Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков призова магистратите от Административен съд София-град (АССГ) да бъдат активни при установяване на противоречива практика, съобщиха от ВАС.

„Апелирам за вашата активност като съдии при установяване на противоречива практика да отправяте информация към Звеното за анализи и тълкувателна дейност, което предстои да заработи скоро във ВАС“, с тези думи Чолаков се е обърнал към съдиите на отчетното събрание на АССГ, което се проведе днес.

Той е заявил, че ВАС ще образува тълкувателни дела при наличие на противоречива практика по едноинстанционните производства, които след измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), от 1 януари 2019 г. вече се разглеждат от 28-те административни съдилища в страната.

Според Чолаков тълкувателните решения по законите, по които делата вече се разглеждат на една инстанция, ще помогнат за повишаване на бързината, авторитета и уеднаквяване на практиката на административното правораздаване в страната.

Общо 13 577 са били делата в АССГ през 2018 г. За сравнение – броят им през 2017 г. е бил 15 256, е съобщил председателят на Административен съд София-град Радостин Радков. Намалението е в резултат от подобряването на кадровата обезпеченост и политиката за постигане на равномерна натовареност на административните съдилища в страната. Около 38% от подлежащите на обжалване съдебни актове не са били атакувани пред ВАС, което показва, че с мотивите си по тях съдиите са успели да убедят и двете страни, е станало ясно от думите на Радков.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 17:29
Гост

Добре, че ВСС одобри идеята на Чолаков за създаване на Звеното за анализи и тълкувателна дейност.

Фен
Фен
27 февруари 2019 17:33
Гост

Той е перфектен колега и ръководител за разлика от предшественика си.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 20:57
Гост

Така е. Задачата му да уеднакви практиката чрез тълкувателни решения по законите, по които делата вече се разглеждат на една инстанция, никак не е лека.