Единственият кандидат за шеф на Специализираната прокуратура се оттегли от избора. Даниела Начева е депозирала отказ от участие в процедурата. В него тя е посочила само, че причините за това са лични. Така сега Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще трябва да открие нова процедура.

От месеци Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура са без титулярни ръководители.

След оставката на Даниела Попова като шеф на АСП, Прокурорската колегия откри процедура за избор, в която участваха двама магистрати – градският прокурор на София Емилия Русинова и следователят Бойко Атанасов. След като на два пъти изслушването пред колегията бе отложено заради заболяване на Русинова, при третия опит тя подаде заявление за отказ. И нейните мотиви бяха лични. Бойко Атанасов не събра нито един глас в своя подкрепа, вследствие на което ПК на ВСС откри втора процедура. При нея не се яви нито един кандидат. В момента тече трета такава.

Пред юли пък бе обявен избор за шеф на спецпрокуратурата. Яви се само Даниела Начева, която в момента е зам.-шеф на СП. На 19 декември обаче и тя се е отказала от участие.

Междувременно тя се отказа да бъде и изпълняващ функциите ръководител на спецпрокуратурата, какъвто беше от юли. По предложение на заместник-главния прокурор Иван Гешев за такъв бе определен другият зам.-шеф на СП Димитър Франтишек.

При рокадата членът на ПК на ВСС Огнян Дамянов поиска тримата заместник-ръководители на спецпрокуратурата да бъдат поканени на изслушване, за да се види дали там има някакъв проблем, но седмица по-късно колегията реши, че няма законово основание за такава покана.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ромео
ромео
27 декември 2018 23:23
Гост

да се яви огнян дамянов щом много разбира

Джаро
Джаро
27 декември 2018 18:03
Гост

Не й върви на тази прокуратура нещо. Не само откъм шефове.

Анчо
Анчо
27 декември 2018 15:16
Гост

Може би, ако се допитат до зам.-шефовете ще намерят изход от ситуацията.

Анонимем
Анонимем
27 декември 2018 15:06
Гост

Нищо чудно. Постът въобще не е за завиждане.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2018 15:08
Гост

Те добре, че не избраха Бойко Атанасов.