Първи своеобразен виртуален избор на ръководител извърши днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С 8 гласа кадровиците гласуваха доверие на Дойчин Дойчев за шеф на окръжната прокуратура в Ямбол за втори мандат. Опонентът му за поста – заместничката му Димитринка Шкодрова, получи един глас „за“.

Така, на практика, днес колегията възобнови изслушванията на кандидатите за административни ръководители, което бе спряно по време на извънредното положение.

Засега Съдийската колегия няма възможност да стори същото, защото по закон се изисква кандидатите да бъдат изслушани от общите събрания. След вчерашното решение, с което бяха приети мерки за работа на съдилищата по време на пандемията, там където е възможно, ще се провеждат общи събрания чрез видеоконферентни връзки и по този начин би могла да се възобнови работата и по избор на председатели.

Двамата кандидати за шеф на ОП-Ямбол бяха на място във Висшия съдебен съвет като един след друг заеха мястото на председателстващия Прокурорската колегия и бяха във връзка с кадровиците чрез видеоконференция.

След представянето на двамата Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и главният прокурор Иван Гешев обявиха, че ще подкрепят Дойчев.

Кузманов заяви, че досегашният ръководител на ОП-Ямбол е демонстрирал дълбоко познаване на работата, доказал е качествата си и предлага адекватни мерки за надграждане на постигнатото.

Калина Чапкънова на свой ред заяви, че познава и двамата кандидати, които били изключителни професионалисти, отлично структурирали актовете си, извършвали много добър анализ на доказателствата и представяли изчерпателни правни изводи.

Все пак Чапкънова заяви, че ще подкрепи Дойчев, защото резултатите, които показал през първия си мандат, били отлични. Освен това той продължава да поема дела и то тежки, работи наравно с колегите си и въпреки това успявал да създаде добра организация в прокуратурата.

Гергана Мутафова пък отбеляза, че работи по-отблизо с Дойчев откакто е председател на комисията „Съдебна администрация“ покрай въвеждането на унифицирания модел за реформа на районните прокуратури. Мутафова посочи, че впечатление ѝ е направил начинът, по който Дойчев се отнасял към проблемите, демонстрирал бързина, гъвкавост и своевременност за взимане на решения, а това ѝ давало увереност, че той ще има успешен втори мандат. За добрите му качества говори и представянето на неговата заместничка в днешното изслушване, което беше оценено на много. Т.е. той може да подбира колегите си, с които да дават резултати, а това е още една добра атестация за него, каза още Мутафова.

Главният прокурор Иван Гешев се присъедини към мнението на колегите си, но отбеляза и друго – че пред Дойчев стои предизвикателството за подобряване на микроклимата с районната прокуратура в Ямбол. От думите му стана ясно, че в началото на годината Инспекторатът към ВКП е извършил проверка там и е установил някои проблеми и точно те трябва да сега да бъдат преодолени.

Единствено Даниела Машева заяви, че ще подкрепи Димитринка Шкодрова.

Така с 8 на 1 глас Дойчин Дойчев получи втори мандат като шеф на ОП-Ямбол.

Същевременно колегията днес отхвърли единствената кандидатура за шеф на районната прокуратура в Карнобат – на Александър Добрев. Той е от Сливен и не даде задоволителен за ПК на ВСС отговор защо иска да се премести в Карнобат. Освен това не се хареса и самото му представяне, което продължи по-малко от пет минути.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 май 2020 15:52
Гост

Този човечец, кандидата за Карнобат, вярно се е изложил – пет минути. А и интересно е защо иска да се махне от Сливен.

ШЛЯК
ШЛЯК
13 май 2020 15:08
Гост

СУПЕР! Отивам да си отворя бира по повод свършената работа. Аз съм ТУЛУП и спах до 15!

Муки
Муки
13 май 2020 15:52
Гост

Тихо, Бойко да не чуе.

Ренета Т
Ренета Т
13 май 2020 15:07
Гост

Похвално е, че въпреки кризата те не спряха да функционират

Cancurov
Cancurov
13 май 2020 15:08
Гост

Моля? Тези ли не са спрели да функционират? А какво да говорим за обикновените хора ?

Чоки
Чоки
13 май 2020 15:55
Гост

ИП ни научи на много неща. Най малкото да бъдем практични. Дори може да се каже, че ни превъзпита до голяма степен.

Руменов
Руменов
13 май 2020 15:05
Гост

Извънредната ситуация изисква извънредни мерки.

лилу
лилу
13 май 2020 16:02
Гост

Които не всички спазват за съжаление.

Фараон
Фараон
13 май 2020 15:05
Гост

Голяма работа е свършила значи прокурорската колегия, че чак статия написахте за тях. Еййй… евала.

мето
мето
13 май 2020 16:01
Гост

Истинско събитие. Това се случва на високосна година.

Manoleva
Manoleva
13 май 2020 15:05
Гост

ами супер. Какво да правят

Цветков
Цветков
13 май 2020 15:04
Гост

Нищо лично. Вие сте правен сайт. айде тук да кажете сега Бойко Методиев Борисов може ли да е собственик на ФК. Левски или не? От юридическа гледна точка. Защо ме занимавате с ЯмбоУ е градааа… ?

Kalinka
Kalinka
13 май 2020 15:06
Гост

Е как да кажат, като и те не знаят. То е манджа.

Cerkov
Cerkov
13 май 2020 15:06
Гост

Някой казват, че Борисов премиер не може да е собственик на никакви клубове, макар, че ние като имитираме Европа – то там Берлускони беше премиер и собственик на Милан. Явно с това не са имали проблем италианците

шиши
шиши
13 май 2020 15:59
Гост

Има ли значение дали има нещо общо с клубове. Важното е от къде прилапва. Всеки случай не е икономисвал пт банички.