Заместник-председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Неделчева беше определена за изпълняващ функциите шеф на съда. Решението беше взето днес единодушно от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. До него се стигна, след като Георги Ушев оглави Апелативния специализиран наказателен съд.

Комисията за атестирането и конкурсите се позова на чл. 175, ал. 4 във вр. с чл. 168, ал. 7 от Закона за съдебната власт, т.е. функциите на административен ръководител се изпълняват от един от заместниците му по старшинство. В случая това е Мариета Неделчева.

Същевременно, днес Съдийската колегия назначи Бистра Атанасова за заместник-председател на Софийския апелативен съд и ръководител на Гражданското отделение.

Даниела Марчева заяви, че Атанасова е прекрасен съдия, много организиран и диалогичен човек. Решението беше взето единодушно от колегията.

Кадровият орган отложи обсъждането на дисциплинарното производство срещу съдия Емилиан Лаков от Софийския районен съд. След като прекрати част от него, колегията отхвърли със 7 на 5 гласа предложението на дисциплинарния състав Лаков да не бъде наказван. А после бе взето решение обсъждането на неговия случай да бъде отложено за друго заседание на СК на ВСС.

Красимир Шекерджиев, Даниела Марчева и Боян Магдалинчев пък ще решават съдбата на Ивайло Йорданов от Районен съд-Ихтиман, предложен за наказание от председателя на съда. За част от посочените в предложението забавени дела колегията отказа да образува дисциплинарно производство поради изтичане на давностния срок.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Потърпевш
Потърпевш
12 юни 2018 12:22
Гост

Точно Емилиан Лаков трябва да бъде наказан заради драстично и неоправдано забавяне при решаване на делата.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2018 12:24
Гост

Пак ще се оправдаят с изтичане на давностния срок.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2018 12:19
Гост

Точно съдия Мариета Неделчева трябваше да заеме този пост.

Мда
Мда
12 юни 2018 12:20
Гост

Da, rabotata w tozi syd e dosta specif4na, a tq ima opit.