Промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана, ще има. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева. Тя каза, че лично премиерът Бойко Борисов е наредил на нея и на вътрешния министър Валентин Радев да се променят текстовете в кодекса.

Темата стана актуална отново покрай случая в Пловдив, при който лекарят Иван Димитров застреля крадеца Георги Джевизов. Първоначалните информации бяха, че лекарят е арестуван, след като застрелял Джевизов, който влязъл в дома му, където били още съпругата и децата на Димитров. Последваха протести и призиви за промени в законодателството. А депутати от „Обединени патриоти“ и от ГЕРБ обещаха такива.

Вчера обаче от прокуратурата в Пловдив изложиха фактите по случая и се оказа, че крадецът не е бил в дома на лекаря, а в гаража му, докторът го наблюдавал 30 минути, стрелбата е била навън, Димитров опитал да заличи следите, а семейството му изобщо не е било с него по това време.

Бойко Борисов е поискал промените да бъдат направени разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство. „Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, е казал Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата.

По повод изказването му, правосъдният министър Цецка Цачева обясни пред медиите: „На мен и на министър Радев ни беше възложено от министър-председателя г-н Борисов да се преосмисли необходимостта, каквато според нас е налице, от прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана, като се намери най-добрият баланс за защита на личността, на имуществото на гражданите, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми“.

Предстои обсъждане с неправителствени организации, магистрати, върховни съдии, прокурори, адвокати, депутати и граждани, след което работна група ще предложи промени в чл. 12 и следващите на Наказателния кодекс, уточни правосъдният министър.

Главният прокурор Сотир Цацаров на свой ред изрази надежда, че призивите за промяна на текста от НК за неизбежната отбрана са продиктувани от искрена загриженост за приложението на закона, а не са предизвикани от елементи на политически популизъм.

Заяви, че напоследък по темата за неизбежната отбрана са се изказали много хора – „колеги юристи, които си вадят хляба с дела пред Европейския съд по правата на човека“, както и политици, „които, без да имат каквато и да е информация за събитията спекулираха със справедливия гняв на много хора“.

Много ми се иска да вярвам, че исканията за промени в Наказателния кодекс ще бъдат извършени след внимателно обмисляне на положенията в наказателното право и решението на Конституционния съд в областта на неизбежната отбрана. Все ми се иска да вярвам, че тези призиви за промени в НК са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, на поредната гонене на случая или са предизвикани от елементи на политически популизъм“, каза Цацаров пред журналисти.

Той не се ангажира с позиция дали е необходима промяна на чл. 12 от НК, каза, че оставя решението на парламента, „защото трябва да вярваме, че това ще се прави с мисъл, че няма да се прави по конюнктурни подбуди или с цел да се извлекат политически дивиденти“.

Главният прокурор обаче призова да не се спекулира с темата. „Да не играем с тази тънка струна, защото едно е да мислим за разумна промяна на закона, съвсем друго е да събираме политически дивиденти от този или онзи случай, ей така на парче, за да вдигаме рейтинг“, заяви той.

Настоя още, ако се тръгне към промяна на въпросния текст от НК, това да се прави с мисъл за всичко онова, което следва от тази промяна през следващите години и следващите случаи. „А не да бъде издигнат лозунгът на промяна, отново повтарям, с цел печелене на еднократни политически дивиденти“, заяви Цацаров.

Той бе категоричен, че пловдивската прокуратура не се е забавила с оповестяването на фактите по случая с д-р Иван Димитров. „Не можехме да си позволим да спекулираме с информация или да поднесем информация, която да се окаже изменчива, защото са събрани нови и нови доказателства в процеса на работа на колегите. За три дни те свършиха огромен обем работа независимо от протестите. Справедливият гняв на хората не може да се нарече обществен натиск, но този гняв бе използван от някои политици съвсем тенденциозно“, коментира още главният прокурор.

В момента текстът от НК гласи следното:

Чл. 12 (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

(4) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение“.

Управляващите искат да променят третата алинея, от която да отпадне условието, че ограничението, че нападението трябва да е чрез проникване с насилие или с взлом, защото, според тях, крадец може да влезе с измама, през отключена врата и т.н.

Досега коментарите на всички юристи по повод случая в Пловдив, бяха, че законодателната уредба на неизбежната отбрана е адекватна и няма нужда от промени в НК. „Ако измененията са в посока да се предизвикват хората да се избиват, защитавайки се, това е не само неприемливо, то е абсурдно. Със средствата на наказателното право не бива да решаваме социални въпроси. Не бива да допускаме обществото да се обзема от поредния прилив на популизъм, и то в най-опасната му форма – да превръщаме хората зорлем в убийци„, заяви пред „Дневник“ проф. Пламен Панайотов. И допълни, че е достатъчно институциите да разкриват и изясняват фактите в пълнота, добросъвестно, прецизно и да отсъждат безпристрастно.

Конституционният съд също подробно се е произнасял за неизбежната отбрана в решение от 1997 г.

Хората искат промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана и ние добре чуваме тези знаци. Трябва да се отговори на въпроси от рода на това, кое е неизбежна отбрана, докъде е тя неизбежна, как може да се прилага, какво точно включва – само жилището, в което живеем или и гаражи и стопански постройки – т.е. все въпроси, на които гражданите искат отговори в Наказателния кодекс. И това е работа на тези, които са най-добре подготвени сред гражданството – съд, прокуратура, учени, които да прецизират текстовете“, коментира днес и вътрешният министър Валентин Радев. Според него промени в НК се налагат, защото „нещо през годините се е променило“ и трябва да има законодателен отговор.

Относно първоначалното мълчание на институциите след случая в Пловдив, МВР-шефът каза, че той се колебаел дали да не каже нещо, но замълчал заради прокуратурата.

Аз съжалявам, че гражданството се заблуди от това кой е прав в случая и толкова бързо взе една страна, но благодаря на тези, които със здрав разум казваха по телевизията да изчакаме, защото фактите не са известни. И сега вече всички ги знаете. Така че моята оценка е, че правилно МВР не съобщи нищо, защото не само че нямахме право, но и не знаехме и фактите„, коментира Радев.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юлиан
Юлиан
07 март 2018 17:53
Гост

Айде, равнис по Баце! Даде зелена светлина за упражненията. Наближава времето да раздава правосъдие с чука от неговата зала.

Макс
Макс
07 март 2018 17:47
Гост

Значи, според Цацаров, и Бойко е популист. Ами такъв е, ама и главният е от същия отбор.