Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от Конституционния съд (КС) да се произнесе дали Истанбулската конвенция съответства на основния закон преди да пристъпи към ратификацията на документа. Това обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

„Това искане основаваме на чл. 12, ал. 1, т.4 от Закона за КС. Смятаме, че то съответства на изискването на закона. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицира от НС“, каза той. И допълни, че произнасянето на КС ще даде водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, който от ГЕРБ ще продължат.

„Смятаме, че КС ще отговори и на единия от критичните в дебата за съответствието с чл. 46, ал.1 от Конституцията, по отношение на брака като доброволен съюз между мъж и жена“, каза още Данаил Кирилов. Според ГЕРБ произнасянето на Конституционния съд в голяма степен ще преодолее „негативната нагласа и спекулациите, които битуват в обществения дебат“. От партията вече са започнали да събират подписи необходими за сезиране на КС и да подготвят мотивите и самото искане.

Кирилов обясни, че сезирането на КС не е отстъпление от позицията на ГЕРБ за конвенцията. „Не прехвърляме обществения или политическия дебат на КС, а искаме правното становище на КС“, каза той. И обясни: „Ако КС постанови в решението си, че има несъответствие с Конституцията тогава законодателят и обществото ще имат два варианта на избор – да се запази Конституцията и да не ратифицира конвенцията или да предприеме процедура за промяна в Конституцията и да ратифицира конвенцията“.

От БСП, които не се отказват от идеята си за референдум за конвенцията, обявиха, че леко променят въпроса, по който смятат, че трябва да се проведе допитването до гражданите. Първоначално те предложиха той да бъде „Πoдĸpeпятe ли Hародното събрание дa paтифициpa Koнвeнциятa нa Cъвeтa нa Eвpoпa зa пpeвeнция и бopбa c нacилиeтo нaд жeни и дoмaшнoтo  нacилиe?“

Новата редакция на въпроса, предлагана от партията, е: „Πpoтив ли cтe Hародното събрание дa paтифициpa т.нap. Иcтaнбyлcĸa ĸoнвeнция oт 11 мaй 2011 г.?“

От ГЕРБ поздравиха БСП за редакцията. „Надявам се, че те от тук нататък няма да действат в такава невротична среда, в която действаха до момента, защото в цялото общество и всички политически сили, има консенсус по отношение на 90% от текстовете и подлагането им под съмнение би навредило на желанието да се справим с един проблем като домашното насилие, който се признава от всички и мерките се подкрепят от всички. Макар и късно все пак БСП са преценили, че това, което вършат минава границите на нормалното“, каза Тома Биков.

Коментирайте

avatar