Студентът Траян Димитров е окончателно оправдан за надписа със спрей върху Паметника на Съветската армия, който беше насочен срещу лидерката на френската крайно дясна партия „Национален сбор“ Марин Льо Пен, показа проверка на „Лекс“.

Димитров беше подсъдим за хулиганство и на първа инстанция Софийският районен съд го глоби с 2000 лева, но след това и градският съд, и Върховният касационен съд (ВКС) прецениха действията му като изразяване на политическо мнение, а не като престъпление.

От решението на ВКС е видно, че и прокурорът от Върховната касационна прокуратурата не е поддържал протеста на колегата си и е поискал оправдателната присъда да бъде потвърдена.

Делото беше гледано по съкратената процедура, при която подсъдимият призна фактите по обвинението.

Димитров беше подсъдим за това, че на 15 ноември 2018 г. изписа със спрей върху Паметника на Съветската армия „Refugees welcome Le Pen go home“ (Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!). Надписът беше насочен срещу Марин Льо Пен, която тогава беше на посещение в България за среща с лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Действията на Димитров били наблюдавани от дежурен полицай в СДВР, който веднага подал сигнал на колегите си и те задържали 22-годишния младеж, който предал доброволно двата спрея, с които писал по паметника и признал извършеното.

Първоначално прокуратурата беше обвинила Димитров за извършено хулиганство с особена дързост и цинизъм, за което той можеше да получи до 5 години затвор и държеше той да остане в ареста. Съдът обаче го освободи срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“ и дори обяви, че обвинението е прекомерно тежко.

През ноември 2019 г. Софийският районен съд призна Димитров за виновен за хулиганство, след което го освободи от наказателна отговорност и го глоби с 2000 лева. Районният съд прие, че младежът е изразил позиция, но по неправомерен начин.

Година по-късно градският съд отмени присъдата и оправда студента. Втората инстанция определи поведението на Димитров като изразяване на мнение, което е защитено и от Конституцията, и от Европейската конвенция за правата на човека (чл. 10). Свободата на изразяване на мнение също може да бъде ограничавана, но според конвенцията и практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), това може да става само в определени случаи.

В решението си ВКС напомня, че защитата на правото на изразяване се прилага и за информации и идеи, които засягат, шокират или смущават държавата или част от населението.

Върховните съдии Блага Иванова (председател), Красимира Медарова (докладчик) и Даниела Атанасова обясняват и как се определят границите на защита на свободното изразяване според конвенцията. На първо място те подчертават че трябва да се прецени дали в конкретния случай има намеса в правото на свободно изразяване на мнение. След това се преценява дали намесата е обоснована, където пък е въведен тристранен стандарт – предвидена ли е намесата в закона, преследва ли легитимна цел и необходима ли е в едно демократично общество.

Необходимостта на държавната намеса е и най-деликатният момент, който изисква намиране на баланс между избраното средство за постигане на легитимната цел и степента на вреда върху правото на изразяване на мнение. Този баланс според ВКС е най-трудно постижим и изисква най-прецизна проверка.

Върховните съдии посочват като емблематичен пример делото „Вурал срещу Турция“, което също е за изрисуван с боя културен паметник, а ЕСПЧ е приел действията за акт на изразяване на свободно мнение.

„По настоящото дело поставянето на надписи върху Паметника на Съветската армия правилно е определено от въззивния съд като начин на изразяване на политическо мнение, предвид съдържанието на поставените надписи, които имат политическо съдържание и смисъл, и изразяват гражданската позиция на подсъдимия по злободневни за обществото теми и събития – бежанската криза и посещението на председател на политическа партия на друга държава, с политиката на която подсъдимият изразява несъгласие“, се казва в решението на ВКС. Съдът се позовава и на обясненията на Димитров, който е заявил, че действията му са били насочени единствено срещу схващанията и идеите на Льо Пен за бежанската криза. Затова съдиите приемат, че той е изразил политическо мнение чрез художествени средства, макар че надписите нямат характер на художествено произведение.

ВКС се позовава и на приключилото тази година дело „Ханджийски срещу България“ в ЕСПЧ, по което държавата беше осъдена да плати 10 000 лева на Калоян Ханджийски, защото беше глобен със 100 лева за това, че е доукрасил паметника на Димитър Благоев в Благоевград. През 2013 г. Ханджийски беше арестуван и осъден на две инстанции само за седмица, след като сложил червена шапка на главата на паметника на Димитър Благоев и оставил до него чувал с надпис „Оставка” като форма на протест срещу правителството тогава.

Същественото в случая е, че ЕСПЧ посочи, че охулването на паметник, без да е повреден, е допустим метод за изразяване на мнение и намесата на държавата със санкция не е необходима. И обратно, санкционните мерки на държавата са необходими, ако целят да предотвратят унищожаване или необратимо увреждане на паметници.

„В настоящият казус, от фактите по делото е установено, че поставянето на процесните надписи не уврежда целостта на паметника и е отстранимо, поради което действията на подсъдимия не изискват като необходима намеса налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК, респективно не могат да бъдат квалифицирани като хулиганство по чл.325 от НК, включително и по смисъла на УБДХ. С поставянето на надписите не е извършено посегателство върху идейното послание на паметника, доколкото той е използван като средство за изразяване на мнение, с цел съдържанието на изразеното послание да достигне до по-широк кръг от хора, а не за да се засегне самия паметник като носител на идеи и послания, за които ЕСПЧ отчита, че също представляват важни съображения при преценката за пропорционалността на извършената намеса“, пише в заключение ВКС.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 17:19
Гост

Сега да разбирам ли, че мога спокойно да отида до паметника на Рейгън, и да напиша „Yankees, go home!“ ? Или за евроатлантическите паметници ще е друг аршина?

Данте
Данте
27 юли 2021 12:14
Гост

На този убавец, 22 годишен голобрад студент, на издръжка знаем на КОЙ, а и КОЙ му е подсигурил още предварително преди провокацийката адвокат – му се полагаше една глоба в размер на МРЗ за страната. И да си изчисти после „произведението на изкуството“, понеже на мен никой не ми брише онова отзад преди излизане от кенефа! И за каква политика, к´ви 5 лева става въпрос? Тъпо парче с псевдохулигански подбуди, користни при това, и с лек ЛГБТ уклон. Затова лекичко можеше да мине. Без последствия за бъдещето и с тенденция да се поправи и да върши добри дела – да… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
27 юли 2021 12:13
Гост

Това решение е голямо разочарование.

Лозан
Лозан
27 юли 2021 12:11
Гост

Това наистина е хулиганство с особена дързост и цинизъм.

надписите нямат характер художествено произведение
надписите нямат характер художествено произведение
27 юли 2021 12:00
Гост

Утре ще отида с един черен спрей и на вратата на председателя на ВКС с кичарата ще драсна:

БОКЛУЦИ, ПРОДАЖНИЦИ, ПРЕДАТЕЛИ!

ps. След оправдаването на Цв.Цв. по шестте „НЕ!“ тук надежда за правосъдие всяка оставете!

Разбира се, че не е престъпление, но една символична глоба с почистването на „произведението на изкуството“ би изпълнило целите на наказението /не по НК/.

АМИН

Kiril
Kiril
27 юли 2021 12:12
Гост

Много неадекватно решение.

ПиХ
ПиХ
27 юли 2021 11:54
Гост

Глупости. ЕСПЧ казва, че няма хулиганство увреждане на паметника, когато му е поставена шапка на Дядо Мраз. В случая надписът със спрей не може да се махне лесно, нито сам си го е махнал.

ЕСПЧ
ЕСПЧ
27 юли 2021 12:29
Гост

Да се такова отзад! Това са до един соросоиди. Без изключение. Натрапващи ЛГБТ, поради липса на друга „идеология“. Със съдебни актове.

Независимо френско списание доказа, че в Европейския парламент близо половината са получавали кинти по линия Сорос, разбирай правилно – ЦРУ.

Крайно време е в Брюксел да се издигне паметни на Иуда Искариотски. Държащ в десницата си торбичката с 30 сребърни монети от незабравимия финикийски Тир!

няма хулиганство
няма хулиганство
27 юли 2021 11:02
Гост

Изначално деянието не е хулиганско. Имаш право да изразиш мнение. Практиката на Страсбург е ясна. Сега -по делото по ЗОДоВ прокурорите лично да платят неизбежното обезщетение.

Освен това паметникът на съветската армия е паметник на окупатора, и то при положение,че България не е била във война със СССР, и е запазила дори дипломатически отношения и действащи посолства. Още малко ще издигнете паметник и на Сюлейман Великолепни?

Re:
Re:
27 юли 2021 12:02
Гост

Бегай на „Козяк“! Изплащат хонорари.

Anonimen
Anonimen
27 юли 2021 12:15
Гост

Е, как да няма? Това си е вандалщина.

Иван Вичев
Иван Вичев
27 юли 2021 10:47
Гост

Наистина няма такава държава.Всеки си прави каквото си иска.Абсолютна анархия и после никакви наказания за нищо.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 10:59
Гост

Не лъжи. на запад миналата години масово бяха премахвани пометници, и никоя прокуратура -нито в САЩ, нито в англия посмя да реагира. Чеарнокожи масово рушаха дори памветници на Колумб-ето линк https://dariknews.bg/novini/sviat/33-pametnika-na-kolumb-butnati-v-sasht-ot-nachaloto-na-protestite-2241862 . В България има паметник на окупационна армия, която нахлува в България при положение,че България не е била във война със СССР-дори е имало дипломатически отношения по времето на ВСВ.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
27 юли 2021 12:18
Гост

Не лъже. В Иран, на изток, миналата година едни бачкаха цял месец за Родината с кирки и лопати, след като оскверниха историята, с намерение да я фалшифицират.

Трудът те прави свободен, все пак.

За „стандартната“ сума от 30 сребърника.

Димо
Димо
27 юли 2021 12:17
Гост

Двоен аршин! Срамота.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 10:03
Гост

Надявам се да няма повече такива случай.

Стоил
Стоил
27 юли 2021 12:18
Гост

Ще има. Особено след такива решения като на ВКС.

ЩО?
ЩО?
27 юли 2021 12:19
Гост

Тамън ще има работна ръка. За ОП „Чистота“.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 10:02
Гост

А хапливите и пиперливи лозунги на кътилите на партията на Божков?

Bobi M
Bobi M
27 юли 2021 10:02
Гост

Ужас. Хубаво, че има справедливост все пак де.

и безумие
и безумие
27 юли 2021 12:04
Гост

Пълна липса на справедливост, посредством наказание. И правосъдие.

Това е съдът на онзи дето го качваха на капака след сутрешния крос. Точно затова трябва съдебна реформа, а не псевдопрокурорска!

Spio
Spio
27 юли 2021 12:38
Гост

Добре, че му изтича мандата. Направи пълна кочина във ВКС.

Гери
Гери
27 юли 2021 12:41
Гост

А колко хора изгони без каквито и да е доводи.

Мери
Мери
27 юли 2021 19:38
Гост

Специално за Влахов беше на 200% прав.

Обаче Шиши го уреди за конституционен съдия.

Филип
Филип
27 юли 2021 12:21
Гост

Ти на това справедливост ли му казваш.

waistermajn
waistermajn
27 юли 2021 10:01
Гост

Излагация

re:
re:
27 юли 2021 12:20
Гост

На кой?

Агов
Агов
27 юли 2021 10:01
Гост

Понеже е Льо Пен та затова е тая драма. А ако е за нашите политици не се трогват толкова.

Асен
Асен
27 юли 2021 12:06
Гост

Разбира се! Ако беше срещу Стамболов примерно, щяха да му треснат 2 години „условно“.

Двойните стандарти на ВКС са общоизвестни. И политически мотивирани.

Филипа
Филипа
27 юли 2021 10:01
Гост

Повече от плачевно е положението. Налага се цензура.

Филип Македонски
Филип Македонски
27 юли 2021 12:21
Гост

Направо диктатура се налага.

Николев
Николев
27 юли 2021 10:01
Гост

Ами аз не знам как е хванат тоя пичага, но един вчера в квртала удари кола, като извършителя е минал със своята кола на червено. Избягал е. Полицията казала, че няма запис на нито една камера…евала…поредният убиец на пътя, който няма да бъде хванат. Проекто убиец де. Засега се е разминало без жертви.

Серафим
Серафим
27 юли 2021 9:59
Гост

Бе уж не живеем в средните векове…

Спиридон
Спиридон
27 юли 2021 12:23
Гост

Що, да не би в средните векове да е било лошо?

А сега, като ИТН, ДБ и мутрите направят правителство ще цъфнем и вържем, нали? Старите каки в новия бардак.

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
27 юли 2021 9:59
Гост

Човек да се замисли дали да си изрази мнението вече за някой политик.

Некой да ти пречи?!
Некой да ти пречи?!
27 юли 2021 12:24
Гост

Ето: Льо Пен ми е симпатична. Много повече от Ицо Торбалан, Рада Дълбоката и Мая Общата, взети заедно.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 9:58
Гост

Абе с тия се занимавате, че са писали нещо, а не се занимавате с гнусните цигани дето крадат портфейли по морето. Че и в Гърция са се нароили. На Санторини има крадци. Да си занете. Защоъо се води, че там е сейфти зона. Ама не е.

Сенека :)
Сенека :)
27 юли 2021 12:02
Гост

Хомофобията всъщност не е фобия.
Човек не го е страх от нещо,
Просто е г*з!