Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прати свои представители в работната група, която ще готви промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана. Кадровиците от една страна се обединиха около становището, че такива не са необходими, а от друга – не желаят с участието си да легитимират изменения, които се правят с „безкрайно лека ръка“.

Както „Лекс“ писа, вчера премиерът Бойко Борисов възложи на правосъдния и вътрешния министри да подготвят „внимателно и с разум“ изменения в института на неизбежната отбрана. Повод за това стана случай от Пловдив, при който лекарят Иван Димитров застреля крадеца Георги Джевизов. Първоначалните информации бяха, че лекарят е арестуван, след като застрелял Джевизов, който влязъл в дома му, където били още съпругата и децата на Димитров. Последваха протести и призиви за промени в законодателството. А депутати от „Обединени патриоти“ и от ГЕРБ обещаха такива.

От прокуратурата обаче изложиха фактите по случая и се оказа, че крадецът не е бил в дома на лекаря, а в гаража му, докторът го наблюдавал 30 минути, стрелбата е била навън, Димитров опитал да заличи следите, а семейството му изобщо не е било с него по това време.

Тази сутрин преди заседанието на ВСС е пристигнало писмо от правосъдния министър Цецка Цачева, в което тя информира съвета за сформирането на междуведомствена работна група за изменения в НК и иска кадровият орган да излъчи свои представители в нея. Такава бе и заръката на Борисов, дадена вчера – обсъждането на промените да стане с участието на магистратурата.

Председателят на ВКС Лозан Панов напомни обаче една от критиките на Европейската комисия, а именно за непредвидимата правна среда у нас. „Това писмо, което ни поставя в положение да внасяме извънредна точка в заседанието днес и да гласуваме наши представители, доказва всичко това. Неизбежната отбрана е стар институт и е свързан с богата съдебна практика. Какво налага промени и защо се внася сега, не пише в мотивите към предложението. Но остава горчив привкус как отново пристъпваме към промени – и на материалните, и на процесуалните закони“, заяви Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров се съгласи с него, но определи думата „непредвидима“, използвана от Панов, като твърде деликатна. Цацаров добави, позовавайки се на медии, че вече има готов проект на промени в НК за неизбежната отбрана, изготвен от вицепремиера Красимир Каракачанов (виж карето – б.а.). Той цитира и част от мотивите, изложени от Каракачанов, за нуждата от тези изменения. „Институтът на неизбежна отбрана трябва да се разшири, както и да се направят промени, които да се борят за намаляването на битовите кражби. Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и само търси и иска ремонт в Наказателния кодекс на Република България“, казва Каракачанов.

Вече има проект, какво ще прави тази работна група, попита Цацаров. И добави, че той няма да изпраща представители на прокуратурата в работната група. На фона на писмото и готовия законопроект, той не вижда смисъл да го прави, стана ясно от думите му.

Ако тези промени, изготвени толкова бързо и разумно, влязат в НС от името на правителството, има си процедура – правната комисия ни кани за становище и ние ще участваме. Но не виждам необходимост да участваме в работна група, която тепърва ще прави нещо, което вече е направено и е обосновано с обществената необходимост“, заяви Цацаров. Той определи като пълен абсурд, ако се пристъпи към промени в този институт без участието на академичната общност. Главният прокурор обяви, че ще гласува против участието на ВСС в работната група, защото „при така изготвения и публикуван проект е безсмислено да се изпращат представители“. Неща, които са фундаментални в наказателното право, се решават от днес за утре с безкрайно лека ръка. Не трябва да ги узаконяваме с наше участие, категоричен бе Цацаров.

Председателят на ВКС напълно се съгласи с него. Напомни, че все по-трудно намира съдии, които да участват в работните групи, защото по този начин валидират нещо, което е предрешено. „Изпълнителната власт е последователна в своята предвидимост и непоследователна за това как се променят законите“, заключи Панов.

И Вероника Имова бе на същата позиция. Тя заяви, че институтът на неизбежната отбрана е древен институт, има богата съдебна практика и на Върховния съд, и на ВКС. Напомни, че има и решение на Конституционния съд по въпроса и заключи, че не бива с лека ръка да се посяга на работещ институт.

Цветинка Пашкунова попита дали все пак не трябва ВСС да изпрати свой човек, който да обоснове пред работната група липсата от необходимост на подобна промяна. „Защото когато се стигне до проект, знаем нашите становища каква стойност имат“, заяви тя.

Главният прокурор обясни, че го смущават мотивите на Каракачанов и по-специално изречението „Виждам, че моментът е назрял и обществото е готово и само търси и иска ремонт в Наказателния кодекс“. По думите му това показва компетентност.

Този противоречив подход е смущаващ. Включването ни сега в работна група, която трябва да изготви нещо, което е изготвено, е безсмислено“, заключи Цацаров.

Така ВСС единодушно реши да не изпраща свои хора в работната група, а да вземе становище, ако се стигне до обсъждане на готов проект в правната комисия на Народното събрание.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:29
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­­щ­­и­­­ ­­­м­о­м­и­­­ч­е­т­­а­­­ ­­в­и­­­ ­­о­­­ч­­­а­­к­в­­­а­­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?5633

Професора
Професора
08 март 2018 13:31
Гост

Разбира се, че нормата на чл.12 НК има нужда от повече конкретна лексика.Що е то „дом“.До къде се простира т.н.отбрана-дали само до телесна неприкосновеност при опасност за живота, или до отбраняване на икономическия статус, вкл.пр. лек автомобил, детската количка и др.дв.вещи пред дома.Какво всъщност се отбранява Върховните и главният, обаче, предпочитат това да го пишат в мотивите на съдебните актове КАТО витиевато обосновават личното си мнение, но не и да го има в публично известен нормативен акт.Та…господин ББ.Магистрати не са само съдиите.Магистрати са Адвокатите-поискайте от тях и само от тях, прецизиране на тескта- точно ТЕ знаят как и защо се… Покажи целия коментар »

Възмутен гражданин
Възмутен гражданин
08 март 2018 13:16
Гост

А защо ли сте така единодушни когато патриотите искат нещо, но не сте същите, когато ГЕРБ внася промените. И докога главният ще се налага.Имаме си не обективен и уж независим съд.Имаме си хем обвързан с управляващите главен, хем главен- диктуващ какво да стори ВСС-познайте кой е той…Членовете на ВСС са наивници.Те не членуват във висш съдебен съвет.Те са членове на висш прокурорски съвет?!?!?!по Сталински послушни.