Софийският градски съд (СГС) е освободил срещу 2000 лв. гаранция столичната адвокатка Десислава Методиева, която преди две седмици беше задържана за измама.

Софийският районен съд ѝ определи мярка „задържане под стража“, но състав на СГС с председател Вера Чочкова и членове Стефан Милев (докладчик) и Теодора Карабашева е преценил, че разследването не налага тя да бъде изолирана в следствения арест.

СГС изтъква, че районният съд е надценил обществената опасност и на Методиева, и на деянието, за което е обвинена.

Както „Лекс“ писа, 45-годишната юристка е обвинена, че е измамила шефка на ТЕЛК, че ще бъде задържана, но може да ѝ помогне срещу 20 000 евро. От прокуратурата съобщиха, че на 17 ноември адвокатката е въвела в заблуждение жената, като ѝ казала, че „положението с работата ѝ е много сериозно“. Юристката казала на лекарката, че от октомври в ГДБОП имало досие срещу нея и от тогава шефката на ТЕЛК е поставена под наблюдение и до 4-5 дни ще бъде задържана. Според прокуратурата Методиева поискала 20 000 евро от лекарката, за да ѝ помогне. На 25 ноември пострадалата ѝ дала 5000 евро. След това адвокатката е била задържана от служители на ГДБОП.

И двете съдебни инстанции, които се произнесоха по искането за задържане на Методиева, приемат, че има обосновано предположение, че тя е извършила измамата, за която е обвинена. Това се подкрепя от показанията на двама свидетели.

Според СГС обаче районният съд е допуснал грешка, преценявайки, че е налице реална опасност адвокатката да извърши престъпление, ако е с мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража“.

„В тази насока единствено изложените мотиви са свързани с „правната грамотност“ на обвиняемата и с демонстрираните от нея връзки с бивш министър на МВР и настоящ зам.-директор на ГДБОП. Тези обстоятелства обаче изцяло „по предположение“ са били използвани като довод, за да се обоснове опасност от извършване на престъпление, защото те по никакъв начин не могат да мотивират степен на обществен опасност на престъплението, по-висока от стандартните случаи на измами, още повече, че споменаването на тези контакти с публични личности и адвокатското качество на обвиняемата на практика в случая могат да бъдат разглеждани и като елементи от механизма на самата измама, за която е повдигнато обвинението“, изтъква СГС. И подчертава, че те не може да бъдат оценявани едновременно с това и като индиции, разкриващи опасност за последваща престъпна дейност. „Да се твърди обратното означава, че към тази измама биха могли да бъдат съпричастни и самите лица, споменати в изявленията на обвиняемата“, обясняват градските съдии.

И тъй като Методиева е с чисто съдебно минало, има установено местонахождение, няма риск да се укрие, практикува адвокатска професия, която ѝ носи регулярни доходи, приема, че адекватната мярка за неотклонение е 2000 лв. гаранция.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
13 декември 2022 6:22
Гост

Моите сътрудници правеха непрекъснато шашми, и аз се освободих от тях, освен това са и некадърници, непрекъснато се забъркваха в оплетени истории.

Глупава история, откъдето и да погледнеш, защото адвокатлъка е трудна професия, особено, ако нямаш регулярни доходи и жената е прибягнала до методи, надхвърлящи възможностите й.

Не знам какво кара хората да стават мошеници, познавам този тип и обикновено има нещо сбъркано, както и да е.

Любител
Любител
12 декември 2022 15:25
Гост

Само дето 2000 лева днес не са 2000 лева от миналата година, ама нейсе.

Кики
Кики
12 декември 2022 15:16
Гост

Съгласен съм, че районният съд е надценил обществената опасност.

Мики
Мики
12 декември 2022 15:17
Гост

Нещата не винаги могат да се преценят толкова лесно.

Огнянов
Огнянов
12 декември 2022 14:25
Гост

Според мен положението не е толкова леко, че да решиш с лека ръка – ооо няма да избяга

Геро
Геро
12 декември 2022 15:23
Гост

Теб обикновено първо действат, а после мислят.

Дерменджиева
Дерменджиева
12 декември 2022 14:24
Гост

Ще видим какво ще стане. И това дело ще се точи с години ми се струва

Мики
Мики
12 декември 2022 15:23
Гост

Вече видяно….

Кузов
Кузов
12 декември 2022 14:24
Гост

като цяло тези пускания на престъпници да са си на свобода, докато се докаже, че наистина са извършили престъпление, винаги са ми били рискови

Никифоров
Никифоров
12 декември 2022 14:23
Гост

Дано са преценили правилно, че няма шанс да избяга

Taramaski
Taramaski
12 декември 2022 14:23
Гост

Абе ако има на кой да си плати и да мине границата, спокойно може да щипне за Италия примерно. Пък ходи я търси после

Милена
Милена
12 декември 2022 14:23
Гост

Определено не смятам, че може да се скрие, но явно е доста нагла

Фелина
Фелина
12 декември 2022 14:22
Гост

То така и един доста по-сериозен престъпник от турски произход бе пуснат в България под гаранция и вече толкова време се крие, че всички се отказаха да го търсят. Търсиха го в Германия, където имал роднини, търсили са го в Турция, търсили са го в други държави в Европа и няма и няма. Но родния съд някога преценил, че няма как да се скрие. Аха…

Радебож
Радебож
12 декември 2022 14:21
Гост

Интересно ми е като решават така кой ще избяга и кой не дали после понасят някаква отговорност, ако човека все пак реши да избяга, въпреки, че те са решили преди това, че не е способен да го направи

Pepi
Pepi
12 декември 2022 14:21
Гост

Те решават на база на извършеното престъпление дали ще се укрие човек, а не на база на психологически анализ какъв тип човек е.

Лилия
Лилия
12 декември 2022 14:20
Гост

Абе не пречи да избяга

Михаил
Михаил
12 декември 2022 15:24
Гост

Със сигурност.