Заместник-шефката на Специализираната прокуратура Даниела Начева е кандидат за ръководител на тази прокуратура.

Днес изтече срокът за участие в конкурса за шеф на СП. Засега тя е единствен кандидат. Има вероятност някой желаещ да е изпратил документите си по пощата.

Даниела Начева е в съдебната система от 1997 г., като първоначално е била следовател. През 2006 г. е назначена за прокурор в Районната прокуратура в Пловдив, а от две години е в специализираната прокуратура. През пролетта на тази година бе назначена за зам.-шеф на СП, а през юли Прокурорската колегия на ВСС я определи за и.ф. началник на спецпрокуратурата, след като тогавашният ръководител Иван Гешев стана заместник-главен прокурор.

„Работата ми като прокурор в Специализирана прокуратура ми даде възможност да опознавая в детайли състоянието и проблемните области, позволи ми да натрупам в достатъчна степен непосредствени впечатления за професионалните и нравствени качества на всеки от заетите в структурата магистрати и съдебни служители. Позицията на заместник на административния ръководител, а към настоящия момент и на изпълняващ функциите административен ръководител формираха у мен ясно осъзнаване на огромната отговорност, която бих поела, в случай, че ми бъде гласувано доверие и бъда избрана на длъжността административен ръководител“, това е един от аргументите, изложени от Даниела Начева в концепцията й, за да се реши да се кандидатира за поста.

Два основни проблема е начертала зам.-шефката на СП – лошите битови условия и недостатъчната кадрова обезпеченост. Тя обяснява, че след като в края на 2017 г. спецпрокуратурата е поела делата за корупция по високите етажи на властта, се забелязва ръст на преписките. Затова са необходими и още прокурори.

Прокурорите на места са по четирима в стая, което прави почти невъзможно ефективното осъществяване на ежедневната им работа. Попълването на магистратския състав с колеги от различни съдебни райони предполага период на адаптиране към спецификата на предметната компетентност и новата среда. Този процес до голяма степен е обвързан и с текучеството на магистрати от Специализираната прокуратура към други прокуратури…

Огромната натовареност, специфичните условия на труд, честите и продължителни командировки, нуждата от полагане на труд в извънработно време, високата степен на риск за личната сигурност и тази на близките, при липса на допълнителни стимули като материално стимулиране, кариерни бонуси или социални придобивки, прави назначаването в Специализираната прокуратура и Следствения отдел към нея нежелано, не само от магистратите, но и от съдебните служители. Вече повече от шест години продължават да са незаети повече от 50% от щатните длъжности „следовател“ в следствения отдел“, изтъква Начева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Суверена
Суверена
03 септември 2018 19:25
Гост

След като в РБ се докарахме до там точно тази дама да е единствен кандидат, да няма никой друг, който да желае да оглави ТАЗИ институция, ТО това значи много-ама че смешка…Не казвам че тя не заслужава.Казвам, че е съмнително ЗАЩО само тя, и никой друг.Наистина е смешка-нищо лично.
Какви ли са нейните точно заслуги?!

Оптимист
Оптимист
31 август 2018 16:40
Гост

Би било много трудно да се бори с корупцията по високите етажи. Но, ако успее ще е голям напредък .

Анонимен
Анонимен
31 август 2018 16:37
Гост

Харесва ми концепцията й. Ако я изберат, дано да удържи на обещанията си.

Анонимен
Анонимен
31 август 2018 13:42
Гост

Има опит в работата на СП. Явно е подходяща за шеф на спецпрокуратурата.

Минувач
Минувач
31 август 2018 13:43
Гост

Да не бързаме с изводите. Първо да видим другите кандидатури.