Главният прокурор на Сърбия Загорка Доловац е на официално посещение в София по покана на българския си колега Сотир Цацаров.

Основни теми в разговорите са сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупцията, тероризма и трафика на наркотици и други теми от взаимен интерес, съобщиха от прокуратурата.

Доловац е за втори мандат на чело на държавното обвинение в Сърбия. В западната ни съседка мандатът на главния прокурор е шест години, а нейният втори започна на 1 януари 2016 г.

При посещението си в с София тя е придружавана от заместниците си – Гордана Яничиевич (ръководител на отдел „Международно сътрудничество“) и Бранко Стаменкович (прокурор по киберпрестъпленията), както и от прокурора за борба с организираната престъпност Младен Ненадич.

Те се срещнаха и с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев  и с членове на Прокурорската колегия.

Това е втората среща между главните прокурори на Сърбия и България. По време на първата в Белград през декември 2017 г. беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратури. Документът предвижда сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупцията, тероризма, трафика на наркотици, оръжия и хора, незаконното превеждане на хора през граница, прането на пари, конфискацията на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпността и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Читател
Читател
26 юни 2018 16:41
Гост

Горката жена, с това име, а и прилича малко на премиерката им. Иначе – добре е да имаме връзки там.

Възмутен
Възмутен
26 юни 2018 16:45
Гост

Много евтино подмятане! По важно е какъв професионалист е. Нашият пък да не би да е като манекен?

Митничар
Митничар
26 юни 2018 16:26
Гост

Добре е, че ще обменят опит. През Сърбия се внасят много контрабандни стоки у нас.

Георгиев
Георгиев
26 юни 2018 16:27
Гост

Какъв опит? Има много още да се учим.

Anonimen
Anonimen
26 юни 2018 16:16
Гост

Надявам се срещата им да е ползотворна.