Главният прокурор Иван Гешев отново настоя за по-радикални мерки за ограничаването на коронавируса в страната. Пред „Нова телевизия“ той подчерта, че решенията са на правителството и на парламента, но призова да бъдат взети веднага.

„Включително, ако трябва и вечерен час, включително контрол върху движението през деня в големите градове“, посочи Гешев и даде пример с Италия и Испания, където са най-много заразените от Европа.

„Там можеш да излезеш само на три основания – ако отиваш на работа, до аптеката или да си купиш храна. И излизаш с готова, попълнена декларация за това нещо. Спират те и ако си нарушил условията на карантината, санкцията са изключително жестоки – и финансови, и затвор“, обясни главният прокурор.

По думите му, прокуратурата е във военен режим от миналия понеделник и са проиграни всички варианти и сценарии на развитие на кризата. Вчера той каза пред депутатите в правната комисия, че държавата трябва да премине в режим „почти на военно положение“, след което беше наложена пълна карантина на Банско. Днес Гешев каза, че радикалните мерки, за които настоява, трябва да се вземат без забавяне.

„Трябва да се действа с дата вчера, защото днес почваме да закъсняваме, ако не сме и закъснели безвъзвратно“, посочи главният прокурор и добави, че според него „продължаваме да се занимаваме с дребнотемия, а не със сериозна подготовка“.

„Да, ние сме в ситуация на война, в която цената е човешкият живот на българските граждани“, каза още той.

След като правителството реши да подкрепи финансово с по 1000 лева всички медицински работници, които са на „първа линия“, Гешев призова да се помисли и за полицаите, и за служителите на регионалните здравни инспекции, които по думите му, „от един месец не са спали и са на предна линия“.

Той настоя правителството и парламентът да променят Наказателния кодекс като завишат наказанията за разпространение на фалшиви новини във връзка с карантината. По думите му сегашните текстове са морално остарели и не функционират. И още: „Не всички случаи попадат в обхвата на регламентираната престъпна дейност. Трябва незабавно да се редактират разпоредбите за фалшивите новини, защото иначе има опасност да бъдат засегнати големи сектори в икономиката, а рухнат ли те, това няма как да не рефлектира върху хората“.

Битката е за здравето на българските граждани, възстановявали сме след войни, възстановявали сме държавата трябва да намалим възможните щети“, каза още Гешев и призова за обединение, а не да мислим за това, което разделя хората.

Усещам, че има едно забавяне в реакцията на държавните органи, дължащо се на мислене за политическите последствия. Но може да се окаже, че няма да има хора, които избират политиците и политици, които да бъдат избрани“, заключи Иван Гешев.

Президентът призова институциите да не насаждат страх и паника

Президентът Румен Радев призова държавните институции да не насаждат повече страх и паника сред хората.

Ние искаме хората да бъдат дисциплинирани, затова нека покажем, че и институциите са дисциплинирани, мерят си приказките, действат изцяло в рамките на своите правомощия и не надскачат закона“, заяви президентът по време на среща с премиера Бойко Борисов, министри и началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Радев обсъди с гостите си мерките, които държавата предприеми срещу разпространението на коронавируса.

Държавният глава заяви, че е важно институциите да се ползват с доверието на хората. „Важно е мерките, които трябва се прилагат, да бъдат пропорционални на заплахата, ефективни, добре планирани и добре осигурени. От криза се излиза със спокойствие, разум и адекватни мерки. Призовавам гражданите да няма паника и институциите да дават пример за дисциплина, организираност и ред при овладяването на ситуацията с коронавируса у нас“, каза още Радев.

Той настоя за осигуряването на достатъчно лични предпазни средства и маски за целия медицински персонал, включително за личните лекари, фармацевти и зъболекари. Президентът отбеляза, че е необходимо преди да се мисли за износ на предпазни облекла за други страни, да се обезпечат българските граждани. Според Радев на работещите в търговски обекти, обществения транспорт, органите на реда също трябва да бъдат осигурени със защитни облекла и материали.

Президентът коментира и проблемите с рязкото повишаване на цените на някои продукти като маските, лекарства и дезинфектанти. „Призовавам  всички българи, които в момента спекулират, да не го правят, защото не е достойно и е грозно за сметка на здравето и трагедията на други хора да се печели“, заяви Радев.

Държавният глава изрази надежда, че страховете ще отстъпят на разума и препоръча страната да се направи приоритизация на използването на финансовите ресурси, колкото и да са ограничени те.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че се препрограмират всички оперативни програми и наличния им финансов ресурс. Това е възможно, защото има неусвоени средства.

В състояние сме да прекратяваме и договори… Мислим не само ден за ден, а за повече. Приоритет са възрастните хора. Строга домашна карантина, което означава засилване на социалния патронаж също с пари от препрограмиране на оперативната програма. И другите държави предлагат достъп до кредитен ресурс на компании – това ще го предложим категорично. Гаранции за половин милиард от държавата се дават за фирмите, за да не се преследват от кредитори„, обясни още Дончев.

Той отново подчерта, че правителството няма за приоритет да се освобождават хора от работа и припомни за намеренията да се предостави ликвидна подкрепа на компаниите. „Държавни пари в тесния смисъл на думата няма, а става с пари от данъците и е чувствителна тема дали с пари от бюджета да се подпомагат хотели и ресторанти„, каза още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред каза, че никой не дава гаранции, че кризата няма да продължи дълго. Добави, че при посещението си в Турция преди няколко дни, го е „ударил на молба“ за предпазни костюми.

Спряха износа, военно е положението. Спираме износа. Доставките бяха отказани. Изведнъж блокирани всички заводи. Оказа се, за радост, че в България шивашката промишленост е добре развита. Оказа се, че имаме много добри шивачи, много добри кроячи. Един комплект няма да се изнесе навън, докато не се презапасим„, каза Борисов.

Той съобщи, че фирмите ще шият от 2000 до 8000 костюми на денонощие.

Премиерът уточни, че на лекарите ще бъдат преведени по 1400 лв., за да могат да получат те чисто 1000 лв., както им е обещано. Борисов изтъкна, че бюджетът вече е на 3.5 млрд. лева дефицит. Той обаче заяви, че нищо не заплашва пенсионната система.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
възмутен гражданин
възмутен гражданин
19 март 2020 10:34
Гост

Гешев иска диктатура- това е ясно от самото начало. Но не мога да разбера защо хората доброволно се отказват от правата си? Защо блокираха Банско, след като в други градове има повече на брой болни ? Но Банско е просто пробна зона как ще реагират хората, които са поставени в затвор и правата им са ограничени до крайност… А те реагират както винаги -като овце. Държавата вече тотално потъва -ликвидира се целия малък и среден бизнес. Коронавирусът е просто вирус -сега или след 1-2 години той ще е отминал. И от него хората няма да измрат повече отколкото ежегодното умират… Покажи целия коментар »

милиционер
милиционер
19 март 2020 1:31
Гост

На кой луд шапката носи

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 0:32
Гост

А какви мерки ще се предприемат за разследването относно побоя над Слави Ангелов? Или това не е на дневен ред? Това не е прецедент. Имаше и една брутално изнасилена и убита журналистка.

Някоя
Някоя
19 март 2020 8:20
Гост

Слави Ангелов е ни повече, ни по малко гражданин като нас. Някакъв приоритет или привилегия трябва да има по неговото разследване ли? Да не се окаже накрая личен/любовен мотив!

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 0:28
Гост

За сетен път се убеждавам, че при някои хора думите изпреварват мисълта. Ако въобще могат да мислят.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 0:12
Гост

Направо ми напират сълзите. Какъв хуманизъм, какъв алтруизъм! А дали Ванката и Боко са си осигурили дезинфектанти, или подскачат като скакалци от аптека на аптека за дезинфектанти.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 0:15
Гост

Радев днес апелира да се спре с вдигането на цените по аптеките.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 0:20
Гост

Ситият на гладен не вярва. Помня Чернобил. На баровците по върховете им носеха храна и вода от чужбина, а ние си похапвахме сладко марули с радиация. Кплко деца се раждаха години след това с увреждания! Загрижили се те! Господ да ни пази.

Петър
Петър
18 март 2020 22:52
Гост

Тея са болни мозъци!!!

наблюдател
наблюдател
18 март 2020 19:34
Гост

Направо военно положение ! Най-добре да дойдат танковете, нали ? Дано и този да пукне, като онзи !

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 22:43
Гост

Тези мерки са напълно подходящи за ромите. Вилнеят из улиците денонощно. Те може и да имат имунитет, ама сеят зарази.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 22:48
Гост

Е, не така с лошо в тези смутни времена. Освен това онзи не търсеше танковете, а Станко. Поне така каза.

един гражданин
един гражданин
18 март 2020 18:31
Гост

Оставка на Гешев и правителството на ГЕРБ!

Слънчо
Слънчо
18 март 2020 22:45
Гост

Няма спасение от него. По зле е от всяка епидемия.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 13:34
Гост

А контрол над словесната и мисловна дрисня на една фуражка кой ще наложи? А?

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 22:46
Гост

Човекът е с каскет 🙂

Иван
Иван
18 март 2020 12:54
Гост

Изключително високите мерки в италия са погалване по главата за сметка на 10те хиляди лева глоба и 5 години затвор който ще е еднакво неефективно и само ше помогне креситите на прокурорите. Вие склоняватв хората към корумпиране на системата!

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 22:51
Гост

Накъде? Тя е достатъчно корумпирана.

Кукуригу
Кукуригу
18 март 2020 12:41
Гост

Еххх, мечтата на Гешев – пълен полицейски контрол над населението, ограничения на движението, на събиранията и вечерен час. Как да не си помисли човек греховно, че тая епидемия му идва дюшеш. 😉

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 22:53
Гост

Ах, какъв съвпадък! Да пъчи гърди колко е загрижен. А къде му е Божков?

Бай Ставри
Бай Ставри
18 март 2020 22:54
Гост

На топло. Ама не в зандана.

Адвокат
Адвокат
18 март 2020 12:04
Гост

Хората са твърде не дисциплини рани, защото са уплашени, ежедневно стресирани и в неизвестност дали ще си получат заплати и пенсии, кога ще ги получат, дали ще има лекарства или не. Бизнесът е объркан-не знае дали да произвежда или не, защото не знае какво следва и какво може да продаде след това. Трябва да има яснота, какво се прави не от днес за утре, а план какво следва занапред поне няколко месеца.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
18 март 2020 11:35
Гост

егати и държавата – дадоха 2 млрд. долара за самолети, няма еднократни маски в аптеките; ми в държавния резерв – ппълен ли е,или е празен кат’ Глава Бокова?

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 22:58
Гост

Мисля, че относно умствения багаж на този „гений“ няма грам съмнение у всеки от нас.

колега
колега
18 март 2020 10:50
Гост

„Там можеш да излезеш само на три основания – ако отиваш на работа, до аптеката или да си купиш храна. И излизаш с готова, попълнена декларация за това“. Съгласни сме, но иска още конкретизация.
Ако работата ти е търговска дейност на електрически крушки и ти отиваш „на работа“, но гражданинът няма право да дойде да си купи и даже ще влезе в затвора.
Правни и житейски последици- гражданинът ще стои на тъмно с 2 месечно бебе?! Гражданинът „отиващ“ на работа- ще е спазил закона, и ще стои в празен обект?!

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 23:01
Гост

Мисията невъзможна! Между чука и наковалнята ама кой да мисли.

контрол
контрол
18 март 2020 10:18
Гост

Тоя сега като какъв се изказва – здравен специалист или избран от народа управник? Думата му е дадена като главен прокурор, а не за да си говори като „обикновен гражданин“. Очаква се да си върши работата като прокурор, а не да се занимава с друго и да всява допълнителен смут.
Нещо разумно мислят в Сърбия – супермаркетите да са отворени за пенсионери от 4 до 7 сутринта, а през останалото време възрастните да не излизат.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 10:40
Гост

Много еазъмен подход. Те и без това стават рано. А и така няма да са в контакт с много хора.

юрист
юрист
18 март 2020 10:13
Гост

„Гешев призова да се помисли и за полицаите“
Естествено, най-важните хпра в държавата

Зара
Зара
18 март 2020 10:41
Гост

Какво да очакваш от милиционер.

Някоя
Някоя
19 март 2020 8:23
Гост

Наред с лекарите и полицаи и инспектори от РЗИ контролират хората под карантина и запазените под дом.лечение! Разбира се, че са важни! За тях също няма предпазни средства!

юрист
юрист
18 март 2020 10:11
Гост

Бахти наглеца. Нали уж нямаше да се занимава с политическа дейност? Такива предложения се правят от трибуната в парламента, като иска да се изявява така да се беше кандидатирал за депутат

Кристов
Кристов
18 март 2020 9:49
Гост

Народа ни няма да спази карантината. Опасявам се, че станахме, като кадрите от другите части на света. Карантина, блокирани градове…

Обретенов
Обретенов
18 март 2020 9:48
Гост

Право казва в случая Гешев. Трябва да сме обективни! Когато се е заел да бръщолеви глупости е факт да го отбележим. Когато говори правилни неща е добре да се кажат.

Мавродиев
Мавродиев
18 март 2020 9:48
Гост

Ти като какъв предлагаш. И аз предлагам да се затвори границата на България още преди 3 седмици ама не. Смятаме, че работата не е страшна.

Велизаров
Велизаров
18 март 2020 9:47
Гост

Чалга културата направи така, че сега ходи му кажи на българина да си седи дома. Аз не вярвам даже, че правителството все пак разчита на волята на хората. Това е безумие. Трябва военен режим и толкоз

Рудолф ма не Елен
Рудолф ма не Елен
18 март 2020 9:46
Гост

Аз съм твърдо против рестриктивните мерки. Обаче след някой вчерашни кадри на уж празна София и на изолираните уж хора у дома и реших, че определено е нужна някаква промяна. Те няма да разберат, че това е опасно. Те смятат вируса за настинка. Смятат, че като се стопли ще мине и замине. Смятат, че някой в Люлин или Дружба няма да е болен. Те болните са в центъра. Това е опростаченото мислене на чалга културата

Лилов
Лилов
18 март 2020 9:44
Гост

Да, вчера го снимат някакъв. Седи и пие биричка пред блока с още хора. Защо си там бе?
– Еми малко биричка да си пиинем. Писна ни вкъщи да седим.

АБЕ ГАЛОШ МАСОВО ХОРАТА СЕДЯТ У ДОМА И ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ЩЕ СЕДЯТ ОЩЕ И ОЩЕ. НИЕ НЕ ИСКАМЕ ЛИ ДА ИЗЛЕЗЕМ МАЛКО НА СЛЪНЧИЦЕ ИЛИ ТИ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТАРИКАТИН?

( и тук се извинявам за викането и нецензурираните думи, но това е кощунствено. Някой да излиза и да си живурка, докато масата сме се затворили. Защото той видиш ли е повече от другите)

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 23:04
Гост

Алкохолът не прощава. Заради такива екземпляри вървим по пътя на Италия.

Емилиева
Емилиева
18 март 2020 9:43
Гост

Спокойно. И до това ще стигнем. Днес като обявят още 10 случая, утре още 8-10, после в петък още 10 и сме минали кота 100 и гоним Гърция по количество, да видиш как ще минем във военен режим!

контрол
контрол
18 март 2020 10:13
Гост

Ама това е грипоподобно. Естествено, че и 4 млн. случая ще минем. Важното е да не е наведнъж.

DavidkOFF
DavidkOFF
18 март 2020 9:42
Гост

Подкрепям. Извинете, той е тотално просто момче, прави му се ПР за да го заобичат хората, но е факт, че той към момента дава логично предложение. Така или иначе с това безхаберие на населението отиваме именно към военно положение. Ами нека поне е въвденео овреме и да трае по-малко

Павлина
Павлина
18 март 2020 9:41
Гост

Банско е лесно да се сложи под карантина, защото е малко градче. Я сложи Пловдив или София. Не, че е невъзможно де. Даже предимно от София се разпространява и на други места.

Нихат
Нихат
18 март 2020 9:40
Гост

Гешев е изключително умен в това отношение. Абе Гешев си е пич. Няма какво да говорим, той е номер едно…

наблюдател
наблюдател
18 март 2020 9:42
Гост

Майтап, нали ?

Хо хо хо
Хо хо хо
18 март 2020 10:45
Гост

От зад напред обаче.