Главният прокурор на Турция Мехмет Акарджа пристигна в България на официално двудневно посещение. Той е у нас по покана на колегата си Сотир Цацаров, за да бъдат обсъдят терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателноправни въпроси.

Посещението на Акарджа е следствие на подписаното през 2014 г. споразумение за сътрудничество между Главната прокуратура към Касационния съд на Турция и българската прокуратура.

До момента са разменени пет визити между главните прокурори на двете държави и са провеждани съвместни обучения на обвинители.

Мехмет Акарджа се срещна с премиера Бойко Борисов като темите за терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателноправни въпроси са били акцент в разговорите.

Турция, освен наш непосредствен съсед, е и важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма”, е казал Борисов, съобщиха от правителството. Той е подчертал, че резултатите от сключеното споразумение с Турция се виждат и в момента към българо-турската граница има нулев мигрантски натиск. „Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави. Мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията“, е казал още премиерът.

Той е напомнил, че само преди година във Варна беше проведена знаковата среща ЕС-Турция, която е дала положителна насока на развитие в отношенията между Анкара и Брюксел.

От прокуратурата съобщиха, че Акарджа ще се срещне с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и с неназован зам.-министър на правосъдието.

Мехмет Акарджа е главен прокурор на Турция от 2015, преди това е бил председател на наказателна колегия на Върховния апелативен съд, магистрат е от 32 години.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ДПС
ДПС
25 март 2019 11:33
Гост

Прав е Бойко, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията. Но защо не се отделя такова внимание на отношенията ни с другите съседки?

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 11:16
Гост

Предлагам Мехмет да си вземе Цацаров в Турция. Виждам, добре се погаждат, споделят едни интереси, ще са си полезни един друг там.

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 11:23
Гост

Надали ще го иска някой нашият.