Висшият съдебен съвет публикува списъците с допуснатите кандидати в конкурса за повишаване в апелативните съдилища.

Както вече „Лекс“ съобщи, свободните места са общо 17. От тях 10 са в гражданските отделения, като пет са местата в Софийския апелативен съд, четири – във Велико Търново и едно в Бургас. Свободните длъжности в търговските отделения са пет, три от тях в САС и две в Пловдив. Най-малко са свободните места в наказателните отделения – по едно в Бургас и Варна.

Най-много са кандидатите за гражданските отделения. Допуснати до участие в конкурса са 98 магистрати от районно и окръжно ниво. Има и няколко кандидати от административни съдилища.

До конкурса не е допусната само една съдийка – Пламена Георгиева-Върбанова от ОС-Бургас. Причината е, че няма 3 години прослужено време на заеманата длъжност. Тя има тридневен срок, в който може да направи писмено възражение пред Съдийската колегия на ВСС срещу недопускането си до конкурса.

Кандидатите за търговските отделения са 51, но сред тях има магистрати, които участват с конкурса и за гражданските отделения на апелативните съдилища.

Логично, най-малко са съдиите, които са подали документи за повишаване в наказателните отделения. Свободните места са само две, а кандидатите – 27.

Сега Съдийската колегия ще трябва да избере членовете на конкурсните комисии, същевременно, ако някой от магистратите не е атестиран, то ще следва и това да бъде направено.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
03 юли 2018 17:12
Гост

Ха, днес излезе и класирането за гимназиите. Съдиите като тийнейджърите, има ирония.

Минувач
Минувач
03 юли 2018 16:40
Гост

За София бройките са крайно недостатъчни.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2018 16:38
Гост

Изискването за трите години прослужено време е напълно приемливо. За апелативните съдилища са нужни кадри с опит.