„Държавата съзнателно не приема закони за борба не само с катастрофите, но и с корупцията, защото ако се приемат, някои от тези, които ги приемат трябва да влязат в затвора“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с близки на убити в катастрофи в читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в пазарджишкото село Братаница. Срещата беше по инициатива на близки на загинали и пострадали при тежки транспортни произшествия, съобщиха от прокуратурата.

„Основният проблем, който стои от години, това са остарелите закони, които позволяват евентуални убийци на пътя да отървават затвора. Ако в бъдеще се приеме предложението да се отнема моторно превозно средство на водач, употребил алкохол или наркотици, това чувствително ще намали риска да има други загинали деца по пътищата“, заяви главният прокурор и отново подчерта, че правото на живот е над правото на собственост.

По думите му, трагичните случаи ще продължат, ако не се решат причините за тях – законодателство, организация и др. Той посочи, че в голяма си част тези случаи се квалифицират като деяние „по непредпазливост“, независимо дали шофьорът е бил дрогиран, пиян, дали се е движил с 50 км/ч, или 100 км/ч над разрешената скорост. Главният прокурор даде пример с катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

„Обвиняемият бе привлечен (към наказателна отговорност) от наблюдаващия прокурор за „умишлено причинена смърт“, беше оправдан за това и бе осъден за непредпазливост. Това не е толкова вина на правосъдната система, това е проблем в законодателството“, каза Гешев и обясни, че прокуратурата е внесла предложения за промени, с които шофирането след употреба на алкохол или наркотици с причиняване на смърт да се квалифицира като умишлено престъпление.

Главният прокурор акцентира и върху това, че при идентични случаи подсъдим може да бъде осъден условно, докато друг получава ефективна присъда, като според него причината е и че няма реална система за контрол.

„Не сме безгрешни, в някои от случаите и ние имаме вина, но имаме желание това да се промени. Трябва обаче и гражданите да го искат, да има гражданска енергия за промяна – независимо дали става дума за убит по пътищата, за корупция или разпространение на наркотици“, каза Иван Гешев.

Гражданите разказаха какво са преживели те и близките им и какви трудности срещат в отношенията с институциите. Историята си разказа и жена, загубила сина си в катастрофа. Тя и близките ѝ питат защо на шофьора, предизвикал катастрофата, не е била отнета книжката, а делото продължава вече 3 години.

„Наложи се да сезираме институциите, че след инцидента шофира из града и едва тогава му беше отнета шофьорската книжка“, каза жената и попита защо обвиняемият за смъртта на сина ѝ не е бил задържан под стража през цялото време на делото. Главният прокурор ѝ обясни, че за престъпления по непредпазливост само в изключителни случаи задържат под стража извършителя, причинил катастрофа, а срокът за задържане е до 2 месеца.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
spurgefasten
spurgefasten
17 ноември 2023 3:29
Гост

Всъщност всеки набор от закони, издадени от отдели, има за цел да осигури най-доброто развитие на икономическото развитие. Въз основа на това всяка нова дейност лесно се съобразява с правилата. Корупцията е действие geometry dash lite, срещу което трябва да се борим категорично, за да предотвратим хаоса.

jeffreestar
jeffreestar
09 юни 2023 12:35
Гост

Гешев изтъква, че промените My Singing Monsters в законодателството и борбата с корупцията са необходими, но също така подчертава, че и гражданите трябва да желаят и да подкрепят тези промени. Той се ангажира с желание за промяна и призовава за гражданска енергия и ангажираност в борбата срещу различните видове престъпления.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2022 11:02
Гост

comment image

Лудница или затвор!?
Лудница или затвор!?
21 декември 2022 19:15
Гост

Идиотщините на този недоучил екземпляр сочат всеки нов ден за изключителната му опасносност за правовия ред в страната! Крайно време е да се вземат адекватни мерки докато не е сътворил нещо, което ще разруши и последните останки на държавност!

Адвокат
Адвокат
22 декември 2022 5:26
Гост

Хората са крайно бедни, има села с по 1 жител. Каква държава.

Хари
Хари
21 декември 2022 13:20
Гост

A Пеевски кога?

Адвокат
Адвокат
21 декември 2022 11:26
Гост

Автомобили има много и са достъпни цените, както и да е, приказки. Няма ли самодисциплина, никой не може да те хване, особено при милионен трафик. Евентуално психо-тест ама това е невъзможно при толкова много водачи.

Жалкото е, че загиват невинни, автомобилът е най-опасното изобретение, това е подвижна бомба и който се качва – трябва да знае за какво става на въпрос.

Рики
Рики
21 декември 2022 13:22
Гост

A моторите? С летящите донори.

Адвокат
Адвокат
22 декември 2022 5:31
Гост

Опасно е – дори с луксозен джип се обръщат наопаки. Всякакви инциденти, иначе е приятно – бръм, бръм. Като на игра, само дето е професия и дефакто работиш на 2 трудови договора, ама ти плащат само за единият.

Мушев
Мушев
21 декември 2022 10:57
Гост

Глупостите на Гешев защо не ни ги спестявате

Filip
Filip
21 декември 2022 13:23
Гост

За да видим до къде ще стигне с неговия PR.

Калина
Калина
21 декември 2022 10:57
Гост

Ти да видиш. Хайде да се случи първо

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 10:57
Гост

Закона важи само з кокошкарите в България. Няма страшно. Богаташкото синче/дъщеричка няма да понесе отговорност. Все ще го изкарат мъчениче, че е живяло без родител или родителя е бил зает да му „подсигурява бъдещето“

Кики
Кики
21 декември 2022 13:25
Гост

Имаш ли пари… Лесно се решават проблемите.

Адвокат
Адвокат
22 декември 2022 6:08
Гост

Пътищата предполагат към катастрофи, не може да има такива недомислени отсечки, които просто са си реално капани.

От Холивуд знаем – има надписи на всички места – намали, спри, внимание, даже в самите централни части на града. Тук е – доста шантаво, но статистически е невъзможно да се избегнат катастрофи.

Психо-тестовете са на примитивно ниво, 2 въпроса и – айде – готов, а навремето ме въртяха над 3 месеца, докато не разбера всичко, горе-долу.

Даже и сега не съм забравил да кормувам, но това е глупаво занимание. Както и да е – не може да си позволя частен шофьор.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 10:55
Гост

Е това защо го казва? Да ги предупреди да не приемат промените ли?

Чурчов
Чурчов
21 декември 2022 10:55
Гост

Страшни глупости могат да ти чуят ушите тези дни от Гешев

Йоана
Йоана
21 декември 2022 10:54
Гост

Пак див популизъм от каскета

Nikolov
Nikolov
21 декември 2022 10:54
Гост

Глупости. Това да го видя няма да го повярвам

Ханина
Ханина
21 декември 2022 10:54
Гост

Аа, могат да са спокойни приелите ги. Нали вие ще ги пазите. Като е дете на депутат, а депутата познава прокурори, обвинение няма да има

Kirilov
Kirilov
21 декември 2022 10:53
Гост

Рече и отсече…

Арнаудов
Арнаудов
21 декември 2022 10:53
Гост

Вие първо се научете да повдигате адекватни обвинения.

Петров
Петров
21 декември 2022 13:27
Гост

За да издържат в съда после.