Членът на Висшия съдебен съвет Гергана Мутафова не беше избрана за част от ръководния орган на Европейската мрежа на съдебните съвети – Изпълнителния борд, съобщиха от ВСС. Тя бе номинирана за мястото от Пленума на съвета преди около два месеца. Въпреки че е била подкрепена от над 10 държави, получените 58 гласа не са й стигнали, за да бъде класирана, уточняват от ВСС.

В периода от 29 май до 2 юни в Лисабон се провежда Общото събрание на ЕМСС – международна организация, чието седалище е в Брюксел. Целта на Европейската мрежа на съдебните съвети е подобряване на сътрудничеството и взаимното опознаване на съдебните съвети в ЕС. Друга основна цел е защита на основната ценност, на която се основава ЕС, а именно върховенството на закона и съдийската независимост.

Изпълнителният борд на европейската мрежа се състои от президент и седем членове, като те се избират от Общото събрание на ЕМСС за срок от две години. За президент се определя онзи кандидат, който събере 50% плюс един глас, а за членове – тези, които съберат най-много гласове.

24 държави са членове на мрежата, а наблюдателите са 14.

Същевременно днес, в Деня на детето, ВСС се класира на второ място в първото „Изложение на Европейската мрежа на съдебните съвети“ (ЕМСС) с образователната си програма, насочена най-вече към деца. ВСС е представил образователната си програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Първата награда е отишла в съдебния съвет на Литва, а техният проект е бил „Психологическо равновесие и съдебна помощ. Дейност на съдилищата по психологични проблеми: психолози, доброволци в съда и други за осигуряване на психологическа стабилност за всички (съдии, страни в съдебните процедури и т. н.)“.

Българският щанд е бил един от най-посещаваните, като най-голям интерес е бил проявен към детската версия на сайта на ВСС и видеоматериала „Детско правосъдие“ от информационните рубрики „Третата власт отвътре“, съобщават от съвета. Презентацията е била направена от кадровиците Даниела Машева и Гергана Мутафова. Членове и наблюдатели от ЕМСС, сред които от Гърция и Армения, са поискали допълнителна информация и контакт във връзка с образователната програма.

Проектите са били класирани въз основа на гласуване от представителите на мрежата.

Изпълнителният борд на ЕМСС е допуснал девет институции до участие в изложението – това са българският ВСС, Съюзът на съдиите на Англия и Уелс, Министерството на правосъдието на Финландия, Висшият съвет на магистратурата на Италия, Съдебният съвет на Литва, Съветът на съдебната власт на Нидерландия, ВСС на Португалия, Съдебният съвет на Словакия и Генералният съвет на съдебната власт на Испания.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 юни 2018 19:02
Гост

Много жалко за Гергана Мутафова.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2018 19:01
Гост

Поздравления за ВСС. Заслужена награда.