Градският прокурор на София Емилия Русинова се кандидатира за шеф на Апелативната специализирана прокуратура. За същата позиция кандидатства и следователят Бойко Атанасов, който многократно се е явявал в подобни процедури, но винаги безуспешно.

Шефското място в Апелативната специализирана прокуратура се освободи през март, когато тогавашният ръководител Даниела Попова подаде оставка по лични причини.

Емилия Русинова беше избрана за градски прокурор на София през лятото на 2016 г.

Тя е завършила юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Започва работа като следовател, а от 2001 г. е прокурор. Първо работи в Софийската районна прокуратура, а през април 2009 г. е повишена в СГП. В периода от 2014 г. до 2016 г. беше зам.-шеф на градска прокуратура.

В началото на концепцията си Русинова се спира на чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, според който за административен ръководител се избира магистрат от същото или по-високо ниво, а само по изключение от по-ниско. В тази връзка тя казва, че от нея зависи да убеди Прокурорската колегия, че ще се справи със задачата и така ВСС да направи изключение и да я избере за шеф на апелативната спецпрокуратура.

Като проблем на Специализираната прокуратура тя сочи броя на върнатите от съда дела поради допуснати процесуални нарушения. „Макар за 2017г. да се отчита спад на този показател, намирам, че следва да се обърне сериозно внимание, имайки предвид, че това е основен показател за качеството на работа на институцията като цяло. Обобщените причини в годишните доклади следва да бъдат основата при планирането на адекватни и своевременни мерки в посока отстраняване на им“, казва Русинова.

Друг проблем, с който бъдещият ръководител на апелативната спец прокуратура трябва да се справи съвместно с ВСС, казва тя, е материалната и техническа обезпеченост, както и недостатъчната кадрова такава.

Освен това заявява: „Следва да бъде отчетено и намалялото обществено доверие като цяло към институцията и съдебната власт. Често пъти негативното отношение се дължи на неправилна интерпретация и недостатъчна информираност. Това от своя страна поражда нуждата от максимална прозрачност, разбира се в рамките на позволеното от закона и повишаване на усилията за задоволяване на обществените очаквания“.

Ако бъде избрана за шеф на АСП Емилия Русинова обещава да положи усилия за повишаване на активността на прокурорите по отношение на делата, взети на специален надзор, „както при първоначалната преценка, така и по делата, които вече са взети на специален надзор и особено относно тези, образувани за корупционни престъпления, извършени от лица с имунитет и др., активизиране на работата, както на пряко наблюдаващите ги прокурори, така и на надзорните прокурори от АСП чрез работа в екип с наблюдаващите прокурори, разследващия и оперативен апарат, както и системно оказване на помощ и даване на препоръки“.

Друга мярка, която предлага, е контрол по спазване на сроковете за произнасяне по досъдебни производства на първоинстанционната прокуратура, като това ще става чрез периодични проверки на висящи преписки и дела. Същевременно Русинова заявява, че ще се стреми да установява причините за забавянето и преодоляването му чрез различни механизми като например участието на прокурор от АСП при делата с фактическа и правна сложност. Ако това не помогне, ще има санкции, казва тя.

Другият кандидат – Бойко Атанасов, е завършил право в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Работи в съдебната система от 1997 г., като през целия си професионален път е бил следовател.

Мотивацията му да се кандидатира за поста е свързана с „необходими и наложителни промени по начина на разследване на организирана престъпност и корупционни престъпления“. Като определя работата на спецпрокуратурата като незадоволителна.

Казва, че е важно да бъдат назначени магистрати, експерти и съдебни служители, „които не ги е страх от организираната престъпност и от разследваните високопоставени представители на различните власти, които са извършители на корупционни престъпления, а да ги разследват обективно и да работят за осъдителни присъди, без да сключват тайни сделки и да излагат авторитета на държавното обвинени“.

Атанасов смята, че магистратите в СП трябва да се назначават по специфични критерии, защото очакванията за положителни резултати в работата предполагат, че най-качествените професионалисти ще разследват корупционни престъпления и организирани престъпни групи.

В концепцията си той отбелязва, че сключените споразумения между специализираната прокуратура и разследвани лица са скочили над пет пъти като така специализираното обвинение се е превърнало в „специализирано споразумение“.

Според него трябва да се направи подробен анализ дали се осъществява превенция на тежката престъпност със сключването на споразумения и дали със „сделките“ между прокуратурата и ОПГ е налице възпиращ фактор от извършването на нови и нови престъпления.

„Причината в точка „Медийна политика“ на докладите да не се оповестят своевременно на медиите тези „ успехи“ по внесените в съда 130 споразумения в рамките на една календарна година, от които 123 одобрени от съда и 7 неодобрени, незабавно следва да бъдат установени и ревизирани в рамките на закона“, казва Атанасов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
запознат
запознат
19 септември 2018 9:09
Гост

,,Като проблем на Специализираната прокуратура тя сочи броя на върнатите от съда дела поради допуснати процесуални нарушения,,
А тя като наблюдаващ прокурор има дела които по 6-7 години не могат да влязат в съда и продължават да се влачат.Много добър избор няма що.

Прокурор
Прокурор
03 май 2018 16:40
Гост

Познавам лично прокурор Русинова. Тя е невероятен човек и профрсионалист. Желая и късмет!

Кокинов
Кокинов
04 май 2018 13:43
Гост

Чак пък невероятен. Кое ѝ е невероятното? Демек трудно за повярване.. Ако е така, това би трябвало да ѝ спъне кандидатурата. Нали целта е именно ВСС да ѝ повярва. Уж..

Анонимен
Анонимен
03 май 2018 16:34
Гост

Голяма сага с тоя избор. Дано най накрая се спрат на някой от кандидатите.

Anonimen
Anonimen
03 май 2018 16:36
Гост

Ne vijdam za6to ne izbraha Boiko Atanasov.

Мунчо
Мунчо
03 май 2018 16:38
Гост

Това е лично отношение.