Софийският градски съд отказа да регистрира партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“. Мотивът за това е, че символът, избран от партията – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, е като българския флаг, а това е забранено (Пълният текст на решението).

„Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката“, заявява в мотивите си съдия Татяна Костадинова. Тя подчертава, че забраната да се използват държавните символи като герба и знамето в партийните символи не е самоцелно, а гарантира равенството на всички участващи в политическия живот, „защото никой от тях няма за свой първоизточник държавната власт и никой не може да се ползва с предимство на тази основа“. Но най-важната цел на тази забрана е да се ограничи възможността гражданите да отъждествят една партия с източника или носителя на държавна власт.

Съдия Костадинова, на която преди седмица в заседанието по делото, беше представено изображението на символа на „Няма такава държава“ заявява, че цялостното впечатление е за правоъгълна форма, съставена от водоравни линии в три багри – бяло, зелено, червено, каквото е и описанието на националното знаме в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България.

СГС е установил, че партията на Слави не е единствената, която иска да използва цветовете на знамето в символите си и изброява БСП, Атака, Националния фронт за спасение на България. Но заявява следното: „При част от тях обаче, видно от служебно известното на съда съдържание на уставите им, словесното описание на символа е дотам подробно, че изключва възможността за тълкуване в смисъл, че ще се използват съществените за внушението елементи на националното знаме, а именно „последователно подредени водоравни линии в цветовете бяло, зелено, червено“. Действително, при един от субектите е допуснато вписване с описание на символа, внушаващо използване на знамето на Републиката, но това не може да е основание за всеки следващ съд да допусне такава регистрация, защото принципът за равенство на политическите субекти пред закона, застъпен от настоящия състав, е принцип за равното прилагане, а не за равното неприлагане на закона за тях. Отделен е въпросът, дали ако една норма фактически не се спазва, не е налице промяна в обществените отношения, която да налага нейното изменение. До решаването на този въпрос обаче съдът е длъжен да приложи закона в действащия му смисъл“.

За името на партията съдът приема, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Съдът заявява, че гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига да не използват обидни изрази. „В настоящия случай сам по себе си изразът „няма такава/такъв“ не е обиден, а съчетанието му с „държава“ изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията“, пише в решението.

Съдия Костадинова коментира и твърденията на адвокатите на организацията, че наименованието ѝ трябвало да се разбира като „Няма такава хубава държава“. „Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът „няма такава/няма такъв“ трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация – тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният“, пише тя. И заявява, че това наименование не е основание да откаже да регистрира партията на Слави Трифонов, още повече когато съдът поставя пречка пред участието на един субект в политическия живот, това трябва да е крайна мярка.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Еми да
Еми да
12 декември 2019 10:30
Гост

Въртяха, сукаха адвокатчетата, обаче не мина това очевидно нарушение на ЗПП

Положително
Положително
12 декември 2019 10:30
Гост

То и без това грозно-грозно. Услуга им правят.

Иван адвокат
Иван адвокат
08 декември 2019 3:28
Гост

За да регистрираш банка, сдружения с нест. Цел, партии и фирма, трябва да си в час с правото. Доста е мъчно, примерно публично АД, там пък какъв зор е, няколко десетки видя декларации трябват.
Слави има отвращение към адвокатите, това го е споделял сам в книгата ‘За стърчането’.

Но адвокатите са полезни в такива случаи, но само по себе си това това е лош знак за самата партия, един вид – некадърни сме, но зависи как ще се отиграе.

Дано се усети навреме и да ги разкара тези попивко-папковци.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:54
Гост

Обяснението на адвоката на Слави за името на партията беше супер нелепо.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:55
Гост

Да. Дете в детската градина не би се вързало. А и имайки впредвид едноименната песен…

пишман йорист-прасист
пишман йорист-прасист
06 декември 2019 16:29
Гост

Очаквано!
Припомням само да се обърне внимание на РКС относно конституционносъобразността на ПП „ДПС“, между впрочем.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 16:27
Гост

И сега ще започне един смешен плач и викове за репресия, а всъщност Слави и сие не искат да спазват законите, като в същото време реват, че не се спазват. Идиоти.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 17:52
Гост

Факт! И то пълни и завършени идиоти.

Ку-ку
Ку-ку
06 декември 2019 16:27
Гост

Да махнат цветовете и да остане само ръката на аватар.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 16:01
Гост

Първа спънка пред новоизлюпените политици. Преди да се цанят за такива, да бяха прочели законите.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 15:59
Гост

Да си сменят логото и ще има такава партия. Не е толкова трудно.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 15:59
Гост

Правилно решение, браво!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 15:55
Гост

Знаех си, че ще ударят на камък. Жалко.

Смешковци
Смешковци
06 декември 2019 15:52
Гост

Ех, сега един месец ще е мъченик и после ще го регистрират, за да може след две години да замести Воленчо за кворумите.

До Велинов
До Велинов
06 декември 2019 15:50
Гост

А на НФСБ?

анонимен
анонимен
06 декември 2019 15:58
Гост

Били са при друг съдия 🙂

Велинов
Велинов
06 декември 2019 15:49
Гост

Хм, съдия Костадинова виждала ли е логото на т.нар. партия Атака?

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 15:45
Гост

Няма такава партия 😉