Ежемесечното задължително тестване на съдебните служители да е с бързи тестове, а само при положителна проба за коронаворус да се използват по-сигурните, но и по-скъпи PCR тестове. Това реши днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Повод за това стана писмо от председателката на Софийския военен съд полк. Мадлен Димитрова. Тя попита може ли съдилищата да използват по-евтини тестове, а не само PCR, когато извършват регулярната проверка дали призовкарите и служителите на гише са се заразили с коронавирус.

В момента правилата на ВСС предвиждат следната мярка за безопасност: „Административните ръководители да осигурят възможността, вкл. финансова, за тестването чрез PCR-тестове поне веднъж месечно за заразяване с COVID-19 на призовкарите и служителите на регистратурата и/или на „едното гише“ във всеки орган на съдебна власт“.

Полк. Димитрова обаче посочва, че PCR тестовете струват от 100 до 150 лв. и пита дали може да се използват и бързите, които струват 30-35 л., а резултатите от тях излизат след 2-3 часа. „Извършването на такъв тип тест би спестило значителни средства от бюджета на съдебната власт“, обяснява тя.

„Логиката е, че сме разрешили най-голямото и най-скъпото възможно, но за да се стигне до PCR, трябва да има индикация за проблем. Никой не тръгва директно към PCR“, посочи Боряна Димитрова.

Колегата ѝ Боян Магдалинчев обаче каза, че действително правилата създават впечатлението, че трябва да се тества изрично само чрез PCR.

Затова колегията редактира правилата и те вече не включват изрично PCR тестовете. Сега изискването е следното: „Административните ръководители да осигурят възможността, вкл. финансова, за ефективното тестване поне веднъж месечно за заразяване с COVID-19 на призовкарите и служителите на регистратурата и/или на „едното гише“ във всеки орган на съдебна власт“.

Опит с анализ да се разблокира ситуацията с атестацията на Мирослава Тодорова

Съдийската колегия ще опита да сложи край на патовата ситуация с атестацията на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова.

Вече повече от година тя не може да получи оценка от атестацията. Съдийската колегия не може да вземе решение, защото кадровиците не могат да постигнат съгласие каква да бъде оценката – много добра или добра. И макар да има и решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса, който през 2019 г. указа на СК, че трябва да определи оценка на съдията, това продължава да бъде ябълката на раздора в колегията. След произнасянето на ВАС почти във всеки дневен ред на Съдийската колегия фигурира точка за определяне на оценка на съдия Тодорова. Но разделението в СК на ВСС не позволява да се вземе решение. За да бъде атестацията одобрена, са необходими поне 8 гласа в подкрепа на едното или другото предложение. Но постигането на това мнозинство се оказва невъзможно за колегията.

КАК предлага тя да получи оценка много добра – 94 точки. Боян Новански пък предлага да ѝ бъдат намалени точките по два критерия – за срочност и за експедитивност и дисциплинираност и така Мирослава Тодорова да получи оценка добра – 89 точки. Красимир Шекерджиев предлага 91 точки, а Драгомир Кояджиков – 90.

Днес по предложение на Атанаска Дишева колегията реши да бъде направен анализ за това дали са отнемани точки при атестирането на съдии със забавени дела и ако това е станало, с колко са им намалени оценките. Става въпрос за оценяването на съдиите за експедитивност и умения за оптимална организация на работата.

„Дължим атестационна оценка на колегата и ако продължаваме, без да предприемем действия, които да обосноват вота ни, може да продължим безгранично, а това е отказ от наша страна да изпълним задълженията си“, заяви Цветинка Пашкунова.

Подкрепи я и Севдалин Мавров. „Чисто математически, ако продължаваме така да гласуваме, до никъде няма да стигнем. Познавам съдия Тодорова отдавна. Тя е изключително добър наказателен съдия. Нейната голяма грешка беше, че се довери на едни наши колеги и като член на ССБ се ангажира с много допълнителна работа. Не мисля, че трябва да я наказваме, че е била член в ръководството на ССБ. Тя е отличен наказателен съдия“, заяви той.

Без нов щат за служители до края на годината

Колегията гласува, че до края на годината няма да бъде увеличаван щатът за служители в съдилищата. Боряна Димитрова обясни, че целта е председателите на съдилища да знаят, че по финансови съображения няма да има ръст на щата. „За да има яснота и предвидимост и да не получаваме купища писма за нови и нови бройки“, посочи тя. При необходимост ще се използват свободните щатове, които може да бъдат размествани, а освен това по изключение все пак беше дадена възможност за разкриване на нови бройки. „Това ще даде спокойствие на административните ръководители, че когато има необходимост, няма да сложим прът в тяхната работа, но те трябва да се съобразяват с рамките, в които работим“, обясни Димитрова.

След повече от два месеца пауза заради епидемията от коронавирус колегията реши да възобнови избора на председатели на съдилища.

В три последователни петъка през юни и юли ще бъдат изслушани кандидати за шефове на 8 районни и окръжни съдилища. На 19 юни ще бъдат изборите за председатели на ОС-Кърджали и на РС-Девня и РС-Бургас, на 26 юни – за районните съдилища в Исперих, Ямбол и Раднево, а на 3 юли – за ОС-Пловдив и РС-Девин.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Йосиф
Йосиф
02 юни 2020 13:26
Гост

Голяма сага с Мирослава Тодорова. Толкова време не могат да вземат решение.

Борис
Борис
02 юни 2020 13:27
Гост

Не виждам защо се мотаят въобще. Едно средно аритметично на точките-и готово.

Мими
Мими
02 юни 2020 13:23
Гост

Загрижила се за средствата от бюджета на съдебната власт! А човешкият живот не е ли по-ценен?

Нели
Нели
02 юни 2020 13:24
Гост

Защото си седи в шефския кабинет, а призовкарите ежедневно имат маса контакти с какви ли не хора.

Balq
Balq
02 юни 2020 13:17
Гост

Чиста проба машинация…

4444
4444
02 юни 2020 13:17
Гост

Потриват доволно ръце производителите на тестове

Милованови4
Милованови4
02 юни 2020 13:16
Гост

ЩЕ се надаме да не се върне вируса през зимата по-мощен и силен

Филип
Филип
02 юни 2020 13:32
Гост

Мисля, че много рано отхлабиха мерките. Автобусите вече се пълнят, а маса хора са без маски.

Гнуско
Гнуско
02 юни 2020 13:16
Гост

Жестоки мерки. Нямат аналог в света

Кака Мара
Кака Мара
02 юни 2020 13:15
Гост

Подкрепям тестването. Не подкрепям мерките

Давидко
Давидко
02 юни 2020 13:15
Гост

Ми добра е системата ми се струва. Подкрепям

Pavlov
Pavlov
02 юни 2020 13:14
Гост

За да сме сигурни, че няма да разпространим заразата, ще трябва хората да се примирят с тези нови реланости

Стаматов
Стаматов
02 юни 2020 13:14
Гост

Голямо чудо. Всички се изследват

Ананиев
Ананиев
02 юни 2020 13:13
Гост

Ми да се изследват бе. Щом трябва ще