Висшият съдебен съвет (ВСС) прие промени в наредбата за конкурсите, свързани с определянето на критериите, по които се оценяват и класират магистратите.

Основната е следствие от решение на Върховния административен съд (ВАС), който през юли отмени чл. 40 от наредбата, защото противоречи на чл. 192, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Най-общо текстът на наредбата гласеше, че конкурсната комисия извършва комплексна преценка и анализ на всички данни от последното атестиране, проверките от по-горестоящите органи и от ИВСС, кадровото досие на кандидатите и прави преценка на разгледаните и приключени дела и преписки, избрани от конкурсната комисия и представени от кандидатите.

Същевременно чл. 192, ал. 1 от ЗСВ гласи: „Конкурсната комисия класира кандидатите за повишаване в длъжност според резултатите от последната атестация и проверки от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровите им дела и преценка на разгледаните и приключени дела и преписки, избрани от конкурсната комисия и представени от кандидатите, въз основа на които се прави обща оценка за притежаваните от кандидата професионални качества. При еднакви оценки се назначава съдията, прокурорът или следователят с по-дълъг стаж в съответната система на органите на съдебната власт, а при равен стаж в съответната система на органите на съдебната власт – този с по-дълъг юридически стаж“.

В решението си ВАС прие, че законовата разпоредба налага извода за общо три критерия за класиране на кандидатите, участващи в конкурси – резултатите от последната атестация и проверки от по-горестоящите органи и от ИВСС; данните от кадровите дела на кандидатите; преписките, избрани от конкурсната комисия и представени от кандидатите.

В наредбата обаче критериите били четири, защото данните от атестирането и проверките от ИВСС и по-горестоящите органи не били в един общ показател, а в два. Затова ВАС заяви, че критериите не са правилно групирани и съответно чл. 40 от наредбата е незаконосъобразен и го отмени.

След произнасянето на ВАС, правната комисия на ВСС предложи създаването на нов чл. 40а (виж пълния текст на разпоредбата в карето – б.а.).

На заседанието днес обаче възникна спор по съдържанието на първата алинея от текста. Тя гласи: „Конкурсната комисия извършва комплексна преценка и анализ на критериите по т. 1, 2 и 3, като поставя оценка по шестобалната система с точност до 0,25 стотни по всеки един от тях:

  1. резултати от последното атестиране на кандидатите и проверките от погорестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет;
  2. данни от кадровото досие на кандидатите;
  3. разгледани и приключили дела и преписки, избрани от конкурсната комисия и представени от кандидатите“.

Според Атанаска Дишева и предлагана редакция може да предизвика проблеми и попита какво точно ще се оценява от кадровото досие на магистрата. То съдържа информация за продължителността на стажа, за наложени наказания и др. „Как тези данни ще бъдат оценявани по шестобалната система“, попита Дишева и заподозря, че това е предпоставка за много голяма субективност от страна на оценяващите.

Другото ѝ възражение беше свързано с първия критерий. Тя отбеляза, че в атестациите оценките са петобалната система, а в наредбата се предлага резултати от последното атестиране на кандидатите и проверките от погорестоящите органи и от ИВСС да се оценяват по шестобалната система. И попита как ще става тази трансформация.

По този въпрос Цветинка Пашкунова поясни, че атестациите имат и цифрово изражение: „Шестицата ще се даде на човек, който има 100 или 99 точки например, петица – на човек с по-малко точки. Единствената промяна в разпоредбата е свързана с броя на критериите и е според указанията на ВАС“.

Атанаска Дишева отново взе думата и обясни, че съществената част от проблемите, които възникват, е свързана с прилагането на критериите и начина, по който са класирани кандидатите. „Не виждам как с новия текст внасяме по-голяма справедливост в оценяването на кандидатите“, каза Дишева.

На въпроса как ще се оценява информацията в кадровото досие, отговори Вероника Имова: „Когато данните са изцяло позитивни – няма наказания, няма негативни оценки на нравствените качества, тогава кандидатът би следвало да се оцени най-благоприятно“.

По този повод Дишева изтъкна, че резултатите от оценката на етичната комисия за нравствените качества на магистратите са в самата атестация.

Олга Керелска на свой ред посочи, че действително има проблеми в оценяването на кандидатите. Тя определи като реални въпросите, които поставя Дишева и обясни, че работата на конкурсните комисии се затруднява поради неяснотите. Керелска напомни, че неотдавна при дебат в Съдийската колегия за външния конкурс в административните съдилища е констатирано, че в наредбата няма изискване и задължение членовете на комисиите да вписват в протоколите номерата на въпросите, които теглят кандидатите. Беше обсъдена и идеята да се прави видеозапис на устните изпити. „Търпим сериозни критики за прозрачността на конкурсите. Има подозрения дали те се провеждат както трябва с оглед оценяването на кандидатите“, изтъкна Керелска и прогнозира, че вероятно ще се наложат и други промени в наредбата.

На финала Атанаска Дишева предложи в наредбата да се запише, че се поставя една обща оценка по трите критерия, а не различни и после да се пресмята средноаритметично. „ВАС е съзрял проблем, защото, делейки тези компоненти на отделни оценки и формирайки средноаритметична, се стига до изкривяване на резултата. Законът не говори за средноаритметична оценка“, каза още Дишева.

Но предложението не беше прието и текстът остана във вида, в който го предложи правната комисия.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 ноември 2021 20:24
Гост

Ланга лунга.
Само ВАС могат да правят конкурси. Класираните, известни преди конкурса, местата – по избор на кандидатите. Никакъв лобизъм, никакви „наши“ деца, честни комиси, още по обективни оценки. Който вземе място ще го словославят. Масовката …. пак заповядайте.

магистрат
магистрат
12 ноември 2021 11:34
Гост

пълна мъгла с тези конкурси – а нещата в съдилищата драматично се влошават – все пак хора се пенсионират, умират, напускат и пр. Законодателно безсилие и безсилие на ВСС, които един читав конкурс не можаха да доведат до край /изключая тези за младши съдии и за първоначално назначаване/. Дълбокото ми вътрешно убеждение е, че е крайно време да се върне старият начин за кариерно израстване по предложение на административните ръководители /съотв. да се завишат кридериите за адм. ръководители/ и като форма на контрол да се иска становището на ОС на съответния съд. това би било най-висшата форма на съдийско самоуправление,… Покажи целия коментар »

Лгбти
Лгбти
12 ноември 2021 11:57
Гост

Те затова ги забатачват, за да изпълзят такива като теб и да предлагат глупости.

магистрат
магистрат
12 ноември 2021 14:19
Гост

А ти какво предлагаш? Как да се случат конкурсите при сегашната уредба – и какви обективни оценки може да даде конкурсната комисия, като има да прочете около 6000 акта /на 200 участника за ОС/ – може би водещият кридерий ще е именно кадровото досие, каквото и да включва то…

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2021 23:15
Гост

С една дума – искаш пълна корупция!

Нека следваме добрите примери
Нека следваме добрите примери
12 ноември 2021 9:54
Гост

Като гледам никой не вярва на конкурсите и май най- добре е да се върне старото назначаване с предложения изслушване и гласуване както е в Щатите и Европа. Да Субективно е но ще е ясно кой, как и защо гласува за дадена кандидатура. То и сега пак си е субективизъм уж по някакви си критерии, които токова години все се променят и все тая и трае с години. Ако е по- предложение на административния ръководител или по собствено кандидатиране поне ще се даде на този ръководител да изразява становище и да се опитва да събира екип и да менажира ,а… Покажи целия коментар »

ШУБИДУ
ШУБИДУ
12 ноември 2021 8:20
Гост

Алоу, МАНИПУЛЕКС.БГ, вие адвокати на тия тричките дежурни активистки от ССБ ли сте? Защо ни заливате с техните изказвания непрекъснато?! Има ли други изказали се по въпроса? Аз вече не се впечатлявам, и вашия сайт не ми се струва обективен….втори Правен свят в другата крайност….

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 23:42
Гост

Логорея и импотентност.

Тихомир
Тихомир
11 ноември 2021 21:55
Гост

Много положителни промени.

Хахаво
Хахаво
11 ноември 2021 17:06
Гост

Още по-странно от до сега. Кадровото досие на кило или на метър ще се оценява? А разгледаните дела? На брой участвали страни, на събрани такси в полза на бюджета или по друг също тъй умен критерий?

Тити
Тити
11 ноември 2021 21:56
Гост

Въобще не ми допадат промените.

Равиоленска
Равиоленска
11 ноември 2021 16:46
Гост

Е да. Хубаво. Ама дали ще стане така.

Anonimen
Anonimen
11 ноември 2021 21:57
Гост

Надали.

Ашур
Ашур
11 ноември 2021 16:45
Гост

Ох, тия и те се мислят за голямата работа

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 16:45
Гост

Това ВСС няма ли да си ходи?

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 18:56
Гост

Октомври 2022

Краси
Краси
11 ноември 2021 21:58
Гост

Би било много добре.

Десислава
Десислава
11 ноември 2021 16:45
Гост

Добре е, че са написали тив фермани, но…

Гъливер
Гъливер
11 ноември 2021 16:45
Гост

Бая са си поиграли, а ?

Людмил
Людмил
11 ноември 2021 16:44
Гост

Добре е да се знае

Диана
Диана
11 ноември 2021 16:36
Гост

Вярвате ли си !?!

Джош
Джош
11 ноември 2021 16:46
Гост

Май да

Daniela
Daniela
11 ноември 2021 16:46
Гост

Като ги видиш и ти става ясно, че се имат за Божества

Loo
Loo
11 ноември 2021 21:26
Гост

Ами факта за това за какви се имат много ясно показва какво представляват-някакъв там опит и балон от егоизъм, кариеризъм, лицемерие, което ги превръща във смешни и жалки образи.
Сетила се някоя че много ги натискали че конкурсите не били прозрачни.Сетихте се Ганкеее.
Пародия на всичко.

Гола воДа
Гола воДа
11 ноември 2021 22:02
Гост

Самочувствие без покритие.

Пипи
Пипи
11 ноември 2021 22:01
Гост

Обаче да много далеч от тях.

Щерев
Щерев
11 ноември 2021 22:00
Гост

Аз не им вярвам, че ще се получи.