Назначаването на тримата нови заместник-председатели на Върховния касационен съд (ВКС) не мина гладко на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) вчера.

Независимо от положителните коментари за кандидатурите на върховните съдии Мими Фурнаджиева, Лада Паунова и Евгений Стайков, номинирани от колегите си за ръководители на трите колегии във ВКС, Атанаска Дишева и Олга Керелска насочиха дебата към процедурен въпрос, което предизвика възмущението на членове на СК на ВСС – част от тях определиха повдигнатите от двете въпроси като „дребнотемие“ и „формализъм“, а други – като „абсурд“ и „непростимо“ поведение.

Както „Лекс“ писа, общите събрания на ВКС номинираха съдия Мими Фурнаджиева за ръководител на Гражданската колегия, Лада Паунова – за шеф на Наказателната колегия, а Евгений Стайков за ръководител на Търговската колегия (виж повече тук).

Пленумът на ВКС подкрепи номинациите (виж тук), след което председателят на съда Галина Захарова внесе предложенията в Съдийската колегия, която ги разгледа вчера.

Преди вота вчера Галина Захарова заяви, че ВКС има сериозен кадрови проблем.

Търговската колегия е пред кадрови срив. След пенсионирането на ръководителя на колегията съдия Дария Проданова и предстоящото пенсиониране на съдия Емил Марков, ТК остава с 14 съдии“, каза Захарова като уточни, че по щат съдиите в тази колегия са 27. На свободните места ще бъдат командировани магистрати от по-долните инстанции. Шефката на ВКС добави, че ще се наложи и преконфигуриране на съдебните състави така, че в един да не влизат двама командировани.

Също толкова тежко било и положението в Гражданската колегия на ВКС, където също предстоят пенсионирания и спешно ще се наложи и пренареждане на съставите отново така, че да няма по двама командировани в един.

Галина Захарова заяви още, че от известно време не само местата за зам.-председатели са свободни, но почти три четвърти от шефовете на отделения също са изпълняващи функциите.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че ще подкрепи назначаването и на тримата заместници на Захарова, защото знае колко е трудно да се работи без екип. Нещо повече, Фурнаджиева, Паунова и Стайков са избор на съдиите и той няма как да не гласува за тях.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също каза, че ще подкрепи предложенията. Той уточни, че познава Мими Фурнаджиева, защото и двамата са от Благоевградския район. С Лада Паунова пък ръководели общото събрание съдиите за избор на членове на ВСС през 2012 г.

Даниела Марчева на свой ред допълни, че има преки впечатления от работата на Евгений Стайков, който бил еталон за административен ръководител, а освен това бил и изключителен съдия. Марчева допълни, че не познава Мими Фурнаджиева и Лада Паунова, но от съдиите е чувала само прекрасни неща за тях и няма никакво основание да не се довери на мнението на колегите си.

Севдалин Мавров пък изтъкна, че това ръководство на ВКС ще успее да преодолее някои спорни практики на бившия председател и това ще бъде в полза на съдиите.

Атанаска Дишева обаче изненадващо „вкара“ друга тема за обсъждане. Тя заяви, че ще подкрепи предложенията, но попита колегите си какво мислят по един процедурен въпрос. По всяка процедура по назначаване и за избор на ръководители и техни заместници, Комисията по атестирането и конкурсите изготвя становище за професионалните качества на кандидатите, а Комисията по професионална етика – за нравствените качества.

От думите на Дишева стана ясно, че проблемът е с етичните становища и се обсъждал във ВСС от седмица. Практиката била ресорната комисия да иска информация от различни институции и органи и, като получи справките, да я обобщи и да изготви становище.

В случая въпросните справки били поискани от председателя на ВКС, която заедно с другите документи, ги е внесла във ВСС. И Дишева попита останалите как Съдийската колегия ще процедира от тук насетне – дали председателите на съдилища ще изискват информацията, или това ще прави етичната комисия.

Пръв реагира шефът на ВАС. Георги Чолаков беше категоричен, че Захарова е сторила това за по-голяма оперативност: „Колегата Захарова е действала в условията на крайна необходимост. Няма никакъв проблем, че тя е поискала справките“. Чолаков заяви, че той самият е действал по подобен начин, когато е предложил свой заместник. „Не знам дали знаете колко е трудно сам да управлявате съд“, каза още Чолаков.

Драгомир Кояджиков, който е член на етичната комисия, обясни, че този въпрос е бил обсъден от членовете на комисията. „По категоричен начин решихме, че това е допустимо и законосъобразно“, каза той.

Друг член на комисията – Боян Новански, потвърди за дискусията и добави: „Нищо нередно не виждам. Пожелавам и на останалите комисии да бъдат толкова експедитивни, колкото сме и ние“.

Даниела Марчева на свой ред определи като абсурд „подобен формализъм“. И тя заяви, че няма никакво значение по какъв начин са събрани документите. Като добави: „Другото е непростимо за усилията на председателя на ВКС, не само не е професионално, но не е и етично от наша страна“.

Тогава думата взе Олга Керелска, която е председател на етичната комисия. Тя заяви, че миналата седмица е била в болнични, не е присъствала на заседанието на комисията и не е била уведомена за него, но разбрала за случая. Тя добави, че комисията се е събрала и е разгледала информацията, тя е била изискана официално, след което са били и изготвени становищата, които са били представени на кандидатите. Самата тя също изискала материалите и ги прегледала. „Те са такива, каквито вече бяха казани“, заяви Керелска, имайки предвид представените данни в началото на дискусията.

Но след това тя заяви, че редът за събиране на информация не е такъв, какъвто се е развил в този случай. После много подробно обясни и какъв е, като уточни, че е разписан в правилата за работата на комисията. Керелска цитира и чл. 37, ал. 9 от Закона за съдебната власт, според който етичните комисии извършват проучвания, събират необходимата информация и изготвят становища за моралните качества на кандидатите.

След тези думи председателят на ВКС Галина Захарова огорчено заяви, че не може да приеме конотацията в изказванията. „Нямат никакво значение положителните мнения за тримата колеги. Разговорът тръгна в посока, нюансирана към законосъобразност на поведението ми. Никога не бих направила нещо незаконосъобразно, против закона“, каза Захарова.

По отношение на цитираната разпоредба тя посочи, че по закон комисиите следва да се произнасят съобразно своята компетентност, така както делата се решават от съда, независимо кой е представил доказателствата. Нито в НПК, нито в ГПК и АПК има забрана страните да представят по свой почин доказателствени материали. Шефката на ВКС допълни, че няма законова забрана да изисква и да предоставя информация, а ако по отношение на нея има някакво съмнение, то комисията разполага с пълното право да я провери. Тя изтъкна още, че всеки член на съвета може да събира информация, това не е правомощие само на комисията.

Съжалявам, че върху избора на моите колеги пада сянката за неправилни или извънредни практики. В закона няма нито едно самоцелно създадено правило, всички те са за постигане на достоверност, прозрачност, справедливост на процедурите за гарантиране на правата на участващите. Другото е бюрокрация. ВСС не може сляпо да въздига абсолютното спазване на ненужни правила, защото ще се превърне в бюрократичен орган. Не съм нарушила закона и не съжалявам, че съм подпомогнала дейността на комисията“, категорична беше Захарова.

Вместо да обсъждаме качествата на кандидатите, ние затънахме в дребнотемие. Не беше сега мястото за този дебат. Съжалявам за това, което се случи“, каза на свой ред председателят на ВАС Георги Чолаков.

Керелска отново взе думата, този път, за да обясни, че не е казвала, че има закононарушение, самата тя нямала съмнения в становищата и качествата на кандидатите. А Дишева защити правилата, защото по думите ѝ, когато не се спазват, тогава се появяват съмненията.

Марчева отново взе думата, за да посочи, че правилата на комисията не са нормативен акт, те уреждат организацията на работа на помощния орган. А законът по никакъв начин не забранява друг да събира информация, изтъкна Марчева.

След тази дискусия СК на ВСС назначи Мими Фурнаджиева, Лада Паунова и Евгений Стайков за зам.-председатели на ВКС.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
до мики маус
до мики маус
24 март 2022 9:56
Гост

Ако не са тези две „мисирки“ в този ВСС ще се чува само одобрително мучене. И всички като тебе нещастнико ще са удивително доволни!

Гражданин
Гражданин
24 март 2022 0:05
Гост

Не е за вярване, че „юристи“ считат че не трябва да се спазват правилата ! Ами утре те могат да
преценят, че и законите не е нужно да се спазват ?! И това да се прави от съдии, априори призвани да бъдат изразители на законността ! Правила ли – тука има, тука няма ! Както ни изнася !

Гражданин
Гражданин
24 март 2022 0:04
Гост

Не е за вярване, че „юристи“ считат че не трябва да се спазват правилата ! Ами утре те могат да преценят, че и законите не е нужно да се спазват ?! И това да се прави от съдии, априори призвани да бъдат изразители на законността ! Правила ли – тука има, тука няма ! Както ни изнася !

Vanilla ice
Vanilla ice
23 март 2022 21:48
Гост

Захарова е наистина забележителен човек и съдия, което не може да й се прости от хора като Дишева и Керелска, които са лишени от съществени качества за магистрат като например да бъдат обективни и безпристрастни. Често демонстрират как обръщат и разкрояват истината така, както им е угодно. Това е изключително опасно, имайки предвид, че са върховни съдии и постановяват актове като последна инстанция. За какъв съдийски интегритет можем да говорим, като имаме предвид яркото отсъствие на естествен интелект у едната и на ерудиция у другата. Горките граждани…

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 21:04
Гост

Г-жа Захарова, просто е в друга дивизия, това не е Лозан Панов и неговите провокативни изказвания, целящи напрежние във ВСС, двете съдиики още малко ще ги гледаме и това ще е, в крайна сметка за 5 годишния си мандат не направиха нищо да подобрят съдебната система, а само ей такива дразги, хващане за думички, некакви дребнотии, безмислено затова и всичко което предлагаха нямаше успех.

Спиридон
Спиридон
23 март 2022 14:57
Гост

То какво ли минава гладко на заседанията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Странно
Странно
23 март 2022 14:51
Гост

Голяма шизофрения цари във ВСС…
В едни моменти, когато е удобно, реват, че трябвало да приемат Правила за процедура и нарочно я бавят- сакън да не се произнесат. В други моменти, когато е удобно, не е необходимо да спазваме правилата… В рамките на 2 седмици се вземат и гласуват различни становища…
Нямаше ли изискване за липса на психиатрични проблеми за заемане на магистратска длъжност?!

Димитрова
Димитрова
23 март 2022 16:43
Гост

Правилата в случая противоречат на закона, защото в ЗСВ няма ограничения относно методите за събиране на информация. В случая Захарова е представила официални документи, издадени от ИВСС, НСлС и т.н.. Излиза, че Дишева и Керелска се съмняват дали Захарова не е фабрикувала сама тези документи, което е налудничаво. Но не е за първи път.

мики маус
мики маус
23 март 2022 12:23
Гост

още малко остана да слушаме тези две мисирки, едната от които е и с нетърпим диалект – за допълнителна наслада

Kirkov
Kirkov
23 март 2022 14:59
Гост

Две такива и една гъска цял пазар правят.

Срамота
Срамота
23 март 2022 12:06
Гост

Не мога да си обясня действията на Дишева и Керелска. Двете вече съвсем прекаляват. Как не ги е срам. Няма ли как да им се образуват дисциплинарки, защото с поведението си уронват престижа на съдебната власт, в частност на ВСС. Каквото е да е останало от него, тези двете го съсипаха съвсем.

Магдалинчевски
Магдалинчевски
23 март 2022 15:01
Гост

Така е. Но то пък от друга страна какъв престиж има ВСС.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 11:58
Гост

пак са затънали в дребнотемие и глупави спорове. Да им се чудиш как им се занимава?

Захари
Захари
23 март 2022 15:02
Гост

Та те да нямат друга съществена работа.

Уличният пес
Уличният пес
23 март 2022 11:44
Гост

Цитат – „Даниела Марчева на свой ред допълни, че има преки впечатления от работата на Евгений Стайков, който бил еталон за административен ръководител, а освен това бил и изключителен съдия.“ Коментар – Който ми посочи поне един „изключителен“ акт, написан от Евгени Стайков, ще го водя на ресторант. Той може и да е добър администратор, но „изключителен съдия“ никога не е бил и няма и да бъде. Забележете сегашните му определения в ТК на ВКС – първо на няколко страници се пейства цялата касационна жалба, после следват няколко абзаца с общи приказки и хоп – не допускаме до касационно обжалване.… Покажи целия коментар »

домашният пес
домашният пес
23 март 2022 13:03
Гост

Напълно споделям изразената оценка. Всички очаквахме, че нещо ще се промени в Търговската колегия на ВКС. Вместо това ни предложиха лека модификация на окопалия се приятелски кръг. Тази структура представлява „съд в съда“. Сега, когато ще командироват, пак няма да се вземат най-ставащите, а ще се вземат най-податливите.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 16:15
Гост

Кисело е гроздето, а?

анонимен
анонимен
23 март 2022 16:31
Гост

Не е кисело, а е отровно.

Оскар
Оскар
23 март 2022 11:00
Гост

Поредните разпри.

Цветан
Цветан
23 март 2022 15:03
Гост

Наслушахме се и се нагледахме на цирковете им.

Тежкорски
Тежкорски
23 март 2022 10:59
Гост

И аз си мисля, че кандидатите няма как да са съмнителни що се касае до качествата им

Моторджиев
Моторджиев
23 март 2022 10:59
Гост

По отношение на цитираната разпоредба тя посочи, че по закон комисиите следва да се произнасят съобразно своята компетентност, така както делата се решават от съда, независимо кой е представил доказателствата. Нито в НПК, нито в ГПК и АПК има забрана страните да представят по свой почин доказателствени материали.

Така е.

Теменугов
Теменугов
23 март 2022 10:58
Гост

Нещо ми се струва, че никаква обективност не съществува в тези избори.

Елвира
Елвира
23 март 2022 10:58
Гост

Ах, те били избор на съдиите и нямало как да не гласува за тях. Не гледаме кой ще върши работа, а от къде идва кандидатурата.

Башев
Башев
23 март 2022 10:57
Гост

Като типичен южен народ, ние редовно се караме, както в Парламента, така и в ТВ студията на политическа тема, така се карат и във ВСС, ВКС, където се сетиш.

Занев
Занев
23 март 2022 10:56
Гост

Може и да са хора с интелект, но са си простаци. Караниците са им в кръвта.

Боби
Боби
23 март 2022 15:06
Гост

То пък един интелект…да откършиш от него.

Елвира
Елвира
23 март 2022 10:56
Гост

Те се карат на всяко заседание. Нищо не ме изненадва, не знам защо вас ви е изненадало.

Bera
Bera
23 март 2022 10:55
Гост

Кога е минавало гладко