Престъпна група от ромския клан Гольовците е задържана при акция на Специализираната прокуратура в столичния квартал „Орландовци“. Бандата се е занимавала с кражби, грабежи, разпространение на наркотици и цигари без бандерол, с чупене на гробищни паметници, за да плащат след това хората за възстановяването им и всичко, от което могат да изкарат пари, обобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Задържаните са над 15 души, но тепърва ще стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. В акцията е участвала дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, защото има данни, че двама полицаи от Второ районно управление на полицията в София са охранявали групата.

„Тяхната дейност се изразява в осигуряване на чадър при извършване на конкретни престъпления. Имам предвид не толкова документално укриване на случаите, колкото реалната физическа охрана при извършване на престъпленията“, обясни прокурор Гешев. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов уточни, че работата на полицаите била и да осигуряват спокойствие на групата и да няма служители на реда на местата, където са извършвани престъпления.

Униформените били взводни командири от „Охранителна полиция“, но и за тях е рано да се каже дали ще бъдат обвинени.

„Разработката стартира миналото лято. Доста дълго врече вече разработваме групата. Имаме данни, че тя е извършвала кражби от промишлени предприятия и офиси на фирми. Имаме данни за тяхно участие в няколко грабежа. Имаме информация, която проверяваме в момента и се надяваме да докажем, за умишлено увреждане на гробищни паметници с цел да бъдат изнудвани хората те да бъдат възстановени“, каза още Иванов.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иванов
Иванов
07 март 2019 13:18
Гост

Това е дело, което трябва да се проследи до края, защото ще се окаже знаково и за назидание на всички униформени, които злоупотребяват със служебно положение. Разчитам, че ще има още новини в тая насока!

Крюшо
Крюшо
07 март 2019 12:07
Гост

А аз си мислех, че само политиците правят чадъри. Заради такива колеги хората ще губят вяра в полицията.

Срам
Срам
07 март 2019 12:04
Гост

А така. А ние разчитаме на родната полиция, която е на хранилка при престъпниците.

Анонимен
Анонимен
07 март 2019 11:56
Гост

Да видим какви ще са последиците за полицаите.