Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) ще издигат кандидатури за двама членове на Конституционния съд (КС) до 24 октомври.

Това следва от правилата, които те сами приеха вчера, както и от определената днес от председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков дата за избора – 26 октомври.

Тогава всички върховни съдии ще се съберат в зала Тържествена на столичната съдебна палата, за да определят двама от четиримата нови конституционни съдии.

Правилата за избора предвиждат, че кандидатури се издигат от върховните съдии с писмено предложение, придружено с автобиография и декларация за съгласие на номинирания. Предложенията се подават до Общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС чрез председателя на съответния съд.

Нито в Конституцията, нито в друг нормативен акт има забрана върховните съдии да издигат за членове на КС прависти извън собствените си среди, които отговарят на изискванията от 15 години юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. Това обаче не се е случвало и те винаги са изпращали в КС върховен съдия.

Тази година трябва да изберат двама конституционни съдии и джентълменската договорка, която съществува от самото начало между двете съдилища, предвижда единият да е от ВКС, а другият от ВАС.

В правилата за избора не е уредено дали номинациите ще бъдат публични и подадените предложения например ще се публикуват на интернет страниците на двете върховни съдилища или ще бъдат обявявани само на вътрешните им сайтове.

В правилата няма и разпоредба за това дали Общото събрание, на което ще се обсъждат номинациите и ще се гласува, ще бъде публично или ще се провежда при закрити врати. Очаква се върховните съдии да решат този въпрос в самото му начало, което е обявено за 10 ч.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шушу
Шушу
02 октомври 2018 12:35
Гост

Остава и общото събрание да е закрито и съвсем ще се убедя, че има „джентълменско“ споразумение.

Запознат
Запознат
02 октомври 2018 12:52
Гост

Дори Общото събрание, на което ще се обсъждат номинациите и ще се гласува да бъде публично, със сигурност джентълмените са се разбрали при закрити врати.

Мечтател
Мечтател
02 октомври 2018 11:30
Гост

Едва ли ще доживеем върховните съдилища да издигнат някой извън тях, пък било то и най-дойстойният юрист, но не съдия.

Реалист
Реалист
02 октомври 2018 11:31
Гост

КС за съжабение винаги е бил повече политическа институция.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2018 12:13
Гост

Така е. ГЕРБ вече се уредиха.