Да има два отделни етични кодекса – един на съдиите и един на прокурорите и следователите, които да се приемат съответно от Съдийската и Прокурорската колегия, а не от Пленума на Висшия съдебен съвет. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), публикувани днес за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.

Промяната е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в който е предвидено изпълнението на мярка „Укрепване ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт“. В мотивите към проекта се посочва, че в ПВУ изрично е отбелязано, че тези изменения в ЗСВ няма да доведат до разширяване на дисциплинарните правомощия на ИВСС и ще бъдат консултирани с Венецианската комисия.

В преходните разпоредби на проекта е предвидено в срок от три месеца от влизането на измененията в сила, двете колегии да изработят етичните кодекси за съдии и за прокурори и следователи. „Въвеждането на изрично правомощие на съдийската и прокурорската колегия на ВСС да одобряват етични кодекси за поведение на съдиите, прокурорите и следователите укрепва независимостта и ефективността на всяка от колегиите на ВСС да приема самостоятелно решение по въпроси от своята компетентност“, се казва в мотивите към проекта.

В него все пак се предлага увеличаване на правомощията на ИВСС. Той ще може да прави предложения за промени в двата кодекса, ще организира и провежда антикорупционни обучения, както и такива за укрепване на почтеността и независимостта на магистратите и конфликт на интереси, ще приеме процедура за редовно отчитане и публикуване на резултатите от приключването на делата, а заедно с етичните комисии към Съдийската и Прокурорската колегия всяка година ще обобщава добрите и лошите практики по отношение на спазването на етичните правила в съответствие с относимите европейски и международни стандарти. Тази информация ще бъде предоставяна на колегиите на съвета.

 

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 септември 2022 14:25
Гост

Имахме секретарка, която следваше право и се надяваше да я уредят за магистрат. Контактуваше само с шефа си и нагоре с надежда някой от тях да осъществи тази й мечта. Взимаше изпитите си незнайно как, защото нямаше време да чете от административна дейност, така че за теоретични познания няма какво да се коментира. От практическата страна на юридическата работа също не се интересуваше, не контактуваше с редовите, за да разбере нещо за работата, която искаше да върши в бъдеще, а и как да слезе до тяхното ниво, нали се имаше за по-горна, макар и само секретарка на началник. Гледаше само… Покажи целия коментар »

135Анонимен
135Анонимен
31 август 2022 18:04
Гост

Безсмислица!

RRR
RRR
31 август 2022 11:52
Гост

Венецианската комисия, та Венецианската комисия! Тя е пътят, истината и животът! Не ни ли кажат нещо отвън, не можем го приложи вътре! То бива, бива националнихилизъм, бива липса на елементарно правно мислене… И то за какво – за нещо, което не е необходимо. Цели се отново само и единствено изкуствено разделение и противопоставяне по конституционно уредени въпроси. И сега е кодифицирано етичното поведение на магистратите при съблюдаване на отликите на служебните им правомощия. Дали ще наречем нещо Кодекс, Правила или както и да е, не е важно. Важно е съдържанието. В публикацията не се акцентира върху него – с какво… Покажи целия коментар »

Конфуций
Конфуций
31 август 2022 8:40
Гост

ПРОЛЕТАРИИ ВСЕХ СТРАН СОЕДИНЯЙТЕСЬ!

Карлуковското правосъдие на Владка
Карлуковското правосъдие на Владка
31 август 2022 0:46
Гост

Ама кой го предлага това нищо ? Пак ли прословутото минисрство на правосъдието с бивш министър бивша секратарка Наджда от Разград ? Но не по малък проблем е че и сегашният министър бивш безработен юрист (?) не спира тази дискриминационна глупост , която личи с подчертания си стил и почерк “аллла Христо Иванов”, който се е фиксирал в прокуратурата и все измисля неприложими и не работещи проме и на парче до безкрай

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 18:01
Гост

Какъв етичен кодекс, за какви глупости и европейски бля, бля! Преди време да станем такива ти ми европейци, когато нямаше написан етичен кодекс и въобще не се говореше за подобни неща, магистратите бяхме далеч по-стойностни, по-съвестни, по-чести и добронамерени, по-достойни! Какво като има написан Кодекс за етично поведение, ами нищо. Магистратите са пълни „пердета“, обезверени, обезсърчени, без мотивация, но с много кариеризъм, нагаждачество и подмазване. ИВСС който иска наказва, а други дори не забелязва какви ги вършат или нищо не вършат. Такива ти ми работи в съд. система

Георги Ат.
Георги Ат.
30 август 2022 16:47
Гост

Разбира се! Моралът за съдиите е друг от този за прокурорите и следователите, същото важи и за етиката … както и за цените, опа имах предвид ценностите 🙂

Старата школа
Старата школа
30 август 2022 16:52
Гост

Ти недей много да знаеш.

Георги Ат.
Георги Ат.
30 август 2022 17:06
Гост

Ти дай да видим двата проекта за кодекси, недей се занимава със заплашвания 😉

Ники
Ники
30 август 2022 15:56
Гост

Пълна глупост!

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
30 август 2022 15:15
Гост

Много логично предложение. На практика и сега е така, но не е официализирано. Поведение, което е недопустимо за съдии, се счита за съвсем редно в ПРБ. В тази връзка, трябва да се предвиди изрично примат на прокурорския етичен кодекс над НПК и КРБ, особено над принципите за независимост и вътрешно убеждение. Те противоречат на етичните обичаи в Прокуратурата. Който ги остоява, не уважава и дори обижда институцията.

Димитровият Георги
Димитровият Георги
30 август 2022 15:01
Гост

Със сестра ми учим „право“ и искаме да ставаме един ден – МАГИСТРАТИ. Аз съдия, тя прокурор. Но сме от двама бащи и една майка. Ако успеем да се настаним в системата, сериозни схеми ще правим. Никой няма да знае, че сме брат и сестра, понеже сме с различни фамилии. Ще си уреждаме делата и така. То…така се прави.

Димитровият тъпанар
Димитровият тъпанар
30 август 2022 15:53
Гост

Може и ти и сестра ти да ми ядете онова, което не е за ядене. А тя като бонус и гениталният ми орган. Напълни се с отрепки без морал

Димитровият Георги
Димитровият Георги
30 август 2022 16:43
Гост

Вземи си думите обратно!

Димитровият тъпанар
Димитровият тъпанар
31 август 2022 9:26
Гост

Връщам (изкарвам) ги от задният ти двор и ги вкарвам в устата Ви. Както във вица за нотариуса.

Димитровият Георги
Димитровият Георги
31 август 2022 10:39
Гост

Мноооо си прооосст и невъзпитан! Не ти прави чест! Един ден ти ще си първият, който ще изгърми! Ама…само почакай! И нашата ера ще дойде! Тогава ще ти кажа аз на теб! Ама само да разбера кой си, де.

Не отделни кодекси, а отделни сгради са нужни!
Не отделни кодекси, а отделни сгради са нужни!
30 август 2022 14:23
Гост

Не отделни кодекси, а съдиите и прокурорите трябва да са в отделни сгради, защото обитаването на една и съща сграда премахва видимото разделение между съд и прокуратура, ми направо съдии и прокурори ги настанявайте по двама в кабинет-като ще са в една и съща сграда. Да не би адвокатите да имат кантори в съдилищата,че е допуснато прокурорите да имат кабинети из съдилищата. А това,че Главна прокуратура се намира на четвъртия етаж на съдебната палата, най-високия, показва висшето място на прокуратурата, дори и символично е поставена над съда. То и до 1989г прокурорът упражняваше надзор за законност над съдиите. Алооооооу това… Покажи целия коментар »

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
30 август 2022 15:07
Гост

Прокуратурата е на четвъртия етаж, за да не се морят съдиите по стълбите 😉

Съдия
Съдия
30 август 2022 14:15
Гост

Имам чувството , че Да България има необходимост постоянно да прави нещо, свързано със съдебната система.От глупост по- голяма глупост. Въпроса е какво евроатлантически ценности ще бъдат закрепени!?

Петров
Петров
30 август 2022 15:58
Гост

Кой ти мисли за евроатлантическите ценности.

Poznań
Poznań
30 август 2022 13:59
Гост

Леле, че то сегашният не се спазва, камо ли нови. Формално е лепнат. Да го има просто.

предложение
предложение
30 август 2022 13:52
Гост

Етичния кодекс за прокурорите да започва с текста:

-НЕ КРАДИ!

Че от случая осемте джуджета бандити от прокуратурата добре пооткрадоха 35 кг злато, това злато повече ни се видя,ни се чу, нито пък има разследване кой прокурор открадна златото. А че в прокуратурата се краде е видно и от този случай-изземват се картини от колекционер, и когато издва времето да се връщат десетки картини са поизчезнали. https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/

Изчезналия ритон, появил се после на търг въобще на коментираме.

факт-нашата милиция ни мрази
факт-нашата милиция ни мрази
30 август 2022 13:54
Гост

Следоветелите пък не се нуждаят от етичен кодекс. Те нарушения няма да направят, защото така или иначе в следствието поради неработене нищо не се прави. А който не работи-не греши. Тоест следователите са високоморални хора и нарушения не допускат,поради липса на служебна ангажираност.

Доста е посредствена докторицата
Доста е посредствена докторицата
30 август 2022 13:48
Гост

Коя ли празна глава е родила тази гениална идея и какво ли цели ? И какво ше се промени от тва деление въпреки, че в КРБ има фигурата на магистрата , а също забранено да се има дискриминация по каквито й да е признаци !

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 12:57
Гост

Леле, какви глупости!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 август 2022 13:30
Гост

„В мотивите към проекта се посочва, че в ПВУ изрично е отбелязано, че тези изменения в ЗСВ няма да доведат до разширяване на дисциплинарните правомощия на ИВСС и ще бъдат консултирани с Венецианската комисия.“

Това обяснява всичко – за да получиш парички, трябва да слушкаш, иначе като с Полша.

Щерев
Щерев
30 август 2022 16:00
Гост

Класика в жанра.

Божидар
Божидар
30 август 2022 16:00
Гост

Мъкаа…

Страхил
Страхил
30 август 2022 12:46
Гост

Айде стига сте творили нови глупости за създаване работа на нищоправещи хора.
И един стига.
Ако има различия за трите групи, всяка група ще е уредена в отделна глава.
Наистина ли нямат работа тий хора? По фабриките липсват работници.

Тото
Тото
30 август 2022 16:02
Гост

То на практика и фабрики няма вече.

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 11:41
Гост

КодексА, не кодексИ. Може участници, студенти, издатели и пр., защото не са предмети. А пък кодексите не са хора.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 август 2022 12:39
Гост

Алоу, филолога, заглавието е правилно написано и стига сте драскали глупости в секцията с коментарите.

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 17:12
Гост

Ти нямаш нужда от ограмотяване – всичко ти е ясно: от право, през политика, та чак до правопис

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 август 2022 1:32
Гост

Напротив, винаги се стремя да съм критичен първо към себе си,а после към другите. Ако мислите, че забележката ми е неправилна,моля заповядайте.

Магнаур
Магнаур
30 август 2022 10:56
Гост

След Каскетно-процесуалния кодекс, където пише разни работи, които нямат нищо общо с общоевропейските разбирания за правосъдие и справедливост и в частност с решенията на ЕСПЧ, да очакваме и Етично-каскетен кодекс, който сигурно пак няма да има нищо общо с общоприетите във всички бели държави норми за магистратска етика.

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 11:09
Гост

Етиката на каскетите е подобна на етиката на лайнометите на Пеевски. Т.е. такава няма.

REGARDS
REGARDS
30 август 2022 10:53
Гост

Понятието магистрат все още е единно и обхваща съдиите, прокурорите и следователите. Дали това се харесва някому е без значение. Едно е да осъществяваш службата си в публичен интерес, а друго в строго личен и частен като адвокатите например. На всичкото отгоре и сега си има отделни етични правила за съдиите, съответно за прокурорите и следователите. Защо пак се търси под вола теле?! За да има разцепление и омраза – ето защо. Аман от измислени теми!

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 11:44
Гост

Не, само да се демонстрира активност, сякаш това е належащият проблем на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 13:59
Гост

Магистрат е висш военен или висш чиновник. Шефът на агенцията за борба с градушките е магистрат.

Симона Иванова
Симона Иванова
30 август 2022 10:44
Гост

Колеги, недейте с лошо

Вероника
Вероника
30 август 2022 10:44
Гост

като чуя за Плана за възстановяване и устойчивост ми призлява

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 12:41
Гост

Може и да ти призлява, но пари чакаме от ЕС. При този финансов недоимък на теб може и да ти е все тая, но на бедния и гладен народ не му е. 12 млрд лв не са малко. С тях ще се покрият капиталови разходи на държавата, които иначе тя трябва да плаща от бюджета с парите на пенсии и заплати. Това е ползата. И да – Европата дава пари с условия, които иска да изпълним, а не само заради черните ни очи. Като не ни харесва – излизаме от ЕС и се оправяме сами.

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 12:58
Гост

На ГЕРБ и ДПС им призлява, че има толкова пари за крадене, а те не са на власт

сиси
сиси
30 август 2022 10:42
Гост

ооо, обобщаванего на добрите и лошите практики е изклйчително ценно, няма що

Камен
Камен
30 август 2022 10:43
Гост

мда, чесането на езеци е особено ефективно винаги

Зорито
Зорито
30 август 2022 10:41
Гост

Не думай

Емо
Емо
30 август 2022 10:41
Гост

ей сега вече всичщки проблеми в ъсдебната система ще бъдат радикално решетни

щерев
щерев
30 август 2022 10:40
Гост

хахаха

Ягодка Черешкова
Ягодка Черешкова
30 август 2022 10:40
Гост

Не ми изглежда като да промени нещо това

Васкес
Васкес
30 август 2022 10:39
Гост

каква етика бе, колеги. Някои съдии, прокурори и следователи не са и чували за тая дума

Анонимен
Анонимен
30 август 2022 10:37
Гост

че защо да са различни, тя етиката е еднаква