Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е получил няколко смъртни заплахи. Това разкри той в интервю за „Дойче веле“, като поясни, че се броят на пръстите на едната ръка, но такива съобщения получавал с есемеси, имейли или по „Вайбър“, след което ги предавал на полицията.

„Мога дори да цитирам едно от последните такива послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума“. Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си…“, казва генералът и добавя, че някои от съобщенията не били анонимни, но не е ясно дали подателите им са с истинските си имена.

По думите му, много повече са гневните вербални послания към него и се наложило дори да деактивира един от имейлите си. Според него има и организирани групи, на които са поръчани подобни атаки. Изводът му е заради професионално направените електронни пощи, на които не можел да отговори след получена заплаха.

След поредицата подобни послания, Мутафчийски разбрал, че е започнал да се отдалечава от образа на добрия в началото на кризата с коронавируса.

„Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работят. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако „Мерцедес“ не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен?“, казва председателят на щаба.

Според него увеличаването на броя на заразените през април се дължи и на грешни послания в обществото, че едва ли не, няма проблем с вируса в България, което довело и до повечето пътувания и събирания на хора около Цветница и Великден. Въпреки това, Мутафчийски остава убеден, че мерките в България са твърде либерални от самото начало и тогава е трябвало да бъде забранено ходенето на работа.

След месец и половина в извънредно положение и различни мерки за социална дистанция, шефът на щаба признава обаче, че вече е време и за контролирано отпускане, за да не се получи обратен ефект.

„Хората имат болезнена нужда от някакъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките“, казва Мутафчийски и подчертава, че се задълбочава противоречието между говоренето на политиците, които искат да съобщават само добри новини, и на експертите. По думите му, промяна е задължителна, защото и болниците не могат да останат затворени, тъй като коронавирусът не е единственото заболяване.

Като такова решение той посочи частичното отваряне на парковете за майки с деца, стопани на кучета и единично спортуващи.

„Това с парковете ние го приехме като един добър компромис за изпускане на напрежението. Защото това напрежение можеше да доведе до още по-демонстративно неспазване на мерките, каквито явления се наблюдават все по-често. Съгласни сме на такъв компромис. Но в никой случай няма да подкрепим едно поголовно отваряне на тези пространства“, заяви ген. Мутафчийски.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Читател и писател
Читател и писател
22 юни 2020 14:08
Гост

Е, сега го няма Мутафчийкси – правилно си отиде човекът от тая помия, с която го заливаха българите. Сега растем в заразата – всички работят, заразяват се, ходят по кулбове и заведения , пият биричка, не са психясали от изолация. Боже, на какви “ страхотии“ генералът подложи крехкият психически народ от малоумници! Никой не си дава сметка, че здравната систем в БГ не можеше да понесе и 10 случаяв, когто вирусът „пристигна“. ЗАТОВА бяха извънредните мерки – за да се подготвим за нещо, за което, както винаги – не бяхме готови. От мърморковци и тулупи. Нито маски имахме ( затова… Покажи целия коментар »

Данаил Лазаров
Данаил Лазаров
01 май 2020 15:40
Гост

Само така! Този трябва да бъде гротнат, защото иначе нас ще подлуди!!! Той ако е луд и ненормален, то ние не сме длъжни да откачаме заради него!
Да го трепят, да го махат и това е!!! Аман от откачалките на Борисов!

Анонимен
Анонимен
29 април 2020 15:54
Гост

Питам се ако не бяха взети навреме мерки, какво ли щяха да кажат същите хора, които сега твърдят, че ще умрем от глад, защото сме спазили карантина за два месеца.

адвокат
адвокат
29 април 2020 2:58
Гост

За да стане ясно и на най- невежите какво, кого и как засяга ковид-19, ще задам следният хипотетичен морален казус-младо семейство с дете, което пуска детето си да си играе с другите деца, то се оказва вирусоносител на ковид-19, отива при родителите на майката- баба си и дядо си- заразява ги с ковид-19, и в последствие един от двамата или и двамата почиват. Как ще реагира майката на детето- дали ще жали за майка си или ще обвинява детето си или и двете? Как ще живее след това и какво отношение ще има към детето си? Вероятно ще е добре… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
29 април 2020 12:18
Гост

Всеки е длъжен да се пази , особено възрастните хора и тези с хронични заболявания . След като детето е пускано да играе с други деца , не е нужно да ходи и да целува баба си и дядо си . Подобни „хипотетични трагедии“ не означават , че трябва да съсипем цялото си общество и всичко което сме постигнали . Аз мога да ти предложа друг сценарии. Поради стриктни мерки бюджетът е празен и държавата започва да изплаща пенсии по 10-15 евро като през 1997г . Хлябът се продава на черно за 2 евро . Родителите предпочитат да си нахранят… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
29 април 2020 2:45
Гост

Считам, че Щабът прави една основна грешка- не съобщава реалните последици за живота и здравето на гражданите, от заразяването с и от вирусоносителството на ковид-19. Не задава основният въпрос, който би следвало да се зададе на „народонаселението“- а именно- какво искате- да сте живи с цената на това да поседите 2 месеца в домът си, заедно със семейството си, или предпочитате екзитус леталис и семейството ви да остане без вас. Абсолютно против съм „галенето с перце“ на „ранимите“ души на едни силно крякащи хора, които нонстоп искат да бъдат дезинформирани, желаят да им се внушава лъжата, че ковид-19 е обиковен… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
29 април 2020 12:07
Гост

„Да сме живи с цената два месеца да сме вкъщи….“ Все едно Бойко Борисов ми говори . А кой е казал , че ще са два месеца ? Може да са 2 години или 20 години . Да , ковид наподобява грип , не е нито ебола , нито едра шарка . Щом столетници оживяват , за какво говорим . В момента правим едно НИЩО – стоим и чакаме да дойде лятото и вирусът да благоволи да си отиде /продължават обаче полетите от цял свят и всеки ден кацат нови заразени / . А през декември – нова епидемия и… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
29 април 2020 18:05
Гост

“….А кой е казал , че ще са два месеца ?…“ Народното събрание на Р.България чрез това свое решение:
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147369 Ако бяхте правоспособен юрист, щяхте да знаете за това решение, както и че то е задължително за изпълнение от всички ФЛ, ЮЛ и държавни органи.

Горки
Горки
29 април 2020 19:32
Гост

Да , задължително е , защото ни управляват идиоти . Тероризират хората по „КПП-тата“ , а в същото време 100 000 души българи/цигани им позволиха и им позволяват да се връщат от чужбина заразени у нас и да си ходят …..по домовете. Те заразяват близките си , хукват по доктори , докторите заразяват другите пациенти….а ние трябва да ходим с парцали на устата . Това може да продължи поне 2-3 години , като управляващите заявиха , че мерките ще останат и след 13 май , в нов закон . Ако въобще си „адвокат“ трябва да знаеш какво следва , а… Покажи целия коментар »

наивен
наивен
28 април 2020 18:42
Гост

На Майтапчийски му се иска да седим под домашен апест и през май,но на Тиквата не му се иска да субсидира празния престой, въпреки че разполага с нашите 28 милиарда. На мен ми се иска просто да не ми пречат да работя, за да си плащам сметките и за да ям. Досега от вируса са загинали около 60 души, а от ПТПП миналата година почти двойно повече. Защо не обявиха извънредно положение по пътищата ?

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 19:24
Гост

а по света колко са загиналите от вируса ?! лекарите за удоволствие стоят изпотени и обринати в защитни костюми. Сега поне могат да лекуват. Повечето коронавируси не са много активни през м.май, затова всички чакат средата на май, поне тези, които са в същия климатичен пояс. Какви мерки са взимали хората в миналото при пандемии – същите, само дето тогава са били свикнали да живеят при трудни условия.

Горки
Горки
28 април 2020 19:28
Гост

От обикновения грип – от нов щам – умират по НЯКОЛКО ХИЛЯДИ хора годишно . Ако ги питаш лекарите трябва всяка година да почиваме през февруари и март , а да работим юли и август . Да , Мутафчийски обичал да кара ски , аз обаче не обичам . Животът не може да се диктува от никого , дори от лекарите . Хората са ходели на война , с какви ли не неща са се борили , а ние трябва да стоим и да се крием като мишоци , да не би случайно да ни протече нослето . Джендърщина !

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 18:31
Гост

няма как сега да занем кой колко от близките си е заразил по Великден, това ще стане ясно след около 14 дни.

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 18:26
Гост

Действията на щаба са навременни и адекватни. Някои хора много им се иска да разбират от всичко, но това просто е невъзможно. Няма как юристи, счетоводители, социолози, магазинери и др. да разбират от вируси- некомпетентни са, затова по-добре е да не пречат.

Горки
Горки
28 април 2020 18:43
Гост

Ами той и Мутафчийски не разбира от вируси – нали е хирург . Като цяло повечето хора живеят с представата , че докторите са някакви магьосници , които от всичко разбират , вадят хората от гроба и пр.глупости . Ако това ви успокоява – вярвайте , носете парцали на устата , а утре и вътре в устата . Утре Мутафчийски ако ви каже да пасете трева и трева ли ще пасете ?????? Овча нация . Не четат , НЕ МИСЛЯТ, каква демокрация да имаме ? Иначе най-големите вирусолози по света признаха – не познаваме този вирус . И се почна… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 април 2020 15:44
Гост

Мутафчийски не е сам, цял щаб са, сред които хора, които това са учили. Счетоводители, магазинери, юристи, социолози не могат да дават акъл – некомпетентни са. Който иска да го чуят, първо да се образова, да специализира и тогава да раздава акъл. Освен това, ако някой счита, че го лъжат, лесно може да провери какво се случва, като се запише доброволец.

---
---
28 април 2020 20:40
Гост

Вие знаете ли, че Мутафчийски не е инфекционист? Нали сте чул? Нали не този човек имате предвид като специалист когото да слушаме?

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 21:23
Гост

Няма как и полицаи, пожарникари, учители по физическо и професионални мутри да разбират от право, но… май това не е от значение?

Горки
Горки
28 април 2020 18:00
Гост

Заплахите към генерала са незаконни…..но и той да преосмисли поведението си . Идеята , че всеки ден трябва да ни се кара и липсата на търпимост към чужди мнения може да върви в казармата , но ние сме ДЕМОКРАЦИЯ . Имаме право да не сме съгласни с паникьорските му лъжи и напълно излишната полицейщина . А лъжите и глупостите му са следните: В края на февруари Мутафчийски твърдеше , че короната е обикновен вирус . После се извъртя и щяхме да препълним моргите . Щеше да има пик на Великден , а нямаше . Моргите не са препълнени. „Предателите“ по… Покажи целия коментар »

Павлета
Павлета
28 април 2020 16:25
Гост

Аз подкрепям генерала и всички, които се борят с тази криза!

Николов
Николов
28 април 2020 16:25
Гост

Неандерталски народ сме си и това си е

The Grey Knight
The Grey Knight
28 април 2020 16:18
Гост

Нормално. Аз лично го кълна по 10 пъти на ден поне.

Читател и писател
Читател и писател
22 юни 2020 13:54
Гост

От устата ти – в пзавата ти, нещастнико.

Шони
Шони
28 април 2020 15:48
Гост

И аз мисля, че е време за контролирано отпускане, за да не се получи обратен ефект.

Димо
Димо
28 април 2020 15:28
Гост

Лошото е, че не се знае този до колко е сериозен в намеренията си. Ако е някой кукувец, нищо чудно да направи опит да посегне на живота на човека.

Филип
Филип
28 април 2020 16:11
Гост

На българите ни е вродено да се държим като варвари. Заплахи за бомби, заплахи за убийства….

адвокат
адвокат
28 април 2020 18:31
Гост

По същата аналогия, считате, че и на германският народ му е вродено да се държи като нацисти, нали така? Да не забравяме и че съюза на източногерманските племена през 5 в. от н.е. официално се е наричал вандали, а знаете, че именно заради действията на този съюз се е зародило понятието “вандализъм“…Малко повече обективност няма да Ви навреди…

Лили
Лили
28 април 2020 15:26
Гост

Чак и в чужбина ни разбраха що за хора сме. Човекът гледа да ни пази, а този изрода ще го плаши.

---
---
28 април 2020 20:48
Гост

Плачковец, ужким мъж, военен, генерал, а се оказа Плачковец. Чудно защо не каза тук нищо, а чака международна изява. Героизира се.

Пажински
Пажински
28 април 2020 15:25
Гост

Не виждам какво ги дразни. Да се кротват,защото така ще е в бъдеще. Не се знае колко време. Какво лошо ви е казал генерала?

Стоян
Стоян
28 април 2020 15:43
Гост

При сегашната ситуация агресията нараства. Гледам ги и някои младежи по улицата как се държат. Да те е страх да ги доближиш.

Spiro
Spiro
28 април 2020 15:24
Гост

Смотан народ

Лалов
Лалов
28 април 2020 15:24
Гост

Ми да излизат бе. Да ги пуснат да излизат всички! И няма да ги лекуват после. Нещастно племе сме си!

Анонимен
Анонимен
28 април 2020 15:23
Гост

Пълно е с луди. Само че не се знае до колко са опасни. А и толкова ли не могат да проверят от къде е пратен имейлът?

Лалов
Лалов
28 април 2020 15:22
Гост

С висенето у дома ще става все по-зле. Обаче то е за наше добро. Не го подлагам на съмнение

Фики
Фики
28 април 2020 15:21
Гост

Абсолютно е прав, че мерките са твърде либерални от самото начало.

Спиро
Спиро
28 април 2020 15:18
Гост

Ужас! Тия хора изтрещяха съвсем от стоене в къщи.