Главният прокурор Сотир Цацаров не е убеден, че правомощията на Антикорупционната комисия трябва да се разширят още и тя да получи право и да задържа хората, срещу които работи.

Такова искане отправи вчера шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, а повод за думите му отново беше арестът на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и обвиненията, че той е бил прекалено унизителен и с него „малко се прехвърлиха границите“, както се изрази вицепремиерът Екатерина Захариева.

Георгиев каза, че в бъдеще може да се обмисли промяна на закона, защото всички подобни служби имали право да задържат лица. „Ако ние имахме това право, нямаше да има нужда да идват хора от МВР и толкова много хора да участват в тази акция. Искаме да имаме поне възможност да задържаме“, каза Георгиев.

По този повод днес Цацаров коментира, че начинът на осъществяване на един арест не зависи от това кой какви права има.

„Начинът зависи от това какви са разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс относно присъствието на съответни лица на съответни действия по разследването“, каза Цацаров. На въпрос за бъдещо право на Аниторупционната комисия да задържа, той каза, че въпросът изисква повече време за обмисляне.

„Аз се пазя да давам отговори на законодателни промени толкова бързо“, добави главният прокурор.

Той отново защити работата на комисията и на прокуратурата при ареста на Иванчева, като подчерта, че тези, които спазват закона, не могат да бъдат укорявани за състоянието му. Наскоро Цацаров посъветва политиците, които критикуват продължилото часове задържане, да променят закона.

„Знам също така, че всякакви бързи и непредпазливи законодателни идеи не водят до нещо кой знае колко добро“, допълни днес главният прокурор. По думите му действието на прокуратурата сега пречи.

„Искахте румънски модел – ето ви румънски модел. Странното за мен, парадоксът за мен е, че хора, които адмирираха картините на румънски министри и кметове, които влизаха с белезници в центъра на Букурещ в сградата на антикорупционната им прокуратура, сега заемат позиции, които общо взето или показват слаба памет, или много бърза промяна на личната и политическата им позиция“, допълни Цацаров.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
27 април 2018 17:29
Гост

Голяма сага с тая кметица. Не стига, че е корумпирана, а и с перо да я галят докато я арестуват.

5-ko
5-ko
27 април 2018 17:18
Гост

Абсолютно е прав Цацаров. Полицаите са действали според закона.

Анонимен
Анонимен
27 април 2018 16:50
Гост

Пламен Георгиев май нещо се надскочи за какво му е да задържа той, еманципира се от прокуратурата ли. правомощията на тази комисия и без това са огромни, остава и това