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 12:57
Гост

Ама няма никакво значение. Това е все едно да кажеш като аргумент, че всички правят едно и също и следователно е правилно. Практиката на долните инстанции въобще не интересува ВКС и не може да е аргумент пред него. Дори е обидно!

Гост
Гост
16 януари 2020 15:22
Гост

Докато има хора, които да мислят така и сами да се „слагат“ на измислени величия като ВКС,ВАС,ВСС, МП, КС и знайни и незнайни лигльовци няма да заприличаме на цивилизования свят! Това, че си на висок пост би трябвало да означава, че си по-търпелив, повече социално ангажиран и гориш да си посредник между закона и справедливостта! Тукашните са едни хрантутници и нескопосници!

наблюдател
наблюдател
17 януари 2020 7:58
Гост

Това е относимо за всички и за всичко. Нито съдебната, нито друга система е оазис в пустиня България. Известно е, че българите не правят революции, а кротко понасят да ги лъжат и крадат или просто избират терминал 2. И понеже историята не допуска празни територии, по тези земи ще заживеят други поне малко по-достойни.

някой
някой
17 януари 2020 10:23
Гост

Ама ти какво правиш тука, бързо напускай и ни освободи от некомпетентното си същество. България е я имало и ще я има! Ти се махай!!!!!!!!!

Шуши
Шуши
18 януари 2020 19:24
Гост

То и практиката на ВКС не е задължителна за ВКС.
А когато по даден въпрос няма практика на ВКС, къде е пречката да посочиш практика на долни инстанции. По много въпроси даже е невъзможно да има практика по ВКС, тъй като тези дела не отговарят на селективния критерий за допустимост. Например практика на ВКС за бързи кредити няма, защото материалният интерес е малък. Няма и практика в кои случаи съдът по несъстоятелност може да откаже продължаване на изпълнителното дело, защото тези откази са необгалваеми

анонимен
анонимен
16 януари 2020 12:42
Гост

Кой ми с.а в гащите – на такова мирише

Mitko
Mitko
16 януари 2020 12:27
Гост

Слави е упорит. Ще регистрира партията си със сигурност.

котьо
котьо
16 януари 2020 12:26
Гост

Ух котьо така да сгафиш пред върховните… Голяма тактическа грешка.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 13:00
Гост

Именно за това ми се струва, че ще ги отрежат. Не че Слави няма да се пробва пак…

Гост
Гост
16 януари 2020 15:17
Гост

Каква грешка? Това, че са съдии във ВКС да не би да ги прави безсмъртни или по-различни от другите магистрати? Колко от тях са политически обвързани с ДПС и ГЕРБ?

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 12:20
Гост

Иво Атанасов няма какво да го увърта. Това си е точно българското знаме.

Димо
Димо
16 януари 2020 12:25
Гост

Така е. Обаче и други партии го използват. Не е редно свга да не направят изключение.

анонимен
анонимен
16 януари 2020 12:49
Гост

Не е редно, ама ще го направят и ще извадят от девет кладенеца вода, за да се мотивират