Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Италия за нехуманно отношение към починалия бивш „капо ди тути капи“ на сицилианската мафия Бернардо Провенцано, съобщи БТА.

Според ЕСПЧ Италия е нарушила правата на Провенцано, като го е държала затворен при много строг режим в месеците преди смъртта му.

Решението на съда беше отхвърлено и остро критикувано от вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини. Той каза, че „решенията за Италия трябва да бъдат взимани от италианците, а не от другите“. Салвини нарече съда в Страсбург „още един безполезен европейски цирк“.

Бернардо Провенцано, известен и с прозвището „Булдозерът“, почина в затворническо крило в болница в Милано преди две години на 83-годишна възраст след години на влошаващо се здраве. Той беше заловен през 2006 г. след като се укрива от правосъдието в продължение на 43 години и беше осъден на доживотен затвор по няколко дела, в това число за масово убийство, трафик на наркотици и отвличания.

Провенцано беше поставен при специален затворнически режим, целящ да попречи на лидерите на мафията да продължат да организират престъпните си дела от затвора. Посещенията за тези мафиотски лидери са ограничени, има рестрикции по отношения на дейностите, които могат да извършват зад решетките, както и за закупуването на храна за тях.

Според ЕСПЧ е било нарушено правото на Провенцано да не става обект на нехуманно и деградиращо отношение. Такова властите се проявили с оставянето му при строг затворнически режим и в месеците преди смъртта му, когато неговото състояние се е влошавало все повече.

Съдът в Страсбург обаче казва, че продължителното задържане на Провенцано не е нарушило неговите права и той е получавал експертна медицинска грижа. Съдът е отказал да постанови изплащане на компенсация на сина на Провенцано, който беше завел делото. Той пък каза, че изводите на съда, че е било нарушено правото на Провенцано да не бъде подложен на нехуманно и деградиращо отношение са сами по себе си достатъчна компенсация за него.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 14:12
Гост

А за масовите убийства и отвличанията как ще компенсират близките на жертвите.

Анета
Анета
26 октомври 2018 14:10
Гост

Е, за тези престъпления, които е извършил Бернардо Провенцано в какви условия очаква да го настанят. Или за него специална вип-килия.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 14:08
Гост

Матео Салвини си е абсолютно прав. Лошото е, че в целия този цирк и ние сме на манежа.

Пешо
Пешо
26 октомври 2018 14:14
Гост

То и решенията за България трябва да бъдат взимани от българите, а не от другите. Обаче вече на няколко пъти си плащаме здраво.