Кодексът на Хамураби, каубои, които се дебнат и се стрелят с Наказателен кодекс, спомени за Бранислав Нушич, задачи с тръби и басейн, метафори с намордник. Целят този арсенал включиха в изказванията си депутатите от управляващото мнозинство и от опозицията в спора си за измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда новата фигура на прокурор, разследващ главния прокурор.

Днес те бяха приети на първо четене със 100 гласа „за“, 46 „против“ и 10 „въздържал се“.

А ГЕРБ обявиха от трибуната твърдото си намерение този законопроект да бъде приет до края на мандата на този парламент.

Дебатът започна Красимир Ципов от ГЕРБ, който е един от авторите на промените в НПК. Той изложи през какви варианти са минали с колегите му, за да предложат създаването на фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, предлаган от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и избиран с обикновено мнозинство от Пленума му.

Ципов припомни, че първоначално правителството предложи обвинител №1 да бъде разследван от шефа на инспектората към Върховната касационна прокуратура, да се предлага от трима членове на Прокурорската колегия и да се избира от нея с квалифицирано мнозинство. Последва критичното становище на Венецианската комисия и произнасянето на Конституционния съд, че главният прокурор не може да упражнява надзор за законност и методическо ръководство по дела срещу самия него.

След това от ГЕРБ са обсъждали различни варианти и обвинител №1 да бъде разследван от шефа на следствието или от главния съдебен инспектор. Но за първия са установили, че за избора му решаваща роля играе ПК на ВСС, а за втория, че няма прокурорски функции и за да му се дадат трябва промяна в Конституцията. „Обмисляни бяха и варианти за създаване на ad hoc прокурор, който да бъде одобряван от ВСС, включително за човек в края на магистратската си кариера или навършил пределна възраст, но сметнахме, че за тях също трябват изменения в Конституцията“, каза Ципов.

Той заяви, че от ГЕРБ са готови да обсъждат всякакви предложение между първо и второ четене, като напомни, че ще предложи кандидатите да заемат новия пост да се самономинират.

Тезата на БСП беше, че от ГЕРБ не виждат проблема. Филип Попов от левицата заяви: „Кучето е заровено в чл. 139 от Закона за съдебната власт (разпоредбата виж в карето). Той прави главния прокурор всесилен“ и обясни, че обвинител №1 има правото да изменя и отменя актове на всички прокурори, противно на вътрешното им убеждение.

Красимир Янков от отцепилите се от БСП прогресивни социалисти пък заяви, че разследващия главният прокурор трябва да бъде избиран от Общото събрание на прокурорите.

„Хората искаха оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев. В замяна на оставката на Борисов получиха проект за нова Конституция, сега вместо оставката на главния прокурор, им се предлага законопроект, с който да се сложи един декоративен намордник на главния прокурор, който няма да има никакви възпиращи функции“, каза Тодор Байчев от БСП.

Председателката на правната комисия Анна Александрова заяви: „Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс са провокирани от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, от изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз, от всички препоръки и становища на Венецианската комисия, от делата срещу България в Европейския съд по правата на човека и не на последно място са съобразени с очакванията на българското общество за активна и ефикасна съдебна реформа. Законовите промени, свързани с разследвания срещу главния прокурор, са и в изпълнение на препоръка на Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието ѝ с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

По думите ѝ с този законопроект ще се отговори на обществените очаквания за гарантиране на ефективното и безпристрастно провеждане на разследванията срещу главния прокурор по начин, съобразен с действаща конституционна уредба.

Крум Зарков от левицата попита: „Може ли 7 години един прокурор да се занимава само с една друга личност, пък била тя и главният прокурор? Ми, той ще развие обсесия. А главният прокурор също е прокурор и може да разследва разследващия. Той ще се интересува ли от живота и кариерата и на човек, чиято единствена задача е да го следи и разследва? Как си го представяте това съвместно съществуване на тези две фигури – единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови, другият – ще крие?  Като в уестърн главният прокурор и неговото алтер его ще се гледат кой пръв ще посегне към НК?“.

Той припомни и предложението на БСП за въвеждане на съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство и заяви, че това може да е механизъм по отношение на разследванията срещу главния прокурор. То беше критикувано остро и от съдии, и от прокурори, тъй като предвиждаше такъв контрол за всички откази за образуване на прокурорите, които са около 150 000 годишно. Това му беше напомнено от ГЕРБ. Но Зарков заяви, че може да се мисли за по-ограничен обхват на контрола.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ПиХ
ПиХ
18 декември 2020 20:33
Гост

Концентриран орган би бил лесно овладян. Изходът е разследването да се извършва по поръчение на миноритарни квоти (напр. 1/5 от народните представители – колкото за сезиране на КС; от президента; определен брой прокурори; определен брой съдии; определен брой граждани).

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 18:20
Гост

С предсмъртния си гърч Бацето се опитва да осигури малко спокойствие за няколко години напред на плешивия Каскет, да не би той да вземе да открие изведнъж достатъчно данни за извършено престъпление от десетките записи и снимки, които всички удобно позабравиха. Успех, Баце!

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:50
Гост

Крум Зарков е напълно прав.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:51
Гост

Въобще не съм съгласен.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:46
Гост

Тия от ГЕРБ са големи малоумници. Що си мислят, че така ще успеят да замажат нещата за пред Съвета на Европа и Венецианската комисия. Само с промени в Конституцията може да се регламентира независимо разследване на главния прокурор. И им се чудя как ей така не се усещат, че въвеждането на независимо разследване срещу главния ще им гарантира и на тях някаква независимост от него и няма да ги толкова шубе.

Ненавист
Ненавист
18 декември 2020 11:51
Гост

Мен пък ми е интересна хипотезата кога главния ще извърши престъпление, това е малко 1 на 100000, никой на такава длъжност няма да си сложи главата в торбата. Според мен разковничето е някъде другаде, а не дали ще разследват главния за престъпление! Това е хипотеза с 98 процента невероятност. И какво престъпление ще му докажат, ами ако не го докажат, пак ще си е главен, това са някакви политически неща, дори да видим независимото, не не реално погледнато повече прилича на популизъм, отколкото да има връзка с правото.

Ненавист
Ненавист
18 декември 2020 11:40
Гост

А този дето предлага законопроекта дали си има хабер как функционира прокуратурата, дали му е ясно какво пише в НПК, дали изобщо е виждал прокурорски акт. Като не знаеш как става отиваш имаш ВКП, ВКС, Университети, Адвокатски съвет, събираш консултанти проучваш, никой няма да им откаже, не може така! После що не стават нещата.

Адвокат
Адвокат
18 декември 2020 11:27
Гост

Как да обясниш на Брюксел, че държавата е превзета и няма правни механизми, които да гарантират независимост на който и да е, особено избиран с някакво мнозинство. Независимостта е в някакви самотни острови, някаква самодейност и т.н. Дали колегия, дали пленум ще го избира, дали ще е някой извън системата, все едно.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 18:22
Гост

Нищо не трябва да се обяснява, Брюксел много добре го знае всичко това. А какво е отношението им, може да се заключи доста лесно от действията, които предприемат по въпроса (или по-скоро липсата на такива). Няма Брюксел, сами сме.

Ananieva
Ananieva
18 декември 2020 11:12
Гост

Нищо ново под слънцето – мафията си има Гешев

Емилиева
Емилиева
18 декември 2020 11:11
Гост

Не ми допада предложението на ГЕРБ. Популистко е.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:41
Гост

Естествено. Нали Гешев е бухалка на Борисов.

Drob4ev
Drob4ev
18 декември 2020 11:11
Гост

Гешев е позор! Оставка и затвор

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:43
Гост

Няма да си я подаде. Толкова е дебелокож, че даже е доволен от работата на прокурорите и ги награждава.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:10
Гост

Истинска трагедия са тия от ГЕРБ и ОП! Абе махнетего тоя келеш Гешев и това е бе!

Ралица Р
Ралица Р
18 декември 2020 11:10
Гост

Как ще го махнат. Гледаш ли новините? Гешев на 4то място по рейтинг. Ползвал се с доверието на 22% от хората. ПР машината не спира да работи.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:46
Гост

Кой я прави тази статистика? Абсурдно е. Освен това да са хората на село, които Гешев така старателно вербува.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:09
Гост

Фабулата ми липсва нещо…да…

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 11:09
Гост

„ЗА“ такава длъжност, но „ПРОТИВ“ тя да е избрана и назначена от ГЕРБ

Cerkov
Cerkov
18 декември 2020 11:08
Гост

Как няма да държи. Нали това им е начина да кажат, че няма нужда от оставка на Гешев, трябва само назначен от тях човек да го „разследва“

Daniel
Daniel
18 декември 2020 11:08
Гост

ГЕРБ държи за да може да си измие ръцете