Нови конспекти по административноправни науки за конкурсите за първоначално назначаване, повишаване и преместване във Върховния административен съд (ВАС) и административните съдилища прие днес Пленумът на Висшия съдебен съвет.

Нови конспекти ще има и в конкурсите за първоначално назначаване, повишаване и преместване в специализираните съд и прокуратура.

Някои от конспектите са от 2013 г. и не са актуализирани до момента, стана ясно от думите на председателя на правната комисия на ВСС Цветинка Пашкунова. Тя поясни, че има сериозни промени в законодателството, които са наложили и изготвянето на новите конспекти. Освен това в началото на миналата година бе изменен и чл. 183, ал. 2, т. 3 и т. 7 от Закона за съдебната власт и членовете на комисиите в конкурса за първоначално назначаване в спецсъда и спецпрокуратурата вече се избират от общото събрание на АСНС и от събранието на обвинителите от апелативната спецпрокуратура.

Предложенията за това какво да съдържат конспектите по административноправни науки са били направени от съдии от ВАС и от магистратите, които участват в съдийската Комисия за атестирането и конкурсите.

По отношение на измененията в конспектите за спецсъда и спецпрокуратурата Цветинка Пашкунова обясни, че те са свързани с особената материална компетентност на тези органи – престъпленията против републиката, образуването, ръководството и участието в организирани престъпни групи, особените правила за разглеждане на дела, подсъдни на спецсъда, доказването чрез специални разузнавателни средства, оперативните способи, искането и разрешението за СРС.

Пашкунова каза още, че има промени и в конспектите по гражданскоправни и наказателноправни науки, но те са по-скоро чисто редакционни, съдържателните изменения са много малко и не са особено съществени. Например премахнато е незабавното производство.

Наред с това има промяна и в конспекта по право на ЕС и правата на човека.

Новите и редактираните конспекти се очаква да бъдат публикувани на сайта на ВСС.

Същевременно днес Пленумът одобри разходите по наемането на зали и техника за провеждането на изпитите за младши магистрати.

На „Интер Експо център“ ще бъдат платени общо 64 844 лева без ДДС за наем на две зали и техника за 10, 17 и 24 април, когато ще се проведат писмените изпити за младшите съдии, прокурори и следователи.

Отделно ВСС ще даде и 10 500 лева за извънреден труд на служителите от съдебната охрана, като от Министерството на правосъдието са изчислили, че продължителността на охраната за всеки един от трите изпита ще е 11 часа.

Както вече стана ясно, 531 са кандидатите за 7 места за младши съдии в Софийския градски съд, 975 души са подали документи за 29 места за младши прокурори, а 765 за 16 позиции за младши следователи.

Олга Керелска постави въпроса дали не трябва да се помисли изпитите отново да се провеждат в сградата на Софийския университет, каквато беше практиката до 2019 г. Тя отбеляза, че наемането на зали в ректората излиза по-евтино, отколкото в „Интер Експо център“.

Боян Магдалинчев се съгласи с нея, но отбеляза, че все още пандемията не е отминала и трябва да се спазват определени правила за дистанция.

Красимир Шекерджиев поясни, че в СУ няма как да бъде спазена дистанцията от метър и половина, дори и да се наемат всички зали, които са 12-13. Това е така, защото хората, които кандидатстват са много и заради това ВСС в момента няма друг избор, освен да използва помещенията в „Интер Експо център“. „Когато може да разположим участниците без да се спазват изисквания за метър и половина дистанция, ще се върнем в СУ. Но докато имаме такава ситуация, нямаме друг избор“, каза Шекерджиев.

Шестима от ВСС на среща с ЕК

Шестима членове на Висшия съдебен съвет ще се срещнат с представители на Европейската комисия във връзка с доклада за върховенството на закона. Срещата ще е на 16 март следобед като ЕК е отправила осем въпроса по различни теми.

Боян Магдалинчев предложи да се излъчат по двама представители на двете колегии на ВСС като уточни, че са предвидени по около пет минути за отговор на всеки от въпросите.

Според Драгомир Кояджиков обаче повечето от темите се отнасят до работата на Съдийската колегия и заради това по-правилно било да са трима от СК и един от Прокурорска колегия. В тази връзка той предложи Вероника Имова, която да отговори на въпросите за Единната информационна система на съдилищата, Красимир Шекерджиев, който да обясни реформата на съдебната карта, Боян Магдалинчев – за реакцията на съвета в защита на независимостта на магистратите и Огнян Дамянов – за отчетността на главния прокурор и заместниците му и за въведената фигура на специалния обвинител.

Даниела Марчева предложи и Гергана Мутафова да вземе участие в срещата, защото е ръководител на проекта за ЕИСС. Самата Марчева също пожела да се включи в разговора като заяви, че има въпрос за допълнителните трудови възнаграждения на магистратите, а както е известно, тя беше ръководител на работната група, изготвила проекта на правила за това. Марчева също така каза, че може да бъде обсъден и въпросът за промяната на границите на софийския съдебен район като уточни, че ако не стигне времето, всеки член на съвета може да подготви и писмено изложение по поставените теми.

Боян Магдалинчев поиска да разбере кой от колегите му се наеме да отговори на въпроса използването на видеоконференции при провеждането на съдебни заседания. Марчева отговори, че може да се събере информация за това от съдилищата, а Калина Чапкънова, която е председател на IT комисията, изрази готовност да помогне при подготовката на отговора на този въпрос.

На финала Пленумът одобри излъчените шестима кадровици за среща с представителите на ЕК.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 март 2021 15:56
Гост

KONSPEKTITE SA NAI-VAJNI!!! TE RESHAVAT VSI4KO! MOJE LI TAKAVA IDIOTSKA NOVINA DA VI VALNUVA TOLKOVA, TA STE IZPISALI TOLKOVA GLUPAVI KOMENTARI? SMIATATE LI CHE KONSPEKTITE IMAT NIAKAKVO ZNACHENIE IZOBSHTO V 1 IZPIT I RESHAVAT REZULTATITE OT NEGO??

Лили
Лили
11 март 2021 13:37
Гост

Нормално е да сенаправят тези промени. Въпреки, че много закъсняха.

Христов
Христов
11 март 2021 13:34
Гост

А, сетиха се най-накрая!

Ники
Ники
11 март 2021 13:34
Гост

Е, по-добре късно, отколкото никога.

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 13:33
Гост

Да ги пита човек защо провеждат конкурсите в „Интер Експо център“?

Мишо
Мишо
11 март 2021 13:33
Гост

Защото при сегашната ситуация е редно залата да е голяма, за да може кандидатите да са на определена дистанция.

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 20:43
Гост

В същата минута си си отговорил, герберастче, имитация на въпрос от буден гражданин и веднага отговор от буден трол :))))))) Ваксинирай се, сложи си поне све маски, самоизолирай се и си спри интернета.

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 13:16
Гост

Според мен ситуацията е критична.

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 13:16
Гост

Време е за промяна.

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 15:16
Гост

Дано да е в добра насока.

Меринчев
Меринчев
11 март 2021 13:15
Гост

Не се изненадвам. Те много зор не си дават

Емил
Емил
11 март 2021 13:15
Гост

Трагедия. Да не е променяно нищо от 8 години?

Ян Богосян
Ян Богосян
11 март 2021 13:15
Гост

Мани го това. Божков се връщал. Дайте реакция на Гешев.

Todorina
Todorina
11 март 2021 13:14
Гост

Още малко да почакат. Предните ако са от 2013 година, направо през 2023 да ги сменят, като стане годишнина.

Аналог
Аналог
11 март 2021 13:14
Гост

Има логика. Щом няма промяна от 2013 година.

Daniel
Daniel
11 март 2021 13:14
Гост

Малко грубо де, но е редно да има актуализация, защото все пак със стари такива, нов бардак не се прави.

Мавродиева
Мавродиева
11 март 2021 13:13
Гост

Редно е да се актуализират конспектите