Съдийската колегия единодушно избра Даниел Цветков за председател на Районен съд-Видин. Другият кандидат – Тодор Попиванов, не получи нито един глас.

В подкрепа на Цветков, който е заместник-председател на съда, се изказаха шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков и Красимир Шекерджиев.

Според двамата Даниел Цветков ще се справи със задачите, които стоят пред РС-Видин, а в концепцията си е изложил задълбочено проблемите и мерките, които ще предприеме.

По време на изслушването си Цветков обясни, че в съда се сканират както наказателните, така и гражданските дела, като последните в по-голям обем. Наред с това по електронен път се издават справки и свидетелства за съдимост. Добави, че възнамеряват да монтират и информационни табла пред залите за улеснение на гражданите.

В отговор на въпрос Цветков заяви, че не е привърженик на прекрояването на съдебната карта. За да се пристъпи към това, според него, трябва да се направи след обстоен анализ. И изрази личното си мнение, че евентуалното закриване на съдилища ще създаде трудности за гражданите от окръга.

По отношение на натовареността на съдиите той заяви, че настоящата система за измерването ѝ е адекватна, но добави, че по някои видове граждански дела трябва да се завишат коефициентите.

Що се отнася до това дали има противоречива практика по Закона за административните нарушения и наказания в РС-Видин, Цветков каза, че такава почти няма там. Но ако има промяна, той е готов да инициира среща с магистратите от Административен съд-Видин, на който да бъдат обсъдени проблемите.

Вторият кандидат – Тодор Попиванов, също изрази позицията, че към прекрояването на съдебната карта трябва да се подхожда внимателно, като изтъкна, че това е дълъг и сложен процес и при евентуалното му осъществяване трябва да се вземе мнението на всички заинтересовани страни и да се направи задълбочен анализ.

Иначе той заяви, че в РС-Видин има проблем с отводите, а това бави делата. Попиванов заяви, че една част от тях са необосновани, като най-често магистратите изтъквали, че познават една от страните. „Малък град сме, хората се познаваме. За мен трябва да се анализират причините за отводите, ако трябва като крайна мярка да се сезира и етичната комисия на ВСС“,  каза Попиванов.

В отговор на въпрос той заяви, че съдиите не трябва да обясняват актовете си, защото медиите задавали въпроси, а съдията, отговаряйки им, може да си навреди.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:42
Гост

­­Г­­­о­р­­­е­­щ­­и­­ ­м­о­м­и­­ч­е­т­а­­­ ­­­в­­и­­ ­о­­­ч­а­­к­­в­­а­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?22753

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 11:35
Гост

Харесва ми концепцията му. И е добре, че разграничава личното от професионалното си мнение.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 11:29
Гост

Закриването на съдилища ще създаде неудобства за гражданите, но е неизбежно поради прекрояването на съдебната карта.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 11:27
Гост

Наистина трябва да се анализират причините за отводите, защото така се бави хода на делото.